De helden van toen: Regi Blinker

2009-05-29 13:00:52 17.810 keer bekeken 13 reacties Pro Shots FR12.nl

In de vierde editie van de helden van toen gaan we iets verder terug in de tijd. De loopbaan van Regi Blinker zal onder de loep worden genomen. De speler die altijd voor gevaar zorgde aan de Rotterdamse linkerflank.

Op 4 juni in het jaar 1969 wordt Regi Blinker geboren in het Surinaamse Paramaribo. Al vrij snel na zijn geboorte, besloten zijn ouders te verhuizen naar Nederland, waar hij op zesjarige leeftijd begon met voetballen. De kleine Blinker begon met voetballen bij Delfia. Hier zou hij echter niet lang blijven voetballen. Al vrij snel vertrok hij van Delfia naar DHC, omdat hij simpelweg op een hoger niveau kon en wilde voetballen. Na een tijdje goed te hebben gepresteerd, werd hij door Feyenoord bij de jeugdopleiding gehaald.

In de jeugdopleiding van de Rotterdamse topclub liet Blinker zien over meer dan gemiddeld veel talent te beschikken. De linkeraanvaller maakte veel indruk in de Rotterdamse jeugd, waarna hij in de voorbereiding van het seizoen 1986/1987 bij de eerste selectie van Feyenoord werd gehaald. 17 augustus ’86 was de dag waarop hij zijn debuut mocht maken, Blinker verving Lars Elstrupp in de uiteindelijk met 3-2 gewonnen confrontatie met PEC Zwolle. In de twee daaropvolgende seizoen mocht hij vaker binnen de lijnen treden. In twee seizoenen, kwam hij 46 maal in actie voor de Stadionclub, hierin wist hij slechts drie maal het net te vinden. In de zomer van 1988 besloten de Rotterdammers Blinker te verhuren aan FC Den Bosch. In Den Bosch moest hij ervaring opdoen en vooral veel speelminuten maken.Tijdens zijn verhuurperiode was hij van grote waarde voor de Blue White Dragons, zoals de bijnaam luidt. In de 25 wedstrijden die hij in actie kwam, wist hij zesmaal het net te vinden. Vanwege zijn goede prestaties, besloot Feyenoord haar talent terug te halen naar De Kuip. Tijdens zijn tweede verblijf in Rotterdam, ging het hem een stuk beter af. Toenmalig trainer Pim Verbeek had veel vertrouwen in Blinker en verzekerde hem van een basisplaats. In het eerste seizoen na zijn verhuurperiode was de linkeraanvaller niet meer weg te denken uit de basis van de Rotterdammers. In de 31 wedstrijden die hij speelde, wist hij echter maar twee maal het net te vinden, zijn productiviteit was een duidelijk verbeterpunt. Het daaropvolgende seizoen was echter niets beter. In 26 wedstrijden, wist hij in dat seizoen slechts één keer te scoren. Wel wist hij in dat seizoen de eerste prijs in zijn carriere binnen te halen, Feyenoord won de nationale beker.

In zijn derde seizoen rommelde het in Rotterdam. De Rotterdamse topclub behaalde onder het trainersduo Verbeek en Bengtsson teleurstellende resultaten, waarna er in maart van het jaar ’91 een ontslag volgde. Wim Janssen werd door de Stadionclub aangesteld als interim-coach. Onder interim-trainer Wim Janssen was er een duidelijk verbeterde Blinker te zien. De linkeraanvaller zorgde samen met zijn collega flankspeler Gaston Taument voor veel gevaar. Ook zijn productiviteit ging met vijf treffers in 28 wedstrijden de goede kant op, al was het nog geen fantastisch gemiddelde. De goede reeks onder interim-coach Janssen werd aan het einde van dat seizoen beloond met wederom een KNVB-beker. In de eigen Kuip werd FC Volendam verslagen.

In de zomer van 1992 werd er wederom een nieuwe trainer aangesteld bij Feyenoord. De Rotterdamse topclub wist voormalig-publiekslieveling Willem van Hanegem te strikken voor de functie als hoofdtrainer. Het eerste seizoen onder leiding van De Kromme was voor zowel Feyenoord als persoonlijk voor Blinker een fantastisch seizoen. De Rotterdammers wisten voor het eerst sinds lange tijd weer eens kampioen te worden van de vaderlandse eredivisie. In het kampioensjaar speelde Blinker maar liefst 30 wedstrijden mee, waarin hij dertien keer het net vond, waaronder één treffer in de kampioenswedstrijd uit bij FC Groningen.

Het jaar na het succesvolle kampioensjaar ging minder goed als het jaar ervoor. De Rotterdammers deden wel tot het laatste moment voor het kampioenschap, maar moesten uiteindelijk genoegen nemen met een tweede plaats achter de eeuwige rivaal uit Amsterdam. Een pluspunt voor de mannen van Van Hanegem was wel dat er opnieuw een KNVB-beker werd binnen gehaald, alweer de derde in de jaren ’90. Voor Blinker was het een prima seizoen, hij scoorde negen maal in 29 wedstrijden. Naast zijn treffers wist hij ook voor veel gevaar te zorgen aan de Rotterdamse flank. Het seizoen 1993/1994 was bijna een kopie van het seizoen ervoor. Feyenoord deed lange tijd mee voor het kampioenschap, de Rotterdammers werden teleurstellend vierde. Wel werd er weer een KNVB-beker gewonnen, het betekende de vierde beker in de jaren ’90, een prima prestatie. Voor Blinker was er in het jaar 1993 wel een persoonlijk hoogtepunt, hij werd voor het eerst opgeroepen voor het Nederlands elftal. De linksbuiten kwam in totaliteit drie maal uit voor Oranje, hierin wist hij niet te scorenHet 1995/1996 bleek achteraf gezien het laatste jaar van Blinker bij Feyenoord. Na het ontslag van trainer Willem van Hanegem, moest Blinker steeds vaker genoegen nemen met een plaats op de reservebank. De nieuwe trainer, Arie Haan, zag het helemaal niet zitten in de linkeraanvaller en besloot hem na een aantal kleine incidenten uit de selectie te zetten. Blinker liet het er niet bij zitten en spande samen met Rob Witschge een rechtszaak aan tegen Feyenoord. Witschge had te kampen met het zelfde probleem als Blinker.

Hier volgt een stukje uit het boek 'Seizoen 1995-1996' van Francis producties over de rechtszaak:
'Rob Witschge en Regi Blinker behoren al weken niet meer tot het gezelschap dat zich A-selectiespeler mag noemen. Beide spelers zijn door Arie Haan buiten de groep geplaatst. [...] Op maandag 12 februari zou dus ook Regi Blinker op moeten treden in het Zeister Bos (voor de rechtszaak red.). Maar de linkerspits laat weten dat hij zijn arbitragezaak tegen Feyenoord intrekt. Wel komt de Zoetermeerder zijn maatje Witschge ondersteunen. Blinker wil als 'goede vrienden' uit elkaar gaan en wil later ook met opgeheven hoofd de Kuip kunnen bezoeken. Mr. Nicole Edelenbos, die tegenwoordig ook bij Feyenoord als directeur in dienst is, doet namens de club opening van zaken. Witschge wordt ongemotiveerdheid verweten en zou ook een negatieve invloed op de rest van de groep hebben. Mr. Edelenbos, heeft later spijt van enkele uitspraken. Twee weken later laat de arbitragecommissie van de KNVB overigens weten dat beide spelers weer met de groep mee moeten trainen. Blijft Feyenoord hen weigeren, dan moet het een dwangsom van 10 mille per dag betalen. Witschge en Blinker 'gaan' nu weer voor een basisplaats.


Waar Witschge besloot het seizoen af te maken in Rotterdam, had Blinker het helemaal gehad met Haan en besloot te vertrekken. De Surinamer koos er begin ‘96 uiteindelijk voor het Engelse Sheffield Wednesday, dat destijds uitkwam in het Engelse Premiership. In Engeland was men zeer tevreden over de kersverse aankoop. Blinker kreeg het vertrouwen en betaalde dat ook uit. In zijn eerste halfjaar mocht hij negen wedstrijden meespelen, waarin hij twee keer wist te scoren. Het seizoen ‘96/’97 was het eerste seizoen dat Blinker vanaf de eerste wedstrijd meespeelde in Engeland. Het seizoen verliep qua productiviteit teleurstellend. Blinker stond maar liefst 33 wedstrijden binnen de lijnen, maar hij scoorde maar één treffer.Ondanks het feit dat het scoren een jaar minder ging, had Celtic serieuze belangstelling voor de aanvaller. In Schotland liep het echter uit op een debacle. In zijn eerste seizoen werden de Schotten kampioen, maar Blinker kwam door blessures slechts dertien wedstrijden in actie (één treffer). De twee seizoen die volgde waren in persoonlijk opzicht niet veel beter voor de Surinamer. Opnieuw werd hij geteisterd door blessures, waardoor hij in twee seizoen slechts dertig wedstrijden speelde. Na drie seizoen te hebben gekwakkeld in Schotland, besloot Celtic zijn contract niet te verlengen, waardoor Blinker zonder club zat.

Even leek het erop dat het een teleurstellend einde zou worden van zijn actieve loopbaan als voetballer. Na één seizoen clubloos te zijn geweest, kwam er echter weer interesse voor Blinker. RBC uit Roosendaal was net gepromoveerd en mocht dus uitkomen in de hoogste divisie van het Nederlandse voetbal. Bij de eredivisionist deed Blinker het zeker niet verkeerd, maar ondanks het feit dat hij vijf keer wist te scoren in 22 duels, was het voor RBC niet genoeg om nog een jaar te mogen voetballen in de eredivisie. De aanvaller liet na dat seizoen weten het niet te zien zitten om in de eerste divisie te gaan voetballen, waardoor hij besloot te stoppen bij RBC.

Na zijn avontuur in Roosendaal, kwam er belangstelling vanuit Rotterdam. Ditmaal was er geen belangstelling van Feyenoord, maar van Sparta. De club uit Rotterdam-West wist Blinker transfervrij binnen te halen, maar tijdens zijn avontuur bij de Kasteelheren kwam hij mede door blessures niet veel in actie. In zijn eerste seizoen degradeerde Sparta, terwijl hij in zijn tweede seizoen, toen in de eerste divisie, slechts acht maal binnen de lijnen trad. Na zijn mislukte avontuur besloot Blinker te stoppen met voetballen. Het betekende een einde van een loopbaan, die de laatste periode werd gekenmerkt door blessureleed.

Waar veel oud-spelers ervoor kiezen om weer iets te gaan doen in de voetballerij, heeft Blinker ervoor gekozen om uitgever te gaan worden van diverse lifestyle magazines. Het is niet zo dat de linkeraanvaller niets meer te maken heeft met de voetbalwereld. De tijdschriften die zijn eigen bedrijf, Life after football BV, uitgeeft zijn uitgegeven voor de professionele voetbalwereld. Zo worden er bijvoorbeeld regelmatig ex-voetballers geïnterviewd.

[FR12] Niels Lambrechts
Gerelateerd nieuws
13 reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

0 nieuwe reacties sinds het bekijken van deze pagina.

Meer reacties laden (nog 0 gesprekken)
Website statistieken

FR12.nl heeft 67134 leden - Op dit moment zijn 614 mensen actief, waarvan 206 leden.

 

Medewerkers | Contact | Feyenoord nieuws | Privacy- en cookiebeleid | FR12.nl © 2007 / 2019 | All rights reserved