Feyenoord verliest Klassieker door knullige eigen doelpunten

Feyenoord heeft de Klassieker in de eigen Kuip met 0-3 verloren. Twee knullige eigen doelpunten van Marcos Senesi en Ridgeciano Haps hielpen Ajax aan die eindstand. Feyenoord speelde even met een man meer na een rode kaart voor Edson Álvarez, maar na rust moest ook Tyrell Malacia vroegtijdig de kleedkamer opzoeken. Gelegenheidsaanvoerder Leroy Fer miste nog een penalty.

Van beide kanten was het zondagmiddag geen grootste wedstrijd in De Kuip. Feyenoord werd in de beginfase achteruit gedrukt. In de zevende minuut kwam de ploeg wel tot een gevaarlijke kans, maar nadat João Teixeira over een goede voorzet van Lutsharel Geertruida heen maaide, was het schot van Bryan Linssen vervolgens te slap om gevaarlijk te worden. In de 21e minuut viel de goal aan de andere kant wel. Eric Botteghin probeerde een hoekschop van de Amsterdammers uit te verdedigen, maar schoot tegen Marcos Senesi op, waarna de bal het doel in rolde.

Aan het einde van de eerste helft leek Feyenoord de wedstrijd te kunnen kantelen. Edson Álvarez moest met rood van het veld na een handsbal in de eigen zestien en Leroy Fer mocht vanaf elf meter de score gelijktrekken. Dat deed hij echter niet, want zijn slappe inzet was makkelijk te pakken voor Maarten Stekelenburg. Feyenoord ging met een achterstand rusten, maar zou de tweede helft wel met een man meer spelen.

Dat was echter niet van lange duur. Een kwartier na rust moest Tyrell Malacia de doorgebroken Antony afstoppen. Dat deed hij met een overtreding. De back had al geel en kon dus ook gaan douchen; het was weer tien tegen tien. Dick Advocaat bracht Ridgeciano Haps in als reactie, maar nog geen vijf minuten nadat hij op het veld stond was de linksback de volgende die de bal onhandig achter zijn eigen doelman werkte: 0-2.

Vanaf dat moment leek de wedstrijd gespeeld. Haps was een aantal keer nog gevaarlijk over links, maar de eindpass was telkens net te scherp. Toen Fer in de 79e minuut de bal slordig inleverde, werd het nog erger voor de Rotterdammers. Mohammed Kudus was degene die de fout en het slecht verdediger dat volgde af wist te straffen. Zo verloor Feyenoord de Klassieker met 0-3 en is het ontlopen van de play-offs nu echt nagenoeg onmogelijk.