De helden van toen: József Kiprich

2009-06-05 14:10:51 56.885 keer bekeken 34 reacties Pro Shots FR12.nl

József Kiprich, de absolute held van toen. In de nieuwe versie van de helden van toen wordt de loopbaan van de tovenaar van Tatabánya onder de loep genomen.

6 september in het jaar 1963 was de dag waarop in het Hongaarse Tatabánya de kleine József werd geboren. Kiprich begon al op vrij jonge leeftijd met voetballen. Waar hij in het begin vooral op straat voetbalden met vriendjes, werd hij daarna ontdekt door de plaatselijke FC van Tatabánya. In Hongarije maakte hij in zijn eerste seizoenen een vrij matige indruk. De rechtsbenige spits wist in zijn eerste vier seizoenen slechts tien maal het net te vinden, terwijl hij liefst 62 wedstrijden speelde.

Na het teleurstellende begin, begon men in het vijfde seizoen te zien waarom de trainers altijd vertrouwen bleven houden in de spits. De spits, die gekenmerkt werd door zijn nonchalante loopje en zijn kromme schouders, begon aardig te voetballen en hij ging zelfs scoren. In het jaar 1984/1985 werd hij meet maar liefst achttien doelpunten zelfs topscorer van de Hongaarse competitie, een zeer goede prestatie. Ook in de vier daaropvolgende periodes ging het zeer netjes. Met dertien, tien, veertien en nog een keer tien doelpunten werd hij gezien als één van de belangrijkere schakels bij Tatabánya. Na zijn goede prestaties en zijn merkwaardige manier van voetballen, kwam er interesse van onder meer Feyenoord. De Rotterdammers waren bezig aan een moeizame periode en haalde Kiprich binnen om de aanvalslinie te completeren.

In zijn eerste seizoen kwam hij terecht bij het grote Feyenoord, dat een zeer slechte tijd doormaakte, misschien wel de slechtste tijden die de Rotterdamse grootmacht ooit heeft gekend. Het weerhield hem er niet van om toch voor Feyenoord te kiezen, dat in die tijd onder leiding stond van Pim Verbeek. In zijn eerste seizoen was hij qua productiviteit nog niet fantastisch bezig, Kiprich wist in 23 wedstrijden slechts vijf maal het net te vinden. Zijn populariteit was er echter niet minder om. Het Legioen hield van hem, hij wordt een slordige twintig jaar later nog steeds gezien als één van de meest geliefde spelers die in de mooie historie uitkwam voor de Rotterdamse topclub.

In zijn tweede seizoen ging de aanvaller, die voor ruim één miljoen euro was overgenomen door de Stadionclub, wat beter presteren. De Hongaar speelde daarin 27 wedstrijden, waarin hij zeven maal het net wist te doen bollen. Bij de Rotterdammers groeide hij meer en meer uit tot een publiekslieveling van formaat. Zijn no-nonsense houding en zijn werklust baarde het trouwe Rotterdamse publiek tot tevredenheid. Ook in zijn derde seizoen wist Kiprich progressie te boeken. In de 23 wedstrijd die hij binnen de lijnen trad, wist hij, met negen treffers, twee maal vaker te scoren dan in het voorgaande seizoen.

Kiprich was een speler die perfect aansloot op de cultuur die gebruikelijk was bij de volksclub. De Hongaar werkte keihard om de taal machtig te worden, wat hem overigens goed af ging. Naast het feit dat hij regelmatig in de boeken dook, was hij buiten trainingstijden om ook regelmatig te vinden in het krachthonk. Hij wilde werken aan zijn postuur, kracht en conditie, om zo nog meer te kunnen betekenen voor het elftal en Het Legioen. Het was tekenend voor zijn mentaliteit, Kiprich deed er alles aan om zichzelf te verbeteren, zowel op sportief vlak als op sociaal vlak.

Het vierde seizoen was het eerste echte overtuigende seizoen van de aanvaller. De Hongaar was inmiddels immens populair in de havenstad, maar hij wist nooit meer dan tien maal in één seizoen te scoren, een tegenvallende productiviteit voor een diepe spits. Zijn vierde seizoen was echter wel een seizoen waarin hij van grote waarde was voor Feyenoord. Het was het seizoen waarin hij samen met de Rotterdamse topclub kampioen werd van de vaderlandse eredivisie. Kiprich was met achttien treffers in 25 wedstrijden verschrikkelijk belangrijk voor het team van trainer Willem van Hanegem. In de kampioenswedstrijd, uit bij FC Groningen, wist Kiprich al vrij snel de openingstreffer voor zijn rekening te nemen via een bekeken en technisch zeer sterk uitgevoerde lob. Het feest kon uitbreken. Het stadion van de plaatselijke FC was voor het grootste deel gevuld met Feyenoord-supporters, die voor grof geld de kaartjes van de Groningen-fans over hadden genomen. Na de wedstrijd bij Groningen, was de naam Kiprich niet vaak meer te horen. De mensen spraken liever over de tovenaar van Tatabánya, zoals een verslaggever hem in een opwelling noemde. Die bijnaam had hij te denken aan het feit dat hij vanuit het niets een doelpunt voor zijn rekening wist te nemen.


Copyright FRFC1908.nl

De verwachtingen waren na het kampioensjaar hoog gespannen. Ook van de tovenaar van Tatabánya werd veel verwacht, Feyenoord moest laten zien weer bij de absolute top te horen. Met Kiprich ging het echter een stuk minder. De spits kreeg te kampen met een vervelende knieblessure, waardoor veel mensen hem al hadden afgeschreven. Kiprich zou Kiprich niet zijn als hij er alles voor zou doen om terug te keren tussen de lijnen. Na vele uren te hebben volbracht voor zijn revalidatie, ging het steeds en steeds beter. In zijn vijfde Rotterdamse seizoen speelde hij door de slepende blessure slechts tien duels, waarin hij wel drie maal wist te scoren, een keurig gemiddelde gezien het feit dat hij nooit echt wedstrijdfit was.

In de zomer van 1994 werd er vrijwel niets meer verwacht van Kiprich. Ondanks zijn teleurstellende seizoen, bleef hij geliefd bij de supporters van de Rotterdamse topclub. Waar bij veel clubs spelers enkel en alleen worden afgerekend op hun prestatie, werd de Hongaar door Het Legioen altijd gesteund, kenmerkend gezien het verleden. Feyenoord-supporters zijn er altijd en overal en zijn er in goede en vooral ook in slechte tijden. Zijn zesde seizoen was een seizoen waarin hij vooral werd gebruikt als twaalfde man. Gaston Taument functioneerde prima als rechtsbuiten in het team van toenmalig trainer Willem van Hanegem. Ook als invaller was Kiprich van waarde voor de Stadionclub, de cultheld kwam 22 wedstrijden in actie. In die wedstrijden scoorde hij 11 wedstrijden, gemiddeld één treffer in twee wedstrijden. Kiprich had een aflopend contract en later bleek er uit te komen waar veel supporters bang voor waren, de aanvaller zou transfervrij vertrekken uit De Kuip. Zijn laatste wedstrijd die hij speelde was de bekerfinale tegen FC Volendam. De Rotterdammers wisten de Volendammers te verslaan, waardoor Kiprich afscheid nam met de KNVB-beker.

Zijn afscheid was groots, hij werd luidkeels toegezongen door Het Legioen. En de duidelijk geëmotioneerde Kiprich werd op de schouders gedragen door zijn medespelers. Het was duidelijk, de Hongaar is één van de aller-populairste spelers geweest in de prachtige historie van Feyenoord. Ondanks het feit dat Kiprich slechts één seizoen zeer overtuigend presteerde in Rotterdam, was hij onvoorstelbaar geliefd bij de fans. Zijn haat tegen arrogantie, kapsones en zijn ongekende werklust waren de facetten waarmee de supporters zich konden identificeren.

Na zijn avontuur in Rotterdam, vertrok de tovenaar van Tatabánya richting Cyprus om te gaan voetballen bij het plaatselijke Apoel Nikosia. Bij zijn nieuwe club begon Kiprich zeer goed, hij wist in 24 wedstrijden maar liefst 25 maar te scoren. Door de vele treffers werd hij topscorer van de landelijke competitie. Naast de persoonlijke prijs voor de aanvaller, wist Apoel kampioen te worden en als klap op de vuurpijl werd ook de landelijke beker binnen gehaald. Een fantastisch jaar voor Kiprich. In zijn tweede seizoen ging het een stuk minder met de spits. De Hongaar speelde zeventien wedstrijden mee, waarin hij vier maal wist te scoren. Ondanks zijn geringe productiviteit, wist Apoel wel Cypriotisch kampioen te worden.

Na twee seizoenen te hebben gespeeld in Cyprus, kwam er interesse vanuit Nederland. Alle Feyenoord-supporters zagen het helemaal zitten, Kiprich terug bij Feyenoord. Het liep echter geheel anders, Kiprich vertrok naar FC Den Bosch. Er waren meteen Feyenoorders die een actie op touw wilde zetten om Julio Ricardo Cruz te ruilen voor Kiprich, een actie die helaas voor de fans bij een droom bleef. Tijdens zijn debuut bij Den Bosch, tegen FC Dordrecht, zaten er naar verluidt enkele honderden Feyenoord-fans op de tribune. Uiteindelijk speelde hij slechts negen duels voor de eerstedivisionist, waarin hij wel vijf maal het net wist te vinden. Na één seizoen besloot Kiprich te stoppen met voetballen. Het betekende een eind van een mooie loopbaan. De tovenaar van Tatabánya mag één van de smaakmakers genoemd worden uit de historie van Feyenoord.

Na zijn actieve loopbaan als voetballer, was het duidelijk wat Kiprich van plan was. Hij wilde actief blijven in de voetballerij. De aanvaller had de juiste diploma’s, waardoor hij klaar was om aan de slag te gaan als hoofdtrainer. In Hongarije trainde hij onder meer bij Gyirmót, maar hij heeft een duidelijke wens. Kiprich wil aan de slag als trainer in Nederland, bij voorkeur bij Feyenoord. De trainer, die voor de Rotterdammers actief is als scout van Hongaarse talenten, hoopt ooit eindverantwoordelijke te zijn in de Rotterdamse Kuip.

[FR12] Niels Lambrechts
Gerelateerd nieuws
34 reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

0 nieuwe reacties sinds het bekijken van deze pagina.

Meer reacties laden (nog 0 gesprekken)
Website statistieken

FR12.nl heeft 71200 leden - Op dit moment zijn 1145 mensen actief, waarvan 256 leden.

 

Medewerkers | Contact | Feyenoord nieuws | Privacy- en cookiebeleid | FR12.nl © 2007 / 2019 | All rights reserved