''Feyenoord gaat kapot aan een te groot verwachtingspatroon''

''Feyenoord gaat kapot aan een te groot verwachtingspatroon''

Het is journalist Emile Schelvis opgevallen dat Feyenoord door de seizoenen heen structureel tegen zeperds, zoals bijvoorbeeld de 3-0 nederlaag tegen sc Heerenveen, aanloopt. Ook als het een periode wel goed gegaan is tijdens de competitie lijden de Rotterdammers opeens onbegrijpelijke nederlagen. "Bij Feyenoord gaat het altijd mis en dan wordt het woord crisis gebruikt."

"Ieder jaar kun je ze er uithalen, op het moment dat de verwachtingen hooggespannen zijn", aldus Schelvis bij FC Rijnmond. "Er zijn iedere keer van zulke periodes aan te wijzen en nu is het dit. Feyenoord gaat kapot, iedere keer weer, aan een veel te groot verwachtingspatroon. Dat is niet conform de kwaliteiten van de spelers: dat gaat in de hoofden zitten. Van de hoofden gaat het naar de benen en het gaat een keer mis, linksom of rechtsom. En weet je: als dat niet goed genoeg begeleid wordt van bovenaf, als je niet zorgt voor een voetbal-DNA waar je steeds op terug kunt vallen, dan ga je dat keer op keer terugzien."

"Met andere woorden: als Feyenoord dat niet voor elkaar krijgt kun je wel 'we gaan er nu een bureau opzetten', of 'de jeugdopleiding wordt geïntensiveerd' of 'we gaan investeerders halen en een minderheidsaandeel aanbieden' roepen: je kunt het vergeten. Dit gaat keer op keer terugkomen, dus Feyenoord blijft aan deze ziekte lijden."

Advocaat & Arnesen
Er is nog iets anders dat de journalist opgevallen is: "De technisch directeur van Feyenoord heeft niet iedere dag contact met de trainer. Dat is natuurlijk heel raar", zo vertelt Schelvis. "Die loopt langs Advocaat terwijl ze elkaar nog uit het verleden kennen. Uiteindelijk resulteert dat in een grote rel. Advocaat zegt dan 'oké, ik stop wel', terwijl hij eigenlijk wel door wil. Hij wilde eigenlijk door."

"Nu krijg je de rare situatie dat Sjaak Troost van bovenaf Advocaat gehaald heeft omdat het niet door kon gaan met Jaap Stam. Troost bemoeit zich er niet meer mee. De leiding van Feyenoord, degenen die voor jaren het beleid van Feyenoord moeten bepalen, trekken hun handen van die werksituatie af. Dat is toch wel heel, heel erg vreemd. Dit is de essentie van Feyenoord", aldus Schelvis. "Ze geven dus weer alle macht uit handen, er wordt geen beleid over jaren neergelegd, waarmee je technisch directeuren en trainers dus wel kunt aanspreken: dat zijn passanten. Jij moet als leiding van een club, raad van commissarissen, kunnen bepalen hoe die club over een aantal jaren hoort te functioneren. het DNA van de club bepalen. Feyenoord heeft dat niet!"

Lees meer over
sc Heerenveen Dick Advocaat Frank Arnesen
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties