Afellay: ''Aangetoond dat ze Ajax hun wil op kunnen leggen''

Afellay: ''Aangetoond dat ze Ajax hun wil op kunnen leggen''

In de voetbalwereld draait het om de punten en Feyenoord behaalde er 0 tegen Ajax. Dit tot verrassing van iedereen die de wedstrijd gezien heeft. Ook Analist Ibrahim Afellay was verrast door het feit dat Feyenoord met lege handen Amsterdam verliet. "Helemaal op basis van de tweede helft."

"Dan krijg je steeds meer sympathie voor Feyenoord en wacht je op het moment dat die zou vallen. Als er een dag was dat Feyenoord kon winnen van Ajax in de ArenA, dan was het vandaag wel geweest", aldus Affelay gisteren in Studio Voetbal. Ook tafelgast Pierre van Hooijdonk is verbaasd over de uitslag van De Klassieker, vooral door de missers van Steven Berghuis. "Als je iemand hoog aanslaat voor het benutten van die kansen, dan is het Berghuis met zijn vaste trap. Hij komt dan twee keer in een goede positie en dan twee keer niet op goal, daar laat je wel wat liggen. Maar ik heb me met name gestoord aan hoe Feyenoord die wedstrijd begon. Feyenoord speelde in de ArenA met een luier aan. Dat was angst. Tegenhouden. En zelf helemaal niets, helemaal niets ondernemen."

Voor de gek gehouden?
"Het verhaal dat Advocaat ons voor de wedstrijd probeerde duidelijk te maken dat Feyenoord geen druk kan zetten is toch wel (als onzin - red.) bewezen nu? Ajax is de sterkste ploeg van de competitie en die leggen ze het vuur na aan de schenen door wel volle bak druk te zetten. Natuurlijk kunnen ze druk zetten! Als je zo tegen Ajax kan spelen, Ajax zo vast kan zetten, dan kun je dat in de rest van de Nederlandse competitie toch ook? Dan hoef je toch niet elke keer maar op de middenlijn te gaan wachten op een foutje? Ga voetballen, Feyenoord zijnde. Grote club in Nederland en probeer het initiatief te pakken", zo vervolgt Van Hooijdonk. "Ik ben er van overtuigd dat de spelers liever spelen hoe ze na 25 minuten speelden, dan hoe ze begonnen."

Affelay ziet ook een groot verschil tussen de beginfase van Feyenoord en de rest van de wedstrijd. "Als je ziet hoe die Spajić en die Senesi in de tweede helft op het middenveld volle bak doordekken, en natuurlijk met Toornstra als aanjager, dan denk je bij jezelf 'heb je ons het hele jaar voor de gek gehouden?'. Kom op: je bent Feyenoord en absoluut een hele grote club in Nederland. Dan moet je toch ook naar die mogelijkheden spelen? Ze hebben vandaag aangetoond dat ze Ajax hun wil op kunnen leggen. Waar je Ajax sterk mee maakt is de eerste twintig minuten: ze zakken in en dat is wat Ajax wil. Dan nodig je ze eigenlijk uit."

Doelkansen
Van Hooijdonk is ook opgevallen dat het overwicht van Ajax in de beginfase eigenlijk niet zo heel veel voorstelde. "Ik vond ze eigenlijk heel erg slordig. Die eerste 20, 25 minuten speelde Ajax op de helft van Feyenoord, maar Ajax creëerde ook niet zoveel in die fase. Over de hele wedstrijd gezien waren de doelkansen voor Feyenoord. Ik vond Ajax niet goed, maar ik vond Feyenoord na 25 minuten echt goed."

De oud-Feyenoorder heeft nog wel een compliment over voor de spits van Feyenoord. "Jørgensen vond ik eigenlijk een heel goede wedstrijd spelen. Hij was balvast, slimmigheidjes, maar hij is ook een spits die geen vertrouwen heeft of krijgt. Maar ik vond Jørgensen wel weer signalen geven zoals de spits in het kampioensjaar." Puntje bij paaltje had Feyenoord gewoon goede zaken kunnen doen. "Daar gaat het natuurlijk wel om. Het lijkt nu alsof Feyenoord het heel goed gedaan heeft, maar je laat wel gewoon drie punten liggen. Dat is wel de bottom line. We moeten niet vergeten wat de einduitslag was. Zondag wacht er een echte test tegen AZ", zo besluit Van Hooijdonk.

Lees meer over
Steven Berghuis Jens Toornstra ajax Dick Advocaat Marcos Senesi Uros Spajic
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties