''Een van de mooiste voorbeelden hoe zoiets werkt is Advocaat''

''Een van de mooiste voorbeelden hoe zoiets werkt is Advocaat''

Dick Advocaat stapte in bij Feyenoord toen het eigenlijk niet slechter meer kon. Voormalig Feyenoord trainer Bert van Marwijk vraagt zich af of er een goed moment voor een trainer bestaat om bij een club te beginnen: juist als het goed gaat of juist als het slecht gaat? "In het eerste geval kom je in principe in een gespreid bedje terecht, maar moet je er wel rekening mee houden dat je te maken krijgt met een hoger verwachtingspatroon."

"In het tweede geval heb je daar normaal gesproken niet mee te maken en zou het alleen maar beter kunnen gaan. Maar klopt dat wel? Er zal toch wel een reden zijn dat de prestaties eerder tegenvielen en waarom zou jij het beter doen dan je voorganger? Uiteindelijk draait het vooral om één ding: als trainer moet je proberen zelf bepalend te worden voor de omstandigheden waarin je kunt werken", aldus Van Marwijk in zijn column in De Telegraaf.

"Een van de mooiste voorbeelden hoe zoiets werkt is dit seizoen gegeven door Dick Advocaat. Toen Dick instapte bij Feyenoord vroeg iedereen zich af waar hij aan begon. Na veertien punten uit elf duels was zijn voorganger Jaap Stam zelf opgestapt. Feyenoord nam een twaalfde plek in op de ranglijst van de Eredivisie en had zelfs negatieve doelcijfers van 11 voor en 14 tegen", zo vervolgt Van Marwijk. "Geen geld, geen leiding en een bak vol zorgen. Zo werd de situatie door de media omschreven. Dick sloot zich daar voor af, begon op zijn manier te werken met die eerste selectie en ging presteren. En het mooie was dat je het vervolgens allemaal zag omslaan."

"Op het moment dat die eerste ploeg van Feyenoord weer begon te winnen, en klom op de ranglijst, verdween de onrust. Plotseling waren al die eerdere knelpunten en irritaties niet belangrijk meer en verstomde de kritiek op de leiding." Van Marwijk concludeert: "Er is een voetbalwet die zegt dat wanneer het onrustig is in de top, dit doorsijpelt naar beneden. Dat kan best zo zijn, maar het tegendeel is net zo goed waar. Wanneer het eerste elftal presteert, is het ook in de rest van de club rustig."

Lees meer over
FC Utrecht ajax sc Heerenveen Dick Advocaat Van Marwijk
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties