De Statistieken: Nieuwkoop, Fer, Kökcü en de kansen van Feyenoord

De Statistieken: Nieuwkoop, Fer, Kökcü en de kansen van Feyenoord

In de rubriek De Statistieken duikt FR12.nl in de meest opvallende statistieken van de afgelopen wedstrijd. Wie gaf de meeste passes? En wie schoot het vaakst op doel? Vandaag kijken we naar de statistieken van Feyenoord tegen FC Groningen, met daarin onder meer Bart Nieuwkoop, Leroy Fer, Orkun Kökcü en de gemiste kansen van Feyenoord.

"Zes of zeven kansen? Dan moet je daar één of twee van maken", zei Advocaat na afloop van de doelpuntloze wedstrijd tegen FC Groningen.Om precies te zijn ging het om 19 pogingen, waarvan 4 op doel. Op basis van xG (Expected Goals, verwacht aantal doelpunten op basis van het aantal kansen en de kwaliteit ervan) had Advocaat zeker een punt. Feyenoord kwam volgens Tussen de Linies op een xG van 2,35. Voor Groningen was dit 1,07.

De Statistieken: Nieuwkoop, Fer, Kökcü en de kansen van Feyenoord

Dat is een herkenbaar spelbeeld voor Feyenoord dit seizoen. Het duel in Groningen was de vijfde keer in de Eredivisie dat de ploeg niet tot scoren kwam. Alleen in de wedstrijd tegen Ajax (1-0) bleef de xG ook onder de 1 (0,87). Zelfs in Heerenveen, waar Feyenoord een wanprestatie afleverde, had het volgens deze statistiek tot een doelpunt moeten komen (1,17). Tegen Heracles (0-0, 2,29 xG), Vitesse (1-0, 2,75 xG) en nu dus Groningen was Feyenoord op basis van de xG de bovenliggende partij, maar liet het toch twee of drie punten liggen.

Individueel was Bart Nieuwkoop op basis van zijn statistieken de beste man aan de kant van Feyenoord. Door statistiekenwebsite WhoScored werd hij beoordeeld met een 7,50, al was het verschil met Orkun Kökcü (7,49) en Leroy Fer (7,46) erg klein. Nieuwkoop blonk vooral in defensief opzicht uit, met 2 geslaagde tackles, 4 onderscheppingen en 3 clearances (weggewerkte ballen). Zijn passnauwkeurigheid (87,5% van zijn 48 passes kwam aan) werd alleen door Marcos Senesi (92% van 87) en Eric Botteghin (89,7% van 87) overtroffen en met 3 succesvolle dribbels was alleen Fer op dat gebied beter met 4. Fer zelf blonk daarnaast uit in de lucht (6 gewonnen kopduels, meeste van elke speler) en zijn passing. Al zijn 5 lange ballen kwamen aan, een aantal dat alleen Senesi evenaarde. Van zijn 76 passes in totaal kwam 85,5% aan.

De Statistieken: Nieuwkoop, Fer, Kökcü en de kansen van Feyenoord

Dan Orkun Kökcü, die vooral aanvallend erg dreigend was. De middenvelder noteerde 5 doelpogingen, waarvan 2 op doel. Daarmee zorgde hij in dat opzicht voor meer dreiging dan zijn ploeggenoten. Overigens bereidde Steven Berghuis (4 sleutelpasses) en Jens Toornstra (3) de meeste kansen voor, waar Kökcü ook goed was voor 1 sleutelpass. Zonder bal kwam de Turk tot 3 geslaagde tackles (het meest van elke Feyenoorder), 2 onderscheppingen en 1 clearance.

Lees meer over
Steven Berghuis Bart Nieuwkoop Eric Botteghin Jens Toornstra Vitesse ajax FC Groningen sc Heerenveen Dick Advocaat Leroy Fer Marcos Senesi
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties