Jong Feyenoord vergeet te scoren en verliest

Jong Feyenoord heeft donderdagavond met 0-1 verloren van Jong AZ. De Rotterdammers kregen voor en na rust grote mogelijkheden om de score te openen, maar een laat doelpunt van Ali Messaoud deed de ploeg van Alex Pastoor uiteindelijk de das om. Een treffer van Kermit Erasmus na een uur spelen werd afgekeurd wegens buitenspel, hoewel het er alle schijn van had dat dit ten onrechte was.Jong Feyenoord-doelman Darley hoefde voor rust slechts eenmaal echt handelend op te treden. De Braziliaan bracht na een halfuur spelen ternauwernood redding op een vrije trap vanaf de linkerkant door aanvaller Marko Vejinovic en stopte vervolgens ook de rebound.

Dat Darley daarmee zijn belangrijkste taak in de eerste helft had vervuld, was tekenend voor de verhoudingen op het veld. Jong Feyenoord had het meeste balbezit en creëerde ook de meeste kansen, maar verzuimde om afstand te nemen van de bezoekers.

Voor een deel had dat te maken met een gebrek aan scherpte in de afronding, maar tegelijk liet het veldspel van de ploeg van trainer Alex Pastoor bij vlagen te wensen over. Combinaties kwamen geregeld op slordige wijze tot een verkeerd einde, vooral doordat te vaak voor een te moeilijke oplossing werd gekozen.

Een van de weinige echt geslaagde acties was al na twee minuten te zien, toen Jordao Pattinama op de keeper schoot, na een knappe steekpass van Clint van Stee. Verder moest Jong Feyenoord het voor rust vooral hebben van afstandschoten. Zo mochten achtereenvolgens Michal Janota, Manteiga en Jordao Pattinama aanleggen van buiten het strafschopgebied, maar de drie schoten allen naast. Glenn Kobussen zag vervolgens na een halfuur spelen een vrije trap net over de lat zeilen.

Na rust veranderde er weinig aan de verhoudingen op het veld, al werden de kansen voor Jong Feyenoord om de score te openen langzaam maar zeker groter. Al na vijf minuten kon Mitchell Schet van dichtbij uithalen op het doel van Jordy Deckers na een knap hakje van Kermit Erasmus, maar de AZ-doelman bracht redding. Pattinama kopte hierop de rebound voor een leeg doel over.

Nog geen vijf minuten later had de thuisploeg alweer twee goede mogelijkheden laten liggen. Van Stee zag een vrije trap vanaf achttien meter gestopt worden, terwijl AZ-doelman Deckers ook in de weg lag toen Schet nog in dezelfde minuut opeens oog in oog met hem stond.

Na ruim een uur spelen leek de openingstreffer dan toch te vallen, toen Kobussen een schitterende dieptebal van achteruit gaf, die vervolgens knap door Erasmus in een keer vanaf de strafschopstip over de keeper in het doel werd gelobt. De grensrechter had echter zijn vlag al omhoog, hoewel het er alle schijn van had dat dit ten onrechte was.

Feyenoord slaagde er zo keer op keer er niet in de score te openen, waardoor het niet eens verwonderlijk was dat de ploeg uiteindelijk het deksel op de neus kreeg. Hoewel AZ gedurende de tweede helft nauwelijks gevaarlijk werd, maakten de bezoekers vijf minuten voor tijd het enige doelpunt van de wedstrijd. Roland Alberg sneed hierbij het strafschopgebied in en legde de bal breed op invaller Ali Messaoud die beheerst binnen tikte.