De Statistieken: Verrassende xG; falende Malacia en Fer

De Statistieken: Verrassende xG; falende Malacia en Fer

In de rubriek De Statistieken duikt FR12.nl in de meest opvallende statistieken van de afgelopen wedstrijd. Wie gaf de meeste passes? En wie schoot het vaakst op doel? Vandaag kijken we naar de statistieken van Feyenoord tegen Ajax, met daarin onder meer verrassende cijfers, een falende Tyrell Malacia en Leroy Fer en lichtpuntje Orkun Kökcü.

Na afloop van de Klassieker stelde trainer Dick Advocaat voor de camera dat Feyenoord een stuk beter voor de dag kwam dan tegen ADO en dat de uitslag enigszins geflatteerd was. Gezien de statistieken had hij zeker een punt. Op basis van xG (expected goals, verwacht aantal doelpunten op basis van het aantal kansen en de kwaliteit ervan) deed Feyenoord het veel beter: 2,92 tegen 0,58 (berekend door Fotmob, volgens Opta viel het aantal van Feyenoord nóg hoger uit). Feyenoord noteerde 15 doelpogingen, terwijl dat er voor Ajax maar 7 waren. De Rotterdammers creëerde dubbel zoveel kansen als de tegenstander (12 tegenover 6), waarvan 2 als 'grote kansen' werden bestempeld, tegenover 0 grote kansen van Ajax.

De cijfers die Sofascore op basis van hun statistieken uitdeelde aan de Feyenoorders die op het veld stonden tegen Ajax, zijn over het algemeen niet verrassend. Vrijwel niemand sprong er positief uit en Justin Bijlow (6,1), Tyrell Malacia (5,7) en Leroy Fer (5,5) waren de uitschieters naar beneden. Bij Bijlow lag dat vooral aan de 3 tegendoelpunten, waar 3 reddingen tegenover stonden. Daarna kwamen slechts 18 van zijn 33 passes (55%) aan.

De Statistieken: Verrassende xG; falende Malacia en Fer

Malacia viel uiteraard vooral negatief op door zijn rode kaart. Hij beging in totaal 3 overtredingen, verloor 8 keer de bal en gaf geen enkele sleutelpass. Zijn enige voorzet in de wedstrijd kwam niet aan. Ook Fer viel door de mand met onder meer zijn gemiste strafschop. Met een passnauwkeurigheid van 91% (33 passes in totaal) deed alleen Lutsharel Geertruida (92,5% van 40 passes) het beter, maar Fer koos dan ook vrijwel altijd voor de veilige optie. Slechts 1 keer gaf hij een lange bal, maar deze kwam niet aan. 9 keer verloor hij de bal en 3 van zijn 11 duels over de grond gingen verloren. Wel won hij zijn 2 luchtduels.

Orkun Kökcü was de enige Feyenoorder met een degelijke beoordeling (7,2). Hij gaf 4 sleutelpasses, het meest van elke Feyenoorder (Geertruida kwam als enige in de buurt met 3). Hij gaf 2 lange ballen, die beide hun bestemming bereikten, en ook 2 van zijn 3 voorzetten kwamen aan. Kökcü haalde een passnauwkeurigheid van 87% (38 passes).

Lees meer over
Tyrell Malacia Justin Bijlow ajax Dick Advocaat Lutsharel Geertruida Leroy Fer
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties