De helden van toen: Paul Bosvelt

2009-05-08 17:25:13 15.467 keer bekeken 15 reacties Pro Shots FR12.nl

In de helden van toen zal FR12.nl wekelijks een speler behandelen die in het verleden veel heeft betekend voor Feyenoord. Deze week zal de carriere van oer-Feyenoorder Paul Bosvelt onder de loep worden genomen. De speler die in het seizoen ‘98/99 kampioen werd met De Stadionclub en in 2002 de UEFA Cup binnen wist te halen.

Op 26 maart 1970 zag Paul Bosvelt zijn eerste levenslicht in Doetinchem. De toen nog kleine Bosvelt begon op achtjarige leeftijd met voetballen bij SC Doesburg. Wat begon als een vermakelijke bezigheid op zaterdag, werd langzaam maar zeker steeds belangrijker in zijn leven. Toen hij zeventien jaar was maakte hij zijn debuut in het eerste elftal van de amateurclub, waarna er een uitnodiging van De Graafschap volgde. Bosvelt deed twee proeftrainingen mee, waarna hij volgens eigen zeggen geen zin meer had om terug te keren in Doetinchem. Na de mislukte flirt met De Superboeren werd Bosvelt gepolst om een testwedstrijd mee te doen met Go Ahead Eagles. De vader van een schoolvriendje was werkzaam in Deventer, waardoor Bosvelt via hem mee kon gaan trainen. Dat werd wel een succes. Het daaropvolgende seizoen zou de middenvelder voetballen in het tweede elftal van De Eagles, waar hij na een jaar bij de selectie zat.

In Deventer groeide de middenvelder uit tot één van de sleutelspelers. In het seizoen ‘89/90, zijn eerste seizoen als profvoetballer, speelde Bosvelt 32 wedstrijden, waarin hij twee maal het net wist te vinden. Ook in zijn tweede en derde seizoen verscheen hij het merendeel van de wedstrijden aan de aftrap. In zijn derde seizoen wist Go Ahead Eagles te promoveren naar de eredivisie. Na twee jaar in de eredivisie te hebben gespeeld, toonde FC Twente serieuze belangstelling voor de Doetinchemmer. De Tukkers bleken slagvaardiger dan andere geïnteresseerde clubs, waardoor Bosvelt na zes jaar te hebben gespeeld in Deventer vertrok richting Enschede.

In zijn eerste seizoen in Enschede moest Bosvelt flink wennen aan het tempo en de trainingsintensiteit. Ondanks het feit dat hij regelmatig moeite had met het hoge niveau, speelde hij in zijn eerste seizoen maar liefst 33 wedstrijden (zeven doelpunten). In het seizoen ‘95/96, het tweede seizoen in Enschede, ging het een stuk beter met de middenvelder. Hij speelde in zijn tweede seizoen op twee wedstrijden na alles, waarin hij net als het seizoen ervoor zeven maal wist te scoren. Het derde seizoen was Bosvelt niet meer weg te denken uit de basiself, dit moest helaas voor Twente toch gebeuren. De middenvelder werd aangetrokken door Feyenoord, een droom kwam in vervulling voor de toen 27-jarige middenvelder.

Ook in Rotterdam kende Bosvelt een moeilijke start. Desondanks kwam de karaktervolle middenvelder maar liefst dertig maal in actie in zijn eerste seizoen, hierin wist hij zeven doelpunten op zijn naam te schrijven. In zijn tweede seizoen als Feyenoorder wist Bosvelt zijn eerste prijs in Rotterdamse dienst binnen te halen, het kampioenschap. De in Doetinchem geboren speler groeide in zijn tweede seizoen uit tot een vaste kracht in het elftal van de toenmalige trainer Leo Beenhakker. Naast basisspeler werd Bosvelt vooral publiekslieveling. Wekelijks werd hij luidkeels toegezongen door het trouwe Legioen: He’s here, he’s there, he’s f*cking everywere, Paultje Bosvelt, Paultje Bosvelt. Het Legioen kon zich na types als John de Wolf en Henk Fräser weer identificeren met een selectiespeler. Een hardwerkende, karaktervolle speler die elke wedstrijd keihard bleef knokken. Het derde seizoen was één van de succesvolste jaren in persoonlijk opzicht voor Bosvelt. De middenvelder had helemaal zijn draai gevonden, werd door de zware blessure van Jean-Paul van Gastel aanvoerder van de Rotterdammers en hij werd opgeroepen voor het Nederlands elftal. Het seizoen 2000/2001 was een tegenvaller voor Bosvelt. De middenvelder leek net definitief door te breken bij het nationale elftal, toen hij te kampen kreeg met een mysterieuze blessure. De Feyenoorder kampte met bloedproppen in zijn kuit, waardoor hij slechts twintig wedstrijden kon spelen.Het jaar 2001/2002 zou achterafgezien een hoop goedmaken. Het is het jaar waarin Paul Bosvelt de, zou later blijken, grootste prijs in zijn carriere wist binnen te halen. Feyenoord begon het jaar in de Champions League, maar in een groep met Bayern München, Sparta Praag en Spartak Moskou wisten de rood-witten zich niet te plaatsen voor de tweede ronde. In de UEFA Cup ging het de ploeg van trainer Bert van Marwijk daarentegen voor de wind. Het elftal, onder leiding van aanvoerder Bosvelt, wist achtereenvolgens te winnen van Freiburg, Glasgow Rangers, PSV en Inter Milan. In een bloedstollende finale werd op 8 mei van het jaar 2002 de UEFA Cup binnengehaald ten koste van Borussia Dortmund, Bosvelt was de aanvoerder van dat succeselftal.

In de zomer van 2003 moest Het Legioen afscheid nemen van hun held, Paul vertrok naar Manchester City. Bosvelt bedankte het Legioen op geheel eigen wijze. De cultheld liet tijdens de open dag een vliegtuig over De Kuip heen vliegen, waarachter een doek hing met de tekst: ‘Bedankt, 4 ever kameraden: Paul’. Het is tekenend voor de band die hij had met zijn Legioen. Volwassen mensen zaten in tranen op de tribunes. Als je de laatste jaren aan Feyenoord dacht, dacht je vrijwel meteen aan Bosvelt. Hij fungeerde als een soort verlengstuk tussen de spelers en Het Legioen, waardoor er een goede wisselwerking ontstond tussen beiden.

Ook in Engeland tikte de international prima zijn balletje mee. In twee seizoenen speelde hij bijna zestig wedstrijden voor de Engelse subtopper, om vervolgens terug te keren naar Nederland. Het leek zo klaar als een klontje, Bosvelt zou terugkeren bij Feyenoord. Het liep echter geheel anders, Feyenoord en met name Ruud Gullit, waren niet daadkrachtig genoeg; Bosvelt ging zijn mooie carriere afsluiten bij sc Heerenveen. Ook in Friesland deed Bosvelt het prima op het middenveld. De supporters zullen hem vooral herinneren aan het prachtige doelpunt dat hij maakte tegen rivaal FC Groningen. Momenteel speelt Bosvelt in een vriendenteam van TOGR. De (oud-)Feyenoorder voelde er niets voor om in het eerste elftal te spelen.Naast zijn loopbaan bij clubteams heeft Bosvelt ook een aantal wedstrijden meegespeeld in het Nederlands elftal. De toen dertigjarige middenvelder speelde op 29 maart 2000 zijn eerste wedstrijd in Oranje. De belangrijkste wedstrijden die hij in zijn internationale loopbaan speelde zijn de kwartfinale en halve finale van het Europees Kampioenschap van het jaar 2000. De kwartfinale werd overtuigend gewonnen van Joegoslavië met 6-1, de halve finale liep echter geheel anders. Oranje had in de halve finale tegen Italië in de reguliere speeltijd twee penalty’s, deze werden allebei gemist door (ex-)Ajacieden Frank de Boer en Patrick Kluivert. Nadat er na verlenging nog geen winnaar uit de strijd was gekomen, moest de wedstrijd vanaf elf meter worden beslist. Door de vele missers aan de zijde van Oranje, was dat de laatste internationale wedstrijd op een landentoernooi voor Bosvelt. Op het EK in 2004 speelde Bosvelt zijn laatste wedstrijd voor Oranje. In totaliteit speelde hij 24 wedstrijden voor de nationale ploeg, hierin wist hij niet te scoren.

Voor de buitenstaanders zou Bosvelt worden herinnerd als een hardwerkende middenvelder, niet meer, niet minder. Bij de Feyenoord-supporters zal het kippenvel dik op de huid verschijnen als zij een aantal beelden zien van de middenvelder. De middenvelder die vooral in de kleedkamer zorgde voor humor, veel flauwe voetbalhumor. Een grap die hij in zijn carriere bijvoorbeeld heeft uitgehaald is de ruitenwisser van een medespeler insmeren met vaseline. Om er zeker van te zijn dat hij zijn ruitenwisser moest gebruiken, was Paul niet te beroerd om de vooruit eerst even nat te maken met een flesje water.

Over de invulling van zijn leven na het voetbal, was Paul tijdens zijn loopbaan altijd duidelijk: geen hoofdtrainer worden. Inmiddels is het training geven toch wel een beetje gaan kriebelen bij Pistolen Paultje. De ex-international ondersteund momenteel Andries Ulderink, de hoofdtrainer van Go Ahead Eeagles. Als hoofdtrainer zullen we Paul Bosvelt waarschijnlijk niet terug zien, maar het is niet ondenkbaar dat hij zich gaat storten op een assisterende rol.

[FR12]Niels Lambrechts
Gerelateerd nieuws
15 reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

0 nieuwe reacties sinds het bekijken van deze pagina.

Meer reacties laden (nog 0 gesprekken)
Website statistieken

FR12.nl heeft 68103 leden - Op dit moment zijn 1250 mensen actief, waarvan 303 leden.

 

Medewerkers | Contact | Feyenoord nieuws | Privacy- en cookiebeleid | FR12.nl © 2007 / 2019 | All rights reserved