Vente: ''Woorden Advocaat waren een mentale wake-up call''

Vente: ''Woorden Advocaat waren een mentale wake-up call''

Na een dramatische, doelpuntloze periode bij RKC Waalwijk vorig seizoen, heeft Dylan Vente dit keer bij Roda JC wél zijn draai gevonden. De Feyenoord-huurling knokte zich in de basis en was vooralsnog goed voor vier goals en drie assists. "Dat kan altijd beter natuurlijk, maar ik weet dat ik van heel ver moest komen."

"Ik heb het gewoon goed naar mijn zin hier", begint Vente in gesprek met Voetbalzone. "Ik maak mijn doelpuntjes en voel het vertrouwen van de coach. Je wordt vanzelf vrolijker als je veel minuten krijgt en goed speelt. Ik ben weer gelukkig." Dat zet hij onder meer af tegen zijn periode bij RKC, waar hij niet slaagde. "Verschrikkelijk, nul goals mag natuurlijk nooit. Misschien had ik beter voor een ander type club kunnen kiezen, maar dat is achteraf gepraat ook wat te makkelijk. Het was gewoon niet goed genoeg van mijn kant."

Teruggekeerd van RKC dacht Vente weer deel uit te zullen maken van de A-selectie van Feyenoord, maar Dick Advocaat besloot dat hij zijn minuten bij Onder 21 zou gaan maken. "Natuurlijk wist ik wel dat ik opnieuw mijn plekje moest verdienen, maar ik had niet verwacht dat ik ook nog terug zou worden gezet naar de jeugd. Toen zat er maar één ding op: de knop omzetten en doorgaan. Dan maar laten zien wat je waard bent in Jong Feyenoord, dacht ik."

Dat liep echter anders, want door de coronapandemie werd de Onder 21-competitie al snel gestaakt. "Gelukkig kon ik in het najaar nog wel trainen en kwam ik langzaamaan weer dichter bij het eerste elftal. Ik trainde goed en hoorde dat ook van de trainer terug. Of nou ja... het is niet dat hij het op die manier zei, maar ik merkte aan hem dat hij tevreden was over mijn progressie. Ik kwam stapje voor stapje waar ik wil zijn en dat heeft me mentaal sterker gemaakt, zoals ik nu na de winterstop ook weer met sprongen vooruit ga door het spelen van veel wedstrijden."

Bij Roda merkt Vente dan ook nog maar eens hoe waardevol het voor een jonge speler kan zijn om ervaring op te doen in de Keuken Kampioen Divisie, iets wat voor spelers van Jong Ajax, Jong PSV, Jong AZ en Jong FC Utrecht vanzelfsprekend is. "Voor mij was het natuurlijk ook makkelijker geweest als ik in de Keuken Kampioen Divisie kon spelen als ik niet mee mocht met het eerste. Ik denk dat je als speler sneller ver komt als je wekelijks officiële wedstrijden kunt spelen. Nu had ik bij Feyenoord soms een oefenwedstrijdje en meer niet, maar het is wat het is. Er zijn ook genoeg jongens die wel rechtstreeks blijvend aanhaken bij het eerste elftal en het goed doen, dus het is ook net hoe het kwartje valt en wat je er zelf mee doet."

Wake-up call
Voor Vente zelf viel er een kwartje door de harde uitspraken van Advocaat, die aangaf dat geen enkele speler van Jong Feyenoord op het moment goed genoeg was. "Dat was wel even pittig, ja. Dan krijg je wel het gevoel dat je je extra moet bewijzen. Ik denk dat we de woorden van de trainer allemaal wel hebben meegekregen en dat was een soort mentale wake-up call."

Volgend seizoen krijgt Vente met Arne Slot echter te maken met een ander type trainer. Wat zijn rol komend seizoen zal zijn, weet hij nog niet. "Ik heb Slot nog niet gesproken. Wel heb ik zo nu en dan contact met Arnesen. Hij stuurde me bijvoorbeeld een berichtje toen ik hier direct goed van start ging, met vier goals in de eerste zeven wedstrijden."

Lees meer over
PSV Dylan Vente FC Utrecht ajax Dick Advocaat Frank Arnesen
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties