De Leeuw over kritiek: ''Het verraste ons eerlijk gezegd wel een beetje''

De Leeuw over kritiek: ''Het verraste ons eerlijk gezegd wel een beetje''

Stadion Feijenoord en Gemeente Rotterdam hebben een deal gesloten waar veel kritiek op is geuit. De Kuip gaat vanaf 2026 geen concerten meer organiseren en krijgt in ruil daarvoor een financiële compensatie. Rotterdam kan op deze manier goedkopere woningen bouwen rondom het stadion.

Lilian de Leeuw geeft opnieuw tekst en uitleg waarom het voor De Kuip een uitstekende deal is. De stadiondirecteur was onlangs te gast in de podcast van RTV Rijnmond. De Leeuw geeft nu een uitgebreid interview in het nieuwe Perspectief Magazine en beantwoordt diverse vragen.

Hoe zijn jullie eigenlijk op dit plan gekomen en van wie kwam dit idee?
Met het uitblijven van een nieuw voetbalstadion ontstond er voor De Kuip een nieuwe realiteit. We staan voor de uitdaging om ons aan te passen aan de ontwikkelingen die de komende jaren voor de stadion-driehoek zijn voorzien. Daarbij willen we op de eerste plaats een goede thuisbasis voor Feyenoord blijven en de ambities van de club helpen mogelijk maken. En grote nationale en internationale voetbalevenementen moeten bij ons georganiseerd kunnen blijven worden. De Kuip wil een voetbaltempel zijn waar iedereen zich welkom voelt. Tegelijkertijd willen we een goede buur zijn in een wijk die volop in ontwikkeling is. Dat was voor ons de reden om samen met onder andere de gemeente te gaan zoeken naar de beste nieuwe invulling van onze rol. Zo kwamen we op dit plan.

Waarom is dit plan zo belangrijk voor de stad, de club, de gemeente, de bouwondernemingen en de supporters?
In een nieuwe wijk en in een nieuwe realiteit, was ook een nieuwe vergunning nodig. We willen grote bezoekersstromen bij voetbalwedstrijden beter beheersen, zoals bij interlands, bekerwedstrijden en thuiswedstrijden van Feyenoord. Voetbalwedstrijden worden steeds meer een evenement, met veel sfeer en entertainment. Willen supporters uit binnen- en buitenland graag een fantastische ervaring meegeven. En de druk op de wijk en de rest van de stad willen we zoveel mogelijk beperken.

Wij hebben daarom gezegd: de focus ligt naar de toekomst toe, voor ons echt op nationale en internationale voetbalwedstrijden. Om daarvoor ruimte te hebben, moesten we ook wat inleveren. De Kuip is daarom met de gemeente Rotterdam overeengekomen om vanaf 2026 niet langer grootschalige popconcerten te organiseren. Daarmee dragen we echt bij aan dat betere leefklimaat voor omwonenden en dat is gezien de nieuwbouwplannen rondom het stadion alleen maar belangrijker geworden.

Natuurlijk is het niet meer kunnen faciliteren van popconcerten jammer, veel mensen hebben geweldige herinneringen aan een concert in De Kuip. Maar De Kuip neemt hierin haar maatschappelijke verantwoordelijkheid ook vanuit het idee een 'goede buur' te zijn. En het belang van Feyenoord staat hierbij voorop. Ook zonder popconcerten kan De Kuip dankzij de afspraken met de gemeente een solide en toekomstbestendig stadion zijn. Het terugbrengen van de steeds verder oplopende rentelast en lening was de belangrijkste doelstelling die de aandeelhouders ook meegaven aan de directie. Dat er zo dichtbij een oplossing werd gevonden, werd dan ook door velen met gejuich ontvangen. De Kuip gered uit Amerikaanse handen. Toch dacht niet iedereen hier zo over.

Hadden jullie rekening gehouden met die kritische noten die werden gekraakt?
Het verraste ons eerlijk gezegd wel een beetje, omdat wij ervan overtuigd zijn dat dit voor de toekomst van De Kuip – en voor de thuisbasis van Feyenoord – écht het meest verstandige is om te doen. Maar ook voor de nieuwe omwonenden van ons stadion. Mensen zijn emotioneel betrokken bij Feyenoord en De Kuip en spreken dan soms uit het hart, dat begrijpen we zeker. Het is belangrijk om te blijven herhalen dat De Kuip – ook zonder concerten – een financieel gezond bedrijf kan zijn. De kosten van de nieuwbouwplannen, de leningen, drukken nu zeker op onze begroting. Dankzij de compensatie van de gemeente kan op dat punt de financiële positie van het stadion versterkt worden. Hiermee blijft de toekomst van De Kuip zeker.

Dan lijkt er een deal te zijn tussen de gemeente Rotterdam en Stadion Feijenoord N.V. waarbij ook de Sportclub Feijenoord en de RvC van het stadion enthousiast zijn over de bedachte oplossing. Dan komt het nieuws in de media en wat dachten jullie toen?
Probeer je te verplaatsen in De Kuip. We zijn een stadion dat meer en meer midden in een woonwijk staat. Die woningen zijn in onze stad keihard nodig. Voor de Rotterdammers om ons heen willen we een goede buur zijn. Samen met de gemeente zorgen we er nu voor dat de druk op de nieuwe wijk tot een minimum wordt beperkt.

De Kuip heeft een financieel gezonde exploitatie en het stadion kan technisch en economisch nog jaren vooruit. Dankzij de compensatieregeling die we met de gemeente hebben afgesproken, kunnen we de financiële druk van de lening verminderen en daardoor beter investeren in onze faciliteiten en dienstverlening. Die compensatieregeling is zorgvuldig tot stand gekomen, op basis van een nuchtere rekensom over de inkomsten uit grote concerten in de afgelopen jaren, rekening houdend met de coronajaren.

De BVO Feyenoord gaf in de media aan dat zij niet tijdig op de hoogte waren gesteld, maar jullie zitten toch op dezelfde gang in ‘De Kuip’, bezoeken samen uitwedstrijden, zitten in dezelfde unit en vergaderen samen. Er zal toch heus over en weer zijn gesproken over de op handen zijnde oplossingen.
In dit geval gaat het allereerst om de rol van De Kuip in een nieuwe bruisende wijk en welke impact dat heeft op niet-voetbalevenementen in het stadion. Parallel zijn afspraken met de gemeente in de maak over de verkeersstromen buiten het stadion, die positief gaan uitpakken voor bezoekers en wijkbewoners. Dat is de verantwoordelijkheid van de gemeente en ons als stadion. Wij zien hier als stadion onze eigen verantwoordelijkheid; richting onze aandeelhouders, trouwe Feyenoord-supporters, en ook in het ontzorgen van de club. Er was nog geen noodzaak om op dat moment met de BVO te overleggen. We spreken de club natuurlijk iedere dag en hebben daardoor ook een goed beeld van de behoeftes. Zij waren graag meer betrokken geweest bij het gesprek met de gemeente, gaven ze aan.

De media doken vervolgens op de verslechterde relatie tussen BVO en stadion en hadden het over een letterlijk uit elkaar gegroeide samenwerking die ook tijdens de vergadering in het stadhuis te zien zou zijn geweest. Is die relatie echt zo slecht als men ons wil doen geloven? En wat betekent dit voor de toekomstige samenwerking?
Wij willen een veilige, gastvrije, financieel gezonde thuisbasis van Feyenoord zijn. Dat motiveert iedere medewerker van De Kuip iedere dag. We hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid richting onze aandeelhouders en de club. Soms hebben we verschillende standpunten en moeten we onderhandelen en zeggen wat we ervan vinden. Maar aan het einde van de dag komen we er altijd samen wel weer uit. In de praktijk werken de BVO en wij al heel veel samen, in de ondersteunende diensten bijvoorbeeld. Voor onze aandeelhouders en de club is het hoe dan ook belangrijk dat De Kuip financieel gezond is en voetbalevenementen kan blijven organiseren. Eenwording blijft onze ambitie die we graag blijven onderzoeken.

Het is nu begin juni, op 20 juni wordt verder gesproken over de oplossingen die zijn bedacht. Stel, alles gaat door en de lening wordt gereduceerd of zelfs tot nul teruggebracht, welke mogelijkheden komen er dan om het stadion daadwerkelijk verder aan te pakken en wat zal er de komende tijd worden verbeterd?
We zijn samen met de BVO een overzicht aan het opstellen van alle faciliteiten die moeten worden opgeknapt. Omdat het niet mogelijk is om alles in één keer te doen, maken we met elkaar keuzes waar te starten. Dat zal sowieso in de faciliteiten voor de thuisbasis van Feyenoord zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verbeteren van de zalen aan de Olympiazijde, verbeteren van drankcounters in de binnenring met snellere biertapinstallaties, het vernieuwen van de Maasstraat Foodcounter en het vernieuwen van de perstribunes. En dit naast al het technisch noodzakelijke onderhoud dat uitgevoerd gaat worden.

Wat is het plan B indien deze overeenkomst klapt?
Het is in ieders belang dat we goede nieuwe afspraken maken nu we de komende decennia in De Kuip blijven voetballen. Het voorstel dat er ligt is in onze ogen absoluut het beste. Hoe is uw werkrelatie met de BVO nu, na de calamiteiten rond het claimen van de toegang voor de bekerwedstrijd tegen Utrecht en de negatieve uitingen in de pers door de BVO na de bekendmaking van deze deal met de gemeente? De liefde voor Feyenoord verbindt ons uiteindelijk allemaal. Ik zei het al eerder, in een goed huwelijk ben je het wel eens niet eens, aan het einde van de dag vinden we elkaar dan weer.

Tot slot, hoe kijkt u terug op het afgelopen anderhalf jaar?
De Kuip is en blijft de komende jaren het kloppend voetbalhart van Rotterdam en daar zijn we trots op. We willen een solide thuisbasis voor Feyenoord – onze club – zijn en een plek waar prachtige nationale en internationale voetbalwedstrijden worden gespeeld. Daarvoor zijn we het mooiste stadion van Nederland! En dat al bijna 90 jaar.

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties