''Je kon vrij snel zien dat Mark goed kon voetballen''

''Je kon vrij snel zien dat Mark goed kon voetballen''

Feyenoord speelde een prima wedstrijd tegen Heerenveen en won dikverdiend met 3-0 van de Friezen. De twee uitblinkers, Steven Berghuis en Mark Diemers, hebben hun voetbalwortels in Friesland liggen. Beiden begonnen hun voetballoopbaan als pupil bij de Leeuwarder amateurclub LAC Frisia 1883. Folkert de Vries is al vijftig jaar het Manusje-van-alles bij de voetbalclub en herinnert zich Berghuis nog goed.

"Jahaaa, ja, dat weet ik nog wel, de eerste keren dat ik Steven bij ons zag voetballen Het was een klein opdonderke, maar je kon meteen zien dat het een talentje was”, aldus De Vries in het Algemeen Dagblad. Diemers kwam een paar jaar later bij de bescheiden amateurclub voetballen. Berghuis en Diemers hebben elkaar daar nooit ontmoet, ondanks dat ze op een steenworp afstand van elkaar woonden.

Eenmalig international en vader van Steven, Frank Berghuis: "Steven was al vrij snel met een bal bezig. Dus ja, het was eigenlijk wel logisch dat we hem aanmeldden bij een voetbalclub. Frisia was bij ons in de buurt. Ik herinner me vooral nog een training, het was gruwelijk koud, waarop Steven een goal maakte. Ging-ie op de grond liggen, gek juichend en zwaaiend met zijn muts. Hij zat toen al hoog in de beleving, zullen we maar zeggen.” Berghuis zou bij Frisia zijn eerste kampioenschap vieren met de F1. Abdullah Jarrir, een van de eerste trainers van Berghuis: "Bij een enkeling zie je in één oogopslag: dit wordt een leuke speler. Steven zat in die laatste categorie. Het passeren, de acties, maar vooral: zijn houding. Je zag aan alles dat hij graag voetbalde.”

Ook Diemers viel op bij de club. Dennis de Munck trainde indertijd de C-junioren van Frisia. "Je kon vrij snel zien dat Mark goed kon voetballen. Technisch en tactisch stak hij erbovenuit. Mark hoefde daardoor geen duels met grotere jongens aan te gaan. Hij had ook een goede trap die hij graag wilde verbeteren. Mark was buiten de trainingen en wedstrijden altijd aan het voetballen.”

Mensen die profvoetballers van nu als pupil zagen zeggen graag dat ze een doorbraak van een bepaalde speler 'altijd al hadden verwacht', maar De Vries had niet verwacht dat ofwel Berghuis ofwel Diemers het profvoetbal zouden halen. "Steven was toen nog zo klein... Je kunt op die leeftijd niet voorspellen hoe goed een voetballertje wordt. Dat heb ik de afgelopen vijftig jaar wel geleerd. Mark kon leuk voetballen. Ik was blij voor hem toen hij naar Cambuur ging, maar ik had niet gedacht dat hij profvoetballer zou worden. En nu zie je hem bij Feyenoord voetballen. Een topclub. Geweldig toch?”

Lees meer over
Steven Berghuis sc Heerenveen Mark Diemers
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties