De Statistieken: Berghuis, Pratto en een uitblinkende defensie

maandag 11 januari 2021 14:00 60.245 keer bekeken 127 reacties Pro Shots

In de rubriek De Statistieken duikt FR12.nl in de meest opvallende statistieken van de afgelopen wedstrijd. Wie gaf de meeste passes? En wie schoot het vaakst op doel? Vandaag kijken we naar de statistieken van Feyenoord tegen Sparta, met daarin onder meer Steven Berghuis, Marcos Senesi, Lucas Pratto en de uitblinkende defensie van Feyenoord.

Een hoofdrol was op Het Kasteel weggelegd voor aanvoerder Steven Berghuis. Niet alleen gaf hij de assist op de 0-2 van Nicolai Jørgensen, maar met 4 sleutelpasses in totaal zorgde hij op dat vlak voor de meeste dreiging namens Feyenoord (gevolgd door Marcos Senesi met 2 sleutelpasses). Dat blijkt uit de cijfers van statistiekenwebsite WhoScored.com, die Berghuis met een 8.37 als hoogst beoordeelde. De aanvaller noteerde 85 balaanrakingen, het meest van elke Feyenoorder (opnieuw was Senesi tweede met 77), en voerde 5 succesvolle dribbels uit, drie meer dan de nummer twee op dat gebied, Jens Toornstra (2).

Senesi kwam in de bovenstaande statistieken al twee keer naar voren, maar was vooral in defensief opzicht de absolute uitblinker. De Argentijnse verdediger had de meeste clearances (weggewerkte ballen, 7) en onderscheppingen (3) en voerde daarnaast 2 geslaagde tackles uit, blockte 1 schot en won één kopduel. Ook Leroy Fer (2 tackles, 1 onderschepping, 4 clearances) en Lutsharel Geertruida (3 tackles, 0 onderscheppingen, 3 clearances) waren belangrijk in defensief opzicht. 

Het debuut van Pratto
Natuurlijk waren de ogen veelal gericht op Lucas Pratto, de aanwinst die Feyenoord aan doelpunten moet helpen. Dat lukte nog niet, al noteerde hij 2 doelpogingen, een aantal dat alleen Ridgeciano Haps en Geertruida ook behaalden. De Argentijn kwam tot 20 balaanrakingen, waar zijn vervanger Nicolai Jørgensen tot 18 kwam in slechts twintig minuten tijd. Pratto blonk vooral in de lucht uit, met de meeste gewonnen kopduels van iedereen op het veld (Fer en Spartaan Tom Beugelsdijk volgden met 3).

Dat Pratto nog wat moest wennen, bleek uit zijn percentage aangekomen passes van 46,2% (van een totaal van 13 passes). Wel moet hierbij vermeld worden dat het passpercentage van een aanvaller doorgaans sowieso lager uitvalt dan dat van spelers lager op het veld. Des te knapper is het dat Luis Sinisterra bij zijn rentree in de basis een nauwkeurigheidspercentage van 88,9% (van 27 passes) bereikte. Alleen Leroy Fer deed het met 96,3% (54 passes) beter, Geertruida (87,2%, 39 passes) en Mark Diemers (86%, 50 passes) volgden.

Uitblinkende defensie
Geertruida tekende in de stadsderby voor alweer zijn vierde Eredivisietreffer van het seizoen. Daarmee deelt hij de titel meest scorende verdediger van de Eredivisie met George Cox (Fortuna Sittard) en Miguel Araujo (FC Emmen). Ook Ridgeciano Haps (3, allemaal als back) en Marcos Senesi (2) waren dit seizoen met hun doelputen al belangrijk voor Feyenoord. Dat maakt de Rotterdamse achterhoede met 9 goals de meest scorende verdediging van de Eredivisie. Ook defensief blinkt deze linie uit in cijfers: met 12 tegengoals is de defensie van Feyenoord samen met die van Ajax en Vitesse de minst geklopte verdediging van de Eredivisie. 

Gerelateerd nieuws
127 reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

0 nieuwe reacties sinds het bekijken van deze pagina.

Meer reacties laden (nog 24 gesprekken)
Website statistieken

FR12.nl heeft 75462 leden - Op dit moment zijn 955 mensen actief, waarvan 266 leden.

 

Download app in Play Store Download app in App Store

Cookie instellingen | Medewerkers | Contact | Feyenoord nieuws | Privacy- en cookiebeleid | FR12.nl © 2007 / 2021 | All rights reserved