Koevermans: ''Mooi als het doorgaat, maar er zijn voorwaarden''

Koevermans: ''Mooi als het doorgaat, maar er zijn voorwaarden''

In aanloop naar de Klassieker sprak ESPN-verslaggever Hans Kraaij Jr. met Feyenoords algemeen directeur Mark Koevermans. In het gesprek gaf hij een update van de stand van zaken bij de club. Daarin ging het onder meer over Feyenoord City, de gesprekken met mogelijke investeerders en de aanstelling van Arne Slot.

"Het zou mooi zijn als het uiteindelijk doorgaat", begon Koevermans over het nieuwe stadion. "Er zijn wel wat voorwaarden gesteld. Ten eerste de businesscase, die moet helemaal kloppen. Dat is de motor waar het stadion op moet draaien. Daarnaast de bouwkosten, een gegarandeerde bouwsom. En we moeten het kunnen betalen, dus de financiering moet rond zijn."

Koevermans maakt die eisen concreter. "De maximale som om het stadion te bouwen - met financieringslast en rente - is 440 miljoen. Daar moet dan minimaal 25 miljoen fee (nu 17 miljoen, red.) uit komen die wij als club gaan krijgen. Eigenlijk moet dat nog iets omhoog. Daarom laten we de businesscase nog een keer doorrekenen. 28,5 tot 30 miljoen zou mooi zijn."

Daarbij wil de directeur nog een misverstand de wereld uit helpen. "Mensen denken dat die fee ook het bedrag is dat we aan spelers kunnen uitgeven. Dat is het niet helemaal. Europees voetbal halen is het belangrijkst. De Europa League levert al zeven à acht miljoen op, laat staan Champions League. Daarnaast moeten we transfergeld creëren om terug te stoppen in de selectie."

"Als je dat optelt, 27 à 28 miljoen uit het stadion, plus 7 tot 10 miljoen uit Europees voetbal plus 10 miljoen uit transfers. Dan kom je in de buurt van de mogelijkheden van Ajax." Zover is het nog niet en zeker is de komst van het nieuwe stadion ook nog allerminst. "Het technisch ontwerp moet klaar zijn en drie stoplichten moeten op groen staan. Er is ook nog een reële kans, als die stoplichten niet op groen staan, dat het niet doorgaat en we in De Kuip moeten blijven."

Investeerders
Over de komst van eventuele investeerders heeft Koevermans geen nieuws te melden. Hij legt de situatie nog eens uit. "Met investeringsbank Lazard zijn we de markt aan het verkennen. We hebben ons businessplan, met daarin ook het stadion, in de markt gezet. Daar zijn nu partijen benaderd. Het zal nog een paar weken duren om in kaart te brengen hoeveel partijn er geïnteresseerd zijn - er zijn er al een aantal. Over drie, vier weken gaan we het net ophalen en met de serieuze kandidaten tot de zomer om de tafel gaan."

Slot
Een andere veelbesproken vraag is wat Arne Slot beloofd is toen hij toezegde trainer van Feyenoord te worden. Koevermans geeft daar antwoord op. "We hebben Arne heel helder de financiële situatie van de club geschetst. Het spelersbudget kan goed in stand gehouden worden. Er lopen best wat contracten af en die kunnen we vervangen, maar de focus ligt uiteraard op de jeugd. Als we echt transfers willen gaan doen, zal óf de kapitaalinjectie versneld moeten gaan, óf we zullen één of twee spelers moeten verkopen."

Dirk Kuyt was nooit een optie om Dick Advocaat te vervangen. "Hem is toegezegd: als hij zich bij Feyenoord verder zou ontwikkelen als jeugdtrainer, dat hij ooit hoofdtrainer van Feyenoord zou worden. We zullen met Dirk kijken hoe we verder gaan. Nu hebben we daar nog niet over gesproken. Er is gezegd: 'ooit hoofdtrainer', maar het is nu nog niet het juiste moment daarvoor."

Lees meer over
Feyenoord City
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties