Feyenoord geeft bekervoorsprong na rood Berghuis uit handen

Feyenoord heeft zichzelf een slechte dienst bewezen in de kwartfinale van de TOTO KNVB Beker. De Rotterdammers hebben de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen met 4-3 verloren en zijn daardoor uitgeschakeld in het bekertoernooi. Steven Berghuis ontving zijn tweede gele kaart tijdens een 1-3 voorsprong en moest daardoor het veld verlaten. Met tien man gaf de ploeg van Dick Advocaat de wedstrijd volledig uit handen.

Feyenoord had iets goed te maken in Friesland, waar het drie weken eerder nog de zwaarste nederlaag van het seizoen leed. Toen had het geen antwoord op de formatie van Heerenveen, met Joey Veerman als vierde man op het middenveld. Advocaat verwachtte vandaag wel een antwoord van zijn ploeg, maar daar leek het in de eerste helft niet op. De ploeg kwam op achterstand toen linksback Rami Kaib erg veel ruimte kreeg om achter de defensie aan te nemen en binnen te schieten.

In de fase die volgde kwam Feyenoord iets meer in de wedstrijd, al was het bij lange na niet genoeg om het om te draaien. De Rotterdammers kwamen tot veel kansjes, maar schoten in de gehele eerste helft niet een keer op doel. Heerenveen was sinds de openingstreffer wat minder gevaarlijk, maar leek vlak voor rust wel de voorsprong te verdubbelen. Na een foute terugspeelbal van Lutsharel Geertruida kreeg Henk Veerman zeeën van ruimte, maar hij ontving de bal in buitenspelpositie. Zijn treffer ging niet door en Feyenoord ging met een achterstand van 'slechts' 1-0 de rust in.

Na rust leek Feyenoord de wedstrijd om te buigen. Het kwam al snel op 1-1 nadat Bryan Linssen de bal met wat geluk tegen zich aangeschoten kreeg. Enkele minuten later volgde een absurd penaltymoment. Nick Marsman sprong te laat in bij een bal die al over de lijn was, maakte zo een domme overtreding en stopte de strafschop die volgde. Het moment moest door de VAR uitgebreid bestudeerd worden, maar er veranderde niks; geen voorsprong voor de Friezen.

Vanaf de 57e minuut pakte Feyenoord door en kwam het op een 1-3 voorsprong. Eerst was het een mooie combinatie tussen Linssen en Steven Berghuis, die door laatstgenoemde werd afgerond. Enkele minuten later pikte ook Geertruida zijn doelpunt mee door een voorzet van Marcos Senesi fraai in de benedenhoek te koppen.

Feyenoord had de wedstrijd naar zich toegetrokken en leek het niet meer weg te gaan geven. Toch ging het nog mis voor de Rotterdammers. Het verval begon in de 66e minuut, toen Berghuis voor de tweede keer tegen een domme gele kaart aan liep en Feyenoord met tien man door moest. Met tien man had Feyenoord de grootste moeite om de voorsprong vast te houden, zoals ook bleek uit de gele kaarten die Linssen, Ridgeciano Haps en Leroy Fer nog kregen.

In de laatste tien minuten kreeg Feyenoord de genadeslag. Eerst bracht invaller Erik Nygren de spanning terug in de wedstrijd door een rebound eenvoudig binnen te werken. Daarna was het Siem de Jong die profiteerde van een overduidelijke, maar onbestrafte overtreding op Nick Marsman, die daardoor de bal door zijn handen liet glippen. De scheidsrechter en de VAR keurden het doelpunt echter goed, waarna ook de 4-3 nog zou vallen via De Jong. In een krankzinnige wedstrijd gaf een tienkoppig Feyenoord zo het bekeravontuur uit handen.