Berghuis schiet Feyenoord na zwakke eerste helft langs Utrecht

Feyenoord heeft op bezoek bij FC Utrecht drie punten uit het vuur gesleept. Na een slechte eerste helft met aan beide kanten een eigen doelpunt, was het in de tweede helft topscorer Steven Berghuis die het verschil maakte. Justin Bijlow zorgde met enkele belangrijke reddingen dat Utrecht zelf niet tot scoren kwam, maar viel bij de laatste daarvan wederom geblesseerd uit.

Zo'n uur voor de aftrap in Utrecht verraste Dick Advocaat met zijn opstelling. Net als uit bij PSV koos hij ervoor om met drie centrumverdedigers te spelen. Een defensieve variant wilde hij het niet noemen. "Als ze het goed uitvoeren, denk ik dat het aanvallender is", zei hij voorafgaand aan de wedstrijd. Op het veld was daar echter weinig van terug te zien. De Rotterdammers konden de optie naar voren niet vinden en waren vooral aan het verdedigen. Onder meer doelman Justin Bijlow moest enkele keren ingrijpen om de gevaarlijk snelle Gyrano Kerk onschadelijk te maken.

Toch werd ook Bijlow al vroeg in de wedstrijd verrast. Een Utrechtse voorzet vanaf de rechterkant belandde via Leroy Fer achter zijn eigen doelman. Na een klein kwartier stond Feyenoord op achterstand. Zo ongelukkig als het de openingstreffer tegen kreeg, zo gelukkig was het bij de gelijkmaker. Nu was het oud-Feyenoorder Simon Gustafson die een hoekschop van Steven Berghuis heel onhandig in zijn eigen doel kopte. Zo eindigde een matige eerste helft in 1-1.

In de tweede helft besloot Advocaat het anders aan te pakken. Luis Sinisterra kwam voor Eric Botteghin - die kort voor rust nog aan een rode kaart ontsnapte - en Feyenoord speelde inmiddels weer 4-3-3. In deze formatie bleef de 1-2 niet lang uit. Mark Diemers stuitte in eerste instantie nog op doelman Eric Oelschlägel, maar de bal kwam vervolgens bij Sinisterra terecht. De invaller passeerde zijn man en gaf een uitstekende lage voorzet, waarna Berghuis zijn zeventiende treffer van het seizoen binnenschoot.

In het restant van de wedstrijd kon Utrecht nog enkele keren gevaarlijk worden, maar voorkwam Bijlow met enkele goede reddingen dat de ploeg tot scoren kwam. Bij de laatste van die reddingen liep hij echter weer een blessure op. Kerk belandde hard op het been van de doelman, waarna hij in de extra tijd nog gewisseld moest worden. Een grote smet op een verder prima middag, want door de overwinning nadert Feyenoord nummer vier Vitesse nu op twee punten.