MATCHDAY! Feyenoord treft aartsrivaal Ajax in De Kuip

MATCHDAY! Feyenoord treft aartsrivaal Ajax in De Kuip

Vandaag staat voor veel mensen de wedstrijd van het jaar op het programma; De Klassieker. Na de deceptie vorige week op bezoek bij ADO Den Haag hoopt Feyenoord zich vandaag te revancheren. Vitesse verloor zaterdag op bezoek bij Sparta en Feyenoord kan vandaag dus bij een overwinning weer op twee punten komen van de vierde plek. De Klassieker begint vandaag om 14:30 en wordt uitgezonden op ESPN 2.

Vorm Feyenoord
Van de laatste vijf wedstrijden won Feyenoord er slechts twee. Door de misstappen de laatste weken is Vitesse, de grootse concurrent om de vierde plek, uitgelopen. Zoals gezegd verloor Vitesse gisteren wel bij Sparta, waardoor dat gat nu twee verliespunten bedraagt. De Rotterdammers leverden vorige week op bezoek bij ADO ook nog een wanprestatie af. De ploeg van Dick Advocaat kwam nog wel op 0-1 voorsprong, maar gaf het daarna volledig uit handen waarna het 3-2 werd. De hele week stond daarom ook de positie van Advocaat ter discussie. De spelersgroep, technische staf en technisch directeur Frank Arnesen hebben dinsdag een gesprek gehad. Daar is besproken wat er wordt verwacht van de spelersgroep de komende twee weken. Ook is daar besloten om het seizoen met de huidige staf af te maken.

Advocaat pareerde gisteren op de persconferentie enige kritiek rondom zijn functioneren bij Feyenoord. ''We zijn in oktober 2019 begonnen. Toen hebben we het fantastisch gedaan tot en met december 2020. We stonden op de tweede plaats en vanaf januari is het niet goed gegaan. Althans, veel minder dan we verwacht hadden. We zijn met z’n allen begonnen en willen het ook met z’n allen afmaken'', aldus de trainer. ''Ik kan de kritiek vanaf januari tot nu toe wel begrijpen. Dat is niet des Feyenoords. Zondag moeten we in ieder geval laten zien dat we dezelfde intensiteit hebben als Ajax. We moeten veel strijd gaan leveren. Tegen ADO zat er totaal geen beleving in, ook niet naar elkaar toe. Alles werd maar geaccepteerd, maar dat moet helemaal niet.''

Weinig analytici in Nederland hebben er vandaag vertrouwen in bij Feyenoord. Ajax is al kampioen en Feyenoord mist sterkhouders Jens Toornstra en Steven Berghuis. Ook deze rumoerige week zal niet hebben meegeholpen aan een optimale voorbereiding op De Klassieker. Op een erehaag hoeft Ajax in ieder geval niet te rekenen, liet Advocaat vrijdag al weten. ''Bij deze wil ik Ajax feliciteren met hun prachtige prestatie. Het is niet de gewoonte in Nederland om een erehaag te vormen, dus we zullen ze netjes de hand geven en feliciteren. Niet meer dan dat.''

Zoals gezegd zijn Toornstra en Berghuis er door schorsingen niet bij. Feyenoord moet ook Bart Nieuwkoop en Alio Baldé missen. Zij zijn nog steeds geblesseerd. De rest van de selectie is wel fit.

Vermoedelijke opstelling Feyenoord:
Bijlow; Geertruida, Botteghin, Senesi, Malacia; Diemers, Fer, Kökcü; Sinisterra, Linssen, Haps

Vorm Ajax
Zoals gezegd heeft Ajax vorige week het kampioenschap binnen gehaald na een overwinning op FC Emmen. Van de laatste vijf wedstrijden won Ajax er vier en speelde het één keer gelijk tegen FC Utrecht. De Amsterdammers spelen eigenlijk nergens meer voor en hebben zelfs al spelers op vakantie gestuurd. Nico Tagliafico, die sowieso al geschorst was voor de wedstrijd van vandaag, is al op vakantie. Na de wedstrijd van vandaag zullen er waarschijnlijk nog één of twee volgen, zei Ten Hag vrijdag op de persconferentie.

Feyenoord hoeft echter niet te rekenen op een B-elftal, aldus Ten Hag. "Het is de Klassieker, die willen we winnen. We weten dat dit is voor onze fans een heel belangrijke wedstrijd is. Zondag stellen we daarom een sterk elftal op." Naast Tagliafico is ook Daley Blind afwezig en achter naam van Brian Bobbey staat nog een vraagteken.

De heenwedstrijd verloor Feyenoord met 1-0, maar verdiende het wel meer dan dat. Het speelde een erg goede wedstrijd met een sterke Nicolai Jørgensen. Luis Sinisterra kopte in de laatste minuut op de lat en Leroy Fer was in de slotfase ook nog kansrijk. Het was het begin van een dramatische reeks in januari waarin Feyenoord eigenlijk het seizoen uit handen gaf.

Vermoedelijke opstelling Ajax:
Stekelenburg; Mazraoui, Timber, Martínez, Rensch; Álvarez, Klaassen, Gravenberch; Neres, Haller, Tadic

Historie
2018 – 2019 Feyenoord – Ajax 6-2 (3-2)
2017 – 2018 Feyenoord – Ajax 1-4 (0-0)
2016 – 2017 Feyenoord – Ajax 1-1 (0-0)
2015 – 2016 Feyenoord – Ajax 1-1 (1-0)
2014 – 2015 Feyenoord – Ajax 0-1 (0-1)

Lees meer over
Steven Berghuis Ridgeciano Haps Bart Nieuwkoop Eric Botteghin Jens Toornstra Tyrell Malacia Luis Sinisterra Vitesse FC Utrecht ajax ADO Den haag Dick Advocaat Lutsharel Geertruida Denzel Hall Leroy Fer Bryan Linssen Marcos Senesi Frank Arnesen Mark Diemers MATCHDAY!
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties