''Nu laat ik het soms glippen, kijk ik even de andere kant op''

zaterdag 24 april 2021 00:22 94.045 keer bekeken 57 reacties Pro Shots

Dick Advocaat is, normaal gesproken, aan zijn laatste maanden als trainer bezig. In een openhartig interview in de NRC toont hij meerdere kanten van zichzelf. Advocaat snapt ook wel dat hij inmiddels op leeftijd is, maar langs de lijn merkt hij daar niks van. "​Ik realiseer mij niet hoe oud ik ben. Als er een bal langs mij heen schiet, wil ik er nog achteraan. Ik voel mij ook niet kwetsbaar."

Al kent hij door zijn leeftijd inmiddels ook de angst voor de dood. "Soms. Beangstigend in de zin: goh, hoe lang heb ik nog? Krijg ik geen pijn? Word ik niet ziek? Dat soort gekke dingen. Het onbekende. Omdat ik die leeftijd niet voel.” Advocaats assistent Cor Pot meent dat de jaren de trainer milder hebben gemaakt. "Ja. Dit jaar bij Feyenoord zijn dingen gebeurd die ik normaal, als ik jonger was geweest of hier langer zou blijven, heel anders had opgelost. Ik zat er altijd bovenop, was veeleisend. Als ze iets niet deden, zei ik er wat van, tot vloeken aan toe. Niet twijfelen, zonder aanzien des persoons. Nu laat ik het soms glippen, kijk ik even de andere kant op, omdat ik de confrontatie niet aan wil gaan."

Advocaat staat/stond bekend als een no-nonsense trainer, maar het is inmiddels ook bekend dat hij in tranen uitbarst bij een gevoelige film of een gevoelig muziekstuk. "Pas naarmate ik ouder werd merkte ik hoe snel ik geëmotioneerd kon raken. Mijn vader overleed op zijn 58ste, ik was zeventien. Twee jaar later ging ik in het eerste van ADO spelen. Voor elke wedstrijd vroeg ik aan mijn vader of hij wilde zorgen dat ik goed zou spelen. Ik ben niet echt gelovig, maar had wel het gevoel dat hij vanaf mijn schouder mee keek.”

Aan 55 jaar in de voetbalwereld heeft Advocaat weinig vrienden overgehouden. "Een handvol, hooguit. Maar daar heb ik geen probleem mee. Ik kan met veel mensen opschieten en vraag me trouwens ook af wat een echte vriend is. Is dat iemand met wie je wat gaat drinken? Of is dat iemand die er altijd voor je is, ook al spreek je hem weinig? Dat laatste, denk ik. Bert van Lingen is zo'n iemand.” Hoe wil Advocaat dat de mensen hem herinneren als hij het tijdelijke met het eeuwige heeft verwisseld? "Als aardig. Dick was een aardig mens. Ik denk dat velen met wie ik gewerkt heb zullen zeggen: Dick was een goede kerel. Maar ik ben er nog wel een tijdje."

Klik hier voor het complete interview

Gerelateerd nieuws
57 reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

0 nieuwe reacties sinds het bekijken van deze pagina.

Meer reacties laden (nog 17 gesprekken)
Website statistieken

FR12.nl heeft 75434 leden - Op dit moment zijn 73 mensen actief, waarvan 28 leden.

 

Download app in Play Store Download app in App Store

Cookie instellingen | Medewerkers | Contact | Feyenoord nieuws | Privacy- en cookiebeleid | FR12.nl © 2007 / 2021 | All rights reserved