''Beveiliging was blij met applaus van spelers naar Feyenoord-fans''

''Beveiliging was blij met applaus van spelers naar Feyenoord-fans''

De wedstrijd van gisteren werd gisteren kort onderbroken door supporters die het stadion wisten te betreden. Er werd vuurwerk afgestoken en de spelers werden toegezongen vanaf de tribunes. Na een applaus van de spelers verlieten de supporters De Kuip weer. Daar was de beveiliging van De Kuip achteraf gezien blij mee.

''Het was een bliksembezoek'', zegt Mikos Gouka in de AD Voetbalpodcast over de supporters. ''Het was een gekke gewaarwording. Van tevoren was het al aangekondigd: 'Allemaal verzamelen bij het Maasgebouw rond half vier'. Dan was het rust en dan ga je even door de ramen van het Maasgebouw kijken, daar zag ik toen een hele grote groep mensen. Een paar honderd waren het er wel. Die waren erg rustig, maar een tijdje later slaat dan toch de vlam in de pan. Ik hoorde iemand zeggen dat ze met een sleutel zijn binnengekomen en de ander zegt door een hek te forceren. Ik heb het niet gezien. Het zag er vreemd uit. Na de wedstrijd werd de autopoort nog flink geforceerd. De journalisten moesten allemaal binnenblijven.''

Na een tijdje werd het weer rustig voor het Maasgebouw en konden de journalisten naar huis gaan. Van tevoren werd zelfs al geadviseerd om je auto niet voor de ingang te zetten, zegt Gouka. ''Een paar journalisten hadden dat wel gedaan, dan staan er honderden mensen om je heen. Ik hoop voor die mensen dat hun auto onbeschadigd is gebleven. Ze hielden wel rekening met een aantal dingen, maar niet dat ze tijdens de wedstrijd het stadion konden betreden.'' De supporters betraden het stadion met fakkels toen er net drie wissels werden doorgevoerd. Stadionspeaker Peter Houtman zag daar de humor wel van in. ''Er hing een grote rookpluim. Houtman kondigde toen de drie wissels aan: 'Als de rookpluimen zijn weggetrokken dan zien we dat Jørgensen naar de kant gaat.'''

''Je kon moeilijk inschatten hoe het in elkaar zat'', vervolgt de clubwatcher. ''Er was geen woede naar spelers toe of naar de trainer. Er waren geen pogingen om het veld te betreden, hoewel er wal wat fakkels op het veld werden gegooid. Er zat niks agressiefs in. Als je de deuren moet forceren is dat wel agressief natuurlijk. De spelers en trainers van RKC wilden zo snel mogelijk richting de tunnel, die ook erg snel open werd gedaan.'' De spelers bedankten de supporters met een applaus op het veld. Dat kon achteraf gezien op wat kritiek rekenen van mensen uit de media. ''Dat heb ik na afloop gevraagd aan mensen die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid en die waren daar achteraf wel blij mee. Ze forceren een deur en worden daar met dat applaus eigenlijk een beetje voor beloond. De beveiliging zei achteraf: 'Toen er contact werd gemaakt van de spelers naar de supporters was de angel er al snel uit.' De supporters werden toen rustig en waren daarna snel het stadion uit. Uiteindelijk had het wel een goed effect'', aldus Gouka.

Lees meer over
De Kuip
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties