De Statistieken: Nieuwkoop, Fer, Kökcü en de kansen van Feyenoord

donderdag 25 februari 2021 09:00 40.995 keer bekeken 113 reacties Pro Shots

In de rubriek De Statistieken duikt FR12.nl in de meest opvallende statistieken van de afgelopen wedstrijd. Wie gaf de meeste passes? En wie schoot het vaakst op doel? Vandaag kijken we naar de statistieken van Feyenoord tegen FC Groningen, met daarin onder meer Bart Nieuwkoop, Leroy Fer, Orkun Kökcü en de gemiste kansen van Feyenoord.

"Zes of zeven kansen? Dan moet je daar één of twee van maken", zei Advocaat na afloop van de doelpuntloze wedstrijd tegen FC Groningen.Om precies te zijn ging het om 19 pogingen, waarvan 4 op doel. Op basis van xG (Expected Goals, verwacht aantal doelpunten op basis van het aantal kansen en de kwaliteit ervan) had Advocaat zeker een punt. Feyenoord kwam volgens Tussen de Linies op een xG van 2,35. Voor Groningen was dit 1,07.

Dat is een herkenbaar spelbeeld voor Feyenoord dit seizoen. Het duel in Groningen was de vijfde keer in de Eredivisie dat de ploeg niet tot scoren kwam. Alleen in de wedstrijd tegen Ajax (1-0) bleef de xG ook onder de 1 (0,87). Zelfs in Heerenveen, waar Feyenoord een wanprestatie afleverde, had het volgens deze statistiek tot een doelpunt moeten komen (1,17). Tegen Heracles (0-0, 2,29 xG), Vitesse (1-0, 2,75 xG) en nu dus Groningen was Feyenoord op basis van de xG de bovenliggende partij, maar liet het toch twee of drie punten liggen.

Individueel was Bart Nieuwkoop op basis van zijn statistieken de beste man aan de kant van Feyenoord. Door statistiekenwebsite WhoScored werd hij beoordeeld met een 7,50, al was het verschil met Orkun Kökcü (7,49) en Leroy Fer (7,46) erg klein. Nieuwkoop blonk vooral in defensief opzicht uit, met 2 geslaagde tackles, 4 onderscheppingen en 3 clearances (weggewerkte ballen). Zijn passnauwkeurigheid (87,5% van zijn 48 passes kwam aan) werd alleen door Marcos Senesi (92% van 87) en Eric Botteghin (89,7% van 87) overtroffen en met 3 succesvolle dribbels was alleen Fer op dat gebied beter met 4. Fer zelf blonk daarnaast uit in de lucht (6 gewonnen kopduels, meeste van elke speler) en zijn passing. Al zijn 5 lange ballen kwamen aan, een aantal dat alleen Senesi evenaarde. Van zijn 76 passes in totaal kwam 85,5% aan.

Dan Orkun Kökcü, die vooral aanvallend erg dreigend was. De middenvelder noteerde 5 doelpogingen, waarvan 2 op doel. Daarmee zorgde hij in dat opzicht voor meer dreiging dan zijn ploeggenoten. Overigens bereidde Steven Berghuis (4 sleutelpasses) en Jens Toornstra (3) de meeste kansen voor, waar Kökcü ook goed was voor 1 sleutelpass. Zonder bal kwam de Turk tot 3 geslaagde tackles (het meest van elke Feyenoorder), 2 onderscheppingen en 1 clearance. 

Gerelateerd nieuws
113 reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

0 nieuwe reacties sinds het bekijken van deze pagina.

Meer reacties laden (nog 29 gesprekken)
Website statistieken

FR12.nl heeft 75314 leden - Op dit moment zijn 731 mensen actief, waarvan 247 leden.

 

Download app in Play Store Download app in App Store

Cookie instellingen | Medewerkers | Contact | Feyenoord nieuws | Privacy- en cookiebeleid | FR12.nl © 2007 / 2021 | All rights reserved