De Statistieken: balverlies Kökcü, twee dissonanten en ook positieve cijfers

De Statistieken: balverlies Kökcü, twee dissonanten en ook positieve cijfers

Feyenoord beleefde zondag een pijnlijke middag in Alkmaar. Dat gevoel werd wellicht nog versterkt door het feit dat de Rotterdammers ook op basis van de statistieken voor een groot deel van de wedstrijd de overhand hadden in Alkmaar. Individueel leverde het wat wisselvallige statistieken op, die in deze rubriek uitgebreid aan bod komen.

Dat trainer Arne Slot na afloop van het duel tegen zijn oude club zei dat Feyenoord zich als een topclub presenteerde en veel dominanter en beter was dan AZ, werd in Alkmaar en in de media niet door iedereen onderschreven. Toch spraken de statistieken duidelijk in het voordeel van de Rotterdammers. Feyenoord had 64% van het balbezit en was goed voor 13 doelpogingen (6 op doel), tegenover 9 van AZ (3 op doel, waarvan twee penalty's). Feyenoord verstuurde 571 passes, waarvan er 466 aankwamen (88%). Voor de Alkmaarders was dit 223 van de 320 (70%). Uit veldspel waren de beste mogelijkheden voor Feyenoord, met 1,56 xG tegenover 0,77 (penalty's niet meegerekend) voor AZ (volgens EredivisiePlots).

Kökcü
Na de wedstrijd was de kritiek onder meer gericht op Orkun Kökcü, die zijn goede prestaties van de afgelopen week niet kon evenaren. Dat zat 'm vooral in zijn grote hoeveelheid balverlies. Hij verspeelde het balbezit liefst 30 keer. Ter vergelijking, Luis Sinisterra en Marcos Senesi, de spelers die na Kökcü de bal het vaakst verloren, deden dat respectievelijk 'slechts' 18 keer en 17 keer. Daar moet uiteraard wel de nuance aangebracht worden dat Kökcü op Senesi (114 keer) na het vaakst aan de bal was, 106 keer. Desalniettemin is 30 keer ten opzichte van de cijfers uit eerdere wedstrijden erg veel. Gemiddeld verloor Kökcü de bal dit seizoen 17,6 keer per wedstrijd.

Toch waren er andere statistieken die ook deze wedstrijd juist in het voordeel van de middenvelder spraken. Zo gaf hij 4 sleutelpasses, het meest van iedereen op het veld. Jens Toornstra was de enige andere speler die meer dan 1 sleutelpass op zijn naam kreeg (2). Kökcü verstuurde 78 passes, waarvan er 62 aankwamen (79%) en was vooral niet gelukkig in zijn vele voorzetten. Slechts 3 van de 10 daarvan kwamen aan, wat overigens nog steeds het hoogste aantal van iedereen op het veld was (opnieuw volgde Toornstra met 2 van de 3). Verder zag Kökcü 7 van zijn 13 lange ballen aankomen en won hij 5 van zijn 10 duels (allemaal over de grond).

Sinisterra & Trauner
Als het gaat over duels, waren er een paar Feyenoorders die opvielen. Dat was onder meer Luis Sinisterra, die liefst 22 duels aanging en er daarvan 11 won. Hij won 6 van zijn 13 duels over de grond en 5 van de 9 keer in de lucht. Sinisterra was tevens een van de drie spelers met de meeste geslaagde dribbels (2 van de 2, net als Tyrell Malacia en invaller Marcus Pedersen) en de speler die het vaakst op doel schoot. Dat deed hij vier keer (1 op doel, 2 mis en 1 geblokt). Een opvallende tweede naam in die statistiek is Trauner. De Oostenrijker nam het Alkmaarse doel drie keer onder vuur (2 op doel, 1 mis).

Trauner is ook direct de speler die samen met Sinisterra de meeste duels won. Hij ging er 14 aan en won er net als de Colombiaan 11. Hij won 5 van de 6 keer over de grond en 6 van de 8 keer in de lucht. Andere uitblinkers in dit opzicht waren Lutsharel Geertruida (hij won er 10 van de 15), Guus Til (9 van de 12) en Senesi (8 van de 11). In de overige verdedigende statistieken waren de twee centrumverdedigers het belangrijkst. Trauner was goed voor 2 clearances, 2 onderscheppingen en 4 geslaagde tackles, Senesi voor 3 clearances, 1 onderschepping en 2 tackles.

Geertruida
Een laatste speler die positief opviel was Geertruida. In verdedigend opzicht was dat door zijn eerder genoemde statistieken in zijn duels (hij won er 10 van de 14 over de grond en verloor zijn enige luchtduel) en zijn 4 succesvolle tackles, samen met Trauner het meest van elke Feyenoorder. Aan de bal was hij zoals vaak zuiver in de passing. Met 33 aangekomen passes uit 37 passes behaalde hij een nauwkeurigheidspercentage van 89%. Alleen Toornstra (26 van de 27, 96%) en de goed ingevallen Pedersen (21 van de 22, 95%) konden dat percentage overtreffen. Geertruida was goed voor 2 doelpogingen en 1 geslaagde dribbel (van de 2) en ontlokte liefst 5 overtredingen, het meest van elke Feyenoorder (gevolgd door Kökcü en Sinisterra met 4). Hij bekroonde zijn sterke optreden uiteraard met de enige Feyenoord-treffer van de wedstrijd.

Hendrix & Malacia
De twee dissonanten, op basis van hun statistieken via SofaScore althans, waren Jorrit Hendrix en Tyrell Malacia. De website beoordeelde de twee op basis van die statistieken met respectievelijk een 5,8 en 5,9, de laagste cijfers van iedereen op het veld. De voornaamste reden hiervan waren uiteraard de (discutabele) strafschoppen die zij veroorzaakten, die hen ook nog eens beiden op een gele kaart kwam te staan. Daar kwam echter ook bij dat hun bijdrage aan de bal beperkt was.

De Statistieken: balverlies Kökcü, twee dissonanten en ook positieve cijfers

De passnauwkeurigheid van Hendrix (79%, 31 van de 39 passes kwamen aan) was niet slecht, maar belangrijke passes zaten daar niet bij. De 5 lange ballen die hij gaf, kwamen allemaal niet aan. Ook won hij slechts 2 van zijn 5 duels. In totaal leed hij 9 keer balverlies, evenveel als Malacia. Ook de linksback, die slechts één helft op het veld stond, kon geen indruk maken. Hij won 5 van zijn 8 duels en zag 15 van zijn 21 passes aankomen (71%), maar bracht in aanvallend opzicht weinig. Hij gaf geen sleutelpasses en zijn enige lange bal kwam niet aan.

Wålemark
Om met een positieve noot af te sluiten, was de slechts acht minuten durende invalbeurt van Patrik Wålemark opnieuw veelbelovend. In slechts 9 balcontacten gaf hij toch nog 1 sleutelpass (uit zijn enige voorzet, die dus aankwam) en hadden de Alkmaarders 3 overtredingen nodig om hem af te stoppen. Daarnaast won de Zweed de 4 duels die hij aanging (3 over de grond, 1 in de lucht) allemaal.

De Statistieken: balverlies Kökcü, twee dissonanten en ook positieve cijfers
Lees meer over
De Statistieken
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties