OMT-lid: ''Supporters in stadions in 2021 onwaarschijnlijk''

vrijdag 19 februari 2021 13:54 24.305 keer bekeken 144 reacties FR12.nl

De coronacrisis blijft zijn grip houden op de voetbalwereld. Waar men vóór dit seizoen hoopvol was dat supporters rond januari weer terug in de stadions mochten blijkt dat nu valse hoop. Demissionair minister-president Rutte gaf vandaag nog aan dat er weinig ruimte is voor versoepelingen na 2 maart: ''Het ziet er niet hoopvol uit''. 

Een wedstrijd waar wel weer eens publiek welkom is NEC- De Graafschap van dit weekend. Met een zogeheten Fieldlab-praktijktoets wordt zondag onderzocht hoe een beperkt aantal toeschouwers coronaproof een wedstrijd in het betaald voetbal kan bezoeken. Arts-microbioloog Andreas Voss, hoofdonderzoeker van het Fieldlab-programma, waakt in gesprek met de NOS bij voorbaat voor al te hooggespannen verwachtingen. "Het lijkt me niet waarschijnlijk dat we in 2021 kunnen voetballen voor volgepakte tribunes."

De hoogleraar infectiepreventie van het Radboud UMC en lid van het Outbreak Management Team acht het vrijwel uitgesloten dat voor het einde van het jaar weer volle tribunes worden bezet door supporters. "Ook als de uitkomsten van de Fieldlabs louter positief blijken te zijn, verwacht ik niet dat het kabinet op stel en sprong toestaat dat de poorten van de voetbalstadions in 2021 weer volledig open mogen."

Toch hoopt Voss dat het onderzoek leidt tot enigszins wat licht aan het einde van de tunnel voor Nederlandse clubs. "Met de bevindingen van het Fieldflab hopen we tot een model te komen waarmee clubs uit het betaald voetbal de rest van dit kalenderjaar een beperkte hoeveelheid supporters kunnen ontvangen om zodoende financieel het hoofd boven water te houden. Pas in januari 2022, wanneer iedereen in Nederland ingeënt is en de mutaties van het virus hopelijk niet dusdanig zijn dat het effect van de vaccinaties minder wordt, kunnen we er weer aan denken om massaal naar de stadions te gaan."

In het begin van het seizoen waren er ook in De Kuip nog een beperkt aantal supporters toegestaan. In de slotfase werd de ploeg tijdens Feyenoord – Twente naar een overwinning geschreeuwd, iets wat achteraf tot veel kritiek uit onder meer de politiek leidde. De beleving van supporters wordt dan ook gemeten en er wordt rekening mee gehouden in het onderzoek. "We kunnen talloze voorwaarden bedenken waaronder toeschouwers weer op de tribunes plaats mogen nemen. Maar als die het plezier wegnemen om naar een stadion te gaan en de mensen om die reden voortaan liever thuisblijven, heeft het geen enkele zin om maatregelen te treffen", zegt Voss.

Een andere bron van zorg voor Voss is het opportunisme dat in de voetbalwereld onvermijdelijk opborrelt mocht er uit het onderzoek komen dat er ‘’meer mogelijk is’’. "Je wilt de mensen hoop en perspectief bieden. Maar onze bevindingen zijn geen startschot ten teken dat de stadions weer probleemloos kunnen vollopen." Voss acht het daarom ''volkomen uitgesloten'' dat er in maart weer 45.000 toeschouwers in De Kuip zitten. "Heus, er komt weer een tijd dat we met z'n allen in een bomvol stadion kunnen zitten. Ik denk alleen niet dat we dat dit jaar nog gaan meemaken."

Gerelateerd nieuws
144 reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

0 nieuwe reacties sinds het bekijken van deze pagina.

Meer reacties laden (nog 63 gesprekken)
Website statistieken

FR12.nl heeft 75091 leden - Op dit moment zijn 881 mensen actief, waarvan 242 leden.

 

Download app in Play Store Download app in App Store

Cookie instellingen | Medewerkers | Contact | Feyenoord nieuws | Privacy- en cookiebeleid | FR12.nl © 2007 / 2021 | All rights reserved