''We lopen een marathon waarvan de finishlijn steeds opschuift''

zondag 21 februari 2021 17:27 37.215 keer bekeken 293 reacties Pro Shots

In de Eerste Divisie-wedstrijd tussen NEC en De Graafschap vond vandaag een experiment plaats met een beperkt aantal supporters in het stadion. Jan de Jong, voormalig Feyenoord-directeur en nu directeur van de Eredivisie CV, hoopt dat de test perspectief kan bieden en luidt nogmaals de noodklok. "Er is geen klok die al zo lang op twee voor twaalf staat als die van het voetbal."

Net als Feyenoord merken de meeste clubs de financiële gevolgen van het leeg blijven van de stadions. "De situatie is alarmerend, omdat het voetbal extreem afhankelijk is van wedstrijdbaten, inkomsten op de wedstrijddag", vertelt De Jong aan de NOS. "Veertig tot zestig procent van de inkomsten van een club komt namelijk uit de wedstrijdbaten en die zijn er nu niet."

De Jong ziet de problemen bij veel clubs toenemen. "Er zijn nog geen clubs die echt op de rand van omvallen staan, maar dat kan de komende maanden wel gaan gebeuren." Bovendien zullen clubs zich naar de buitenwereld groot houden, zo redeneert hij. "Clubs zijn bang dat hun spelers anders minder waard worden en die wil je nog wel verkopen."

Voor nu moeten clubs het veelal hebben van de loyaliteit van supporters en sponsoren. "De supporters en sponsors zijn superloyaal aan hun club", weet De Jong. "Het wordt wel een probleem als zij hun geld gaan terugvragen. Dus wat je de komende tijd gaat zien, is dat clubs de fans gaan smeken hun geld niet terug te vragen." Daar komt bovendien bij dat veel supporters volgend seizoen zullen twijfelen om hun seizoenkaart te verlengen. "Het is niet alleen een coronacrisis, maar ook een economische crisis. Mensen moeten keuzes maken waar ze hun geld aan uitgeven. Dan kan ik me voorstellen dat voetbal niet de hoogste prioriteit heeft."

"We hebben een stip op de horizon nodig waar we naartoe kunnen werken", vervolgt de directeur. "Als je weet dat je op een bepaalde datum weer terug kan naar het oude normaal, kun je gaan inventariseren wat de schade is en dan kun je met een herstelplan komen. Nu zijn we een marathon aan het lopen die niet eindigt na 42 kilometer. De finishlijn schuift steeds op."

Gerelateerd nieuws
293 reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

0 nieuwe reacties sinds het bekijken van deze pagina.

Meer reacties laden (nog 57 gesprekken)
Website statistieken

FR12.nl heeft 75079 leden - Op dit moment zijn 927 mensen actief, waarvan 269 leden.

 

Download app in Play Store Download app in App Store

Cookie instellingen | Medewerkers | Contact | Feyenoord nieuws | Privacy- en cookiebeleid | FR12.nl © 2007 / 2021 | All rights reserved