Kuyt: ''Er zijn zoveel verschillende meningen, zoveel stromingen''

Kuyt: ''Er zijn zoveel verschillende meningen, zoveel stromingen''

Bij Feyenoord is het zelden rustig, maar momenteel valt er wel erg veel te bespreken bij Feyenoord. De ploeg verloor twee punten tegen Emmen en dreigt Europees voetbal mis te lopen, maar ook buiten het veld gebeurt er veel. Feyenoord riep supporters op af te zien van het geld voor hun seizoenkaart, Arnesen is vol bezig de scouting opnieuw op te zetten, Brard vertrekt na de onrust op Varkenoord en ook het stadiondossier is nog altijd een pijnpunt.

In Rondo gaat het zondagavond uitgebreid over de situatie in De Kuip. Zo is Emile Schelvis kritisch op het beleid van de club. "We pakken nu covid erbij, maar het loopt al veel langer. Je moet eigenlijk nog verder terug, maar laten we het tot de laatste tien jaar beperken. Je voelt dat dit een club is die niet door voldoende voetbalverstand wordt geleid."

Daarbij wijst hij onder meer op Feyenoord City. "Hoe haal je het in je hoofd om een megalomaan voetbalstadion te bedenken, dat per stoeltje omgerekend meer gaat kosten dan bij Atlético Madrid en Bayern München? Er ligt een fantastisch verbouwplan, maar Koevermans zegt gewoon: 'verbouwen hebben we al eens eerder bekeken'. Het is onzin. Adriaan Geuze heeft een fantastisch ontwerp gemaakt en er zijn bouwers die zeggen: 'het kan wel degelijk'. A la Bernabéu, Anfield. De ziel van de club houden we er dan ook nog eens in. Iedereen roept maar: 'dat is nostalgie', maar het gaat puur om geld. Voor de helft van het geld dat dat stadion kost, kun je op een uitstekende manier renoveren."

"Voor een nieuw stadion moeten de bouwkosten worden gegarandeerd", maakt Schelvis concreet. "Dat is 445 miljoen. Dan moet het binnen die marge blijven, maar dat kan natuurlijk niet in deze tijd. Een verbouwing kost de helft van dat geld. Dat betekent dat je ook voor de club meer overhoudt, maar ze hebben het helemaal uit handen gegeven." Presentator Jack van Gelder vult aan: "Het maffe is: ze halen er 25 tot 28 miljoen voor de club uit. Dat is ook helemaal niks voor zo'n megalomaan project. Daarmee haal je geen aansluiting met bijvoorbeeld Ajax, als die gewoon Champions League blijven spelen."

Stromingen
Ook Dirk Kuyt, die meer van binnen de club zelf meekrijgt, zit aan tafel. "Weet je wat het allergrootste probleem is binnen Feyenoord?", begint hij. "Iedereen heeft een mening, maar niemand zegt het recht in je gezicht. Jij hoort dingen van mensen, maar andere mensen vertellen weer andere dingen aan journalisten. Iedereen heeft een mening, maar niemand durft het tegen elkaar te zeggen en uiteindelijk wordt er geen beslissing genomen."

Aan de hand van de woorden van Kuyt wijst Schelvis op het probleem van de vele stromingen binnen de organisatie. "Kijk even goed naar de Raad van Commissarissen. De mensen die Feyenoord een paar jaar geleden gered hebben, de Vrienden van Feyenoord, zitten daar met twee zetels in. Die hebben geen zeggenschap, want die worden steeds achterhaald door die andere drie: Sjaak Troost, Toon van Bodegom en Gérard Moussault. Er zit geen eerlijke verhouding in." Hij vervolgt: "Dan is er nog de StiCo, de Stichting Continuïteit Feyenoord, die het rood-witte aandeel bewaakt. Daar zit Ivo Opstelten in, die alleen maar zit te pushen vanuit de gemeentelijke lobby dat het nieuwe stadion er moet komen. Dat zijn alle lijnen die er lopen en daardoor wordt het nooit wat."

Khalid Boulahrouz vraagt zich door die woorden af of er niet te veel mensen in de organisatie zitten zonder hart voor de club, maar dat weerlegt Kuyt. "Dat is niet het probleem. Er zitten juist heel veel binnen de club die zoveel liefde hebben voor die club, zo veel emotie. Die kunnen dat niet loslaten. Er zijn zo veel verschillende meningen, zo veel verschillende stromingen..."

Lees meer over
De Kuip ajax Dirk Kuyt Frank Arnesen
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties