''Feyenoord kan nog tweede worden, in voetbal is alles mogelijk''

''Feyenoord kan nog tweede worden, in voetbal is alles mogelijk''

PSV - Feyenoord staat voor de deur en dus is het tijd om herinneringen op te halen. De Rotterdammers kunnen inmiddels als 'angstgegner' van de Eindhovenaren gezien worden: geen club in Nederland won zo vaak van PSV als Feyenoord. Rijnmond sprak met Ebi Smolarek, een speler die in een niet zo nabij verleden met het maken van de 0-1 de matchwinner was in de editie PSV - Feyenoord in 2004.

"Het was een bijzondere middag. Ik was nog jong, je scoort, je maakt de winnende. Dat was zeker heel speciaal. Thomas Buffel ging op de keeper af en schoot tegen hem aan, toen kwam de bal bij mij. Ik weet niet meer in welke hoek ik schoot, maar wel dát ik gescoord heb. Ik liep naar de hoek met de fans, daar is een mooie foto van gemaakt", zo vertelt Smolarek. "Ik heb wel meer mooie wedstrijden gespeeld. Je debuut is speciaal. Winnen van Ajax bij mijn eerste basisplaats. De Champions League spelen. UEFA Cup winnen. Veel leuke wedstrijden gespeeld. Tegenwoordig kijk ik niet meer elke wedstrijd live, maar de uitslagen zie ik natuurlijk elke week voorbij komen" Smolarek ziet nog wel een verrassing aankomen. "Feyenoord kan nog tweede worden, in voetbal is alles mogelijk, maar dan moeten ze nu een goede serie neerzetten. En in elk geval winnen in Eindhoven. Ik denk dat het kan."

Smolarek is inmiddels ook met voetbalpensioen en is inmiddels al twee jaar voorzitter van wat je de Poolse VVCS (Vereniging Van ContractSpelers) kunt noemen. "Ik heb eerst gekeken of het wel bij mij past. Dit kwam op mijn pad en ik vind het heel interessant werk." Dat is niet volledig een verrassing, want zijn vader Wlodi (ook wel bekend onder de bijnaam Smolly bij Het Legioen) ligt op een bepaalde manier aan de basis van de huidige functie van Ebi. "Mijn vader had in het laatste jaar een probleem met zijn contract en de VVCS heeft hem geholpen. Daarna heeft hij het met een vriend ook opgezet in Polen. Mijn vader en (medeoprichter -red.) Marek Pieta zijn al een tijd overleden, maar toen zijn dochter vroeg of ik het werk wilde voortzetten, hoefde ik niet lang na te denken. Misschien ziet mijn vader het wel en vindt hij het prachtig, je weet het nooit."

Vanwege zijn rol bij de 'Poolse VVCS' heeft Smolarek een genunaceerde kijk op de voetballers die, vanwege de coronacrisis, wederom een loonoffer moeten maken. "Ik weet dat dit bij Feyenoord ook zo speelt en ik snap dat supporters vinden dat spelers makkelijk in kunnen leveren. Ik ben zelf ook supporter, dus ik begrijp het heel goed. Niet iedereen zal het begrijpen, maar er spelen meerdere factoren mee in zo'n discussie. Ik sta ook aan de andere kant en zie hoeveel werk het is en hoe lastig regels soms zijn. Uiteindelijk draait het voor de vakbond om de spelers en moet je altijd proberen om een compromis te sluiten."

Lees meer over
PSV ajax
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties