Oud-Feyenoorders over de grens: Shinji Ono

2009-06-09 13:10:17 16.924 keer bekeken 25 reacties Pro Shots FR12.nl

Shinji Ono was de eerste Japanner in dienst van Feyenoord. De middenvelder speelde van 2001 tot 2006 in De Kuip. De speler werd geroemd om zijn fabuleuze techniek, waarom kwam de samenwerking toch tot een einde?

Shinji Ono werd op 27 september 1979 geboren in het Japanse plaatsje Numazu. Tijdens zijn middelbare schoolperiode begon de kleine Ono met voetballen. Al gauw werd duidelijk dat de speler talentvol was en de Japanner kwam in het nationale elftal onder zestien terecht, waar hij als dertienjarige al de ster was. Een bijnaam was ook snel geboren: Tensai, wat Japans is voor genie. In 1994 werd hij met dat elftal Aziatisch kampioen. Op zijn zestiende werd hij opgenomen in de Shimizu voetbalschool, waar Japans beste spelers worden begeleid en klaargestoomd voor het profvoetbal. Als zeventienjarige, de leeftijd waarop je in Japan speelgerechtigd bent, boden diverse clubs hem een contract aan. Onder die clubs zat Urawa Red Diamonds, uitkomend in de J-League, het hoogste niveau in Japan. Voor Ono was de keuze snel gemaakt, het talent was al van kinds af aan groot van Urawa Red Diamonds. In het seizoen 1998-1999 maakte Ono zijn debuut voor de club. De middenvelder veroverde meteen een basisplaats en speelde dat seizoen 27 wedstrijden, waarin hij negen doelpunten maakte. Dat jaar maakte Ono ook al zijn debuut in het Japanse elftal. Op het WK 1998 in Frankrijk werd Ono in de selectie opgenomen, en daarmee was hij de jongste speler ooit. Het toernooi werd nog mooier voor de middenvelder, toen hij één keer mocht invallen.

Tijdens het WK voor jeugdelftallen in Nigeria, in de zomer van 1999, was Ono aanvoerder van Japan onder de twintig. Met de middenvelder in de gelederen wisten de talenten de finale te bereiken, maar daarin werd verloren. Voor zijn club speelde de tweebenige speler slechts veertien wedstrijden, waarin hij twee keer scoorde. Dat kwam doordat de technicus een zware knieblessure opliep in een kwalificatiewedstrijd met Japan onder 23. Het gemis van Ono viel Urawa Red Diamonds zwaar en de club degradeerde naar het tweede niveau. Japanse topclubs dachten hun slag te kunnen slaan en poogden de stilist binnen te halen, maar Ono bleef zijn werkgever trouw en was vastberaden meteen weer terug te keren op het hoogste niveau. Het seizoen 2000-2001 speelde de middenvelder 24 wedstrijden en wist hij zeven keer het net te doen bollen. Daarmee had Ono een groot aandeel in het kampioenschap en dus was Urawa Red Diamons na één jaar afwezigheid, weer terug op het hoogste niveau. Ono’s missie was geslaagd en de voetballer, inmiddels uitgegroeid tot een held in eigen land, lonkte naar het buitenland. In januari 2001, winterstop in Nederland, liep de Japanner stage bij Feyenoord. Met de Rotterdammers speelde hij een avondwedstrijd tegen amateurclub Vlissingen, waarin hij één van de elf doelpunten maakte. Feyenoord was nog niet overtuigd en wilde de speler nog een keer testen in de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles, maar zijn werkgever Urawa Red Diamonds stemde niet in met een langer verblijf in Nederland.

In de zomer van 2001 nam Ono met Japan deel aan de Confederations Cup, wat gehouden werd in Japan en Zuid-Korea. De technisch begaafde middenvelder maakte furore op het hoogste podium en Japan strandde uiteindelijk in de finale, waarin Frankrijk te sterk was. Na zijn sterke optreden was er veel interesse uit het buitenland. Feyenoord, Paris Saint Germain, AS Roma en Borussia Dortmund waren het meest concreet. Zijn zaakwaarnemer sprak met alle clubs, maar de voorkeur van de kale Japanner ging uit naar Feyenoord. Toenmalig technisch directeur Rob Baan was de speler al meerdere malen gaan bekijken in Japan en was overtuigd van zijn kwaliteiten. De Stadionclub was er snel uit en kwam met Ono een contract voor vier jaar overeen. Maar voor de transfer wereldkundig kon worden gemaakt, moest er eerst overeenstemming bereikt worden met Urawa Red Diamonds. De 21-jarige sterspeler had in zijn contract een clausule laten opnemen dat hij mocht vertrekken wanneer een Europese club zich zou melden. De 1.75 meter lange speler had echter een enorm prijskaartje, de Japanner moest tien miljoen gulden kosten. Na lang onderhandelen kwamen beide clubs eruit en vertrok Ono eind juli voor circa acht miljoen gulden, zo’n drie en een half miljoen euro, naar Feyenoord.

In Rotterdam groeide Ono al snel uit tot een publiekslieveling. De middenvelder beschikte over een geweldige techniek en groeide uit tot een fabuleuze spelmaker. Zijn blessuregevoeligheid bleef echter een probleem. Zijn positie in het elftal stond niet ter discussie, maar door blessureleed speelde de middenvelder nooit alle wedstrijden. In zijn eerste jaar in De Kuip kwam Ono tot dertig wedstrijden, waarin hij drie doelpunten maakte. Het seizoen 2001-2002 werd nog mooier voor Ono, toen hij als eerste Japanner ooit in een Europese finale stond. De stijlvolle voetballer had een groot aandeel in het bereiken van de finale door doelpunten tegen Glasgow Rangers en Freiburg. Op 8 mei 2002 veroverde Ono met Feyenoord de UEFA Cup. De middenvelder gaf de assist op de 3-1 van Jon Dahl Tomasson. Na het winnen van het prestigieuze toernooi werd Ono uitgeroepen tot Aziatisch voetballer van het jaar 2002.

Het seizoen 2002-2003 werd ook een goed jaar voor Ono. De middenvelder ging wat dwingender spelen en dat kwam zijn productiviteit ten goede. De Japanner scoorde dat jaar zeven doelpunten in 29 competitiewedstrijden. Maar het heen en weer reizen naar Japan voor interlands viel Ono zwaar. Daar kwam bij dat de speler vaak langs de zijlijn stond door allerlei blessures en virusinfecties die het gevolg bleken van vermoeidheid. De baltovenaar moest vaak meer dan 24 uur vliegen om voor zijn land uit te komen en had bijna geen rust. In de zomer van 2003 smeekten Ono en trainer Bert van Marwijk bondscoach Zico om hem niet op te roepen voor de Confederations Cup en de oefeninterlands die daaraan voorafgingen. De keuzeheer gaf daaraan gehoor en zo kon de Japanner eindelijk eens zomervakantie houden. Dat was hem de voorgaande jaren namelijk niet gegund door interlandverplichtingen.

Het seizoen 2003-2004 verscheen Ono fit op de trainingsvelden van Rotterdam. De international speelde 24 wedstrijden en scoorde twee keer. Tussentijds verlengde de Japanner zijn contract met een jaar en bleef zo tot de zomer van 2007 aan Feyenoord verbonden. Door een knieblessure en wat kleine kwetsuren speelde Ono niet alle duels voor de Rotterdammers. Dat zou het jaar daarna, het seizoen 2004-2005 ook niet gebeuren. De speler met fluwelen techniek stond enige tijd buitenspel door een enkeloperatie. In de zomer van 2005 speelde Japan enkele WK-kwalificatieduels waarin Ono zijn middenvoetsbeentje brak. Daardoor miste hij de voorbereiding op het nieuwe seizoen. In de zomer was er ook concrete interesse van Bolton Wanderers. Maar tot een transfer kwam het niet, waardoor de middenvelder zich eind augustus weer bij de Feyenoordselectie voegde. Pas in september 2005 kwam Ono binnen de lijnen. Amper een maand later moest de speler echter alweer naar zijn thuisland voor een nieuwe operatie aan zijn middenvoetsbeentje. Ono bleek namelijk veel last te houden van de schroef die in zijn voet was geplaatst. De aanvallende middenvelder speelde slechts vier wedstrijden en in december vond Feyenoord het mooi geweest.Zijn oude club, Urawa Red Diamonds, meldde zich voor zijn jeugdproduct en in de winterstop verkaste Ono voor 2,5 miljoen euro naar zijn geboorteland. 111 keer droeg de Japanner het rood-witte Feyenoordshirt in competitieverband en daarin scoorde hij negentien doelpunten. Door zijn vele blessures kreeg Het Legioen slechts bij vlagen zijn enorme klasse te zien. Feyenoord was niet alleen een geweldige voetballer kwijt, maar ook een afzetmarkt. De economische kant van zijn verblijf in Nederland was namelijk ook erg groot, met de Japanse televisie en pers constant in Rotterdam. In zijn thuisland kreeg Ono zijn oude vorm weer terug. De balvirtuoos speelde 28 wedstrijden, scoorde vijf doelpunten en had zo een belangrijk aandeel in het kampioenschap van Urawa Red Diamonds dat jaar. Maar zijn blessuregevoeligheid kwam in het tweede jaar eens te meer aan het licht. Het seizoen daarop kwam de middenvelder tot drie doelpunten in 25 wedstrijden. Hij won in 2007 de AFC Champions League met Urawa Red Diamonds en eindigde als tweede in de competitie. Maar Ono bleek toch een te goede voetballer om in de J-League uit te komen, en in de winterstop van 2008 koos de kale Japanner voor een vertrek naar Duitsland. Op 3 januari 2008 liep Ono stage bij VfL Bochum, maar door een enkelblessure moest hij de stage vroegtijdig afbreken. Eind januari kreeg de middenvelder een tweede kans en was trainer Marcel Koller overtuigd.

De toen 28-jarige spelverdeler tekende een contract voor twee en een half jaar bij VfL Bochum. Bij de Bundesligaclub kende Ono een uitstekende start. Bij zijn debuut op 3 februari 2008 in de wedstrijd tegen Werder Bremen, gaf hij tijdens zijn twintig minuten durende invalbeurt twee assists en hielp hij zijn nieuwe club aan de eerste uitoverwinning ooit op Werder Bremen. Ono speelde de resterende seizoenshelft twaalf wedstrijden, maar wist daarin geen doelpunten te maken. Het seizoen 2008-2009 werd een teleurstellend seizoen voor de Japanner. Ono, bezig aan zijn tweede jaar in dienst van de Duitsers, kwam slechts negen Bundesligaduels in actie, waarvan vijf keer als invaller. Nimmer maakte de stijlvolle speler de negentig minuten vol. Het seizoen van Ono eindigde vroegtijdig, toen hij op 18 april dit jaar de binnenband van zijn rechterknie scheurde in het duel met Borussia Dortmund. Zijn herstel zou zo’n zes weken duren, waardoor de 56-voudig international de resterende zes wedstrijden moest missen. De nu 29-jarige Ono heeft nog een contract tot de zomer van 2010 en gaat dus zijn laatste jaar in dienst van Bochum tegemoet. Ondanks zijn blessuregevoeligheid, is Ono een van de grootste sterren in het Aziatische voetbal.

[FR12] Daniel Verduijn
Gerelateerd nieuws
25 reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

0 nieuwe reacties sinds het bekijken van deze pagina.

Meer reacties laden (nog 0 gesprekken)
Website statistieken

FR12.nl heeft 69488 leden - Op dit moment zijn 340 mensen actief, waarvan 146 leden.

 

Medewerkers | Contact | Feyenoord nieuws | Privacy- en cookiebeleid | FR12.nl © 2007 / 2019 | All rights reserved