Oer-Feyenoorder Loe van der Hoeven (92) overleden

Oer-Feyenoorder Loe van der Hoeven (92) overleden

Feyenoord heeft met grote droefenis kennis genomen van het overlijden van oer-Feyenoorder Loe van der Hoeven op 92-jarige leeftijd. Van der Hoeven was een groot deel van zijn leven in verschillende hoedanigheden aan Feyenoord verbonden.

Van der Hoeven begon als junior met voetballen voor Feyenoord en reikte als senior tot het vierde elftal van de club. Na zijn periode als voetballer maakte Van der Hoeven in 1954 als trainer de overstap naar Zwart-Wit ’28, de Rotterdamse amateurclub die net als Feyenoord op Varkenoord speelde. Bij Zwart-Wit was Van der Hoeven zeer succesvol. Binnen enkele jaren leidde hij de club naar de tweede klas, destijds de hoogste klasse in het zaterdagvoetbal.

Van der Hoeven werkte bij Zwart-Wit samen met onder anderen Leo Beenhakker en Aad van der Laan. Van der Laan, die later voorzitter werd van Sportclub Feyenoord, heeft zeer warme herinneringen aan Van der Hoeven. ‘Hij was een fantastische man met een geweldig karakter. Hij had een enorme voetbalkennis en heeft als trainer destijds alles uit onze ploeg gehaald, zonder dat hij daar harde woorden voor nodig had.’

Na zijn periode bij Zwart-Wit keerde Van der Hoeven als trainer terug bij Feyenoord en kreeg het derde elftal onder zijn hoede, destijds het hoogste amateurelftal binnen de club. Later was hij in verschillende andere functies aan Feyenoord verbonden, waaronder als scout. Zo werd hij in 1973 door manager Guus Brox op scoutingstrip naar Zagreb gestuurd om verdediger Mladen Ramljak te bekijken. Ramljak werd uiteindelijk aangetrokken door Feyenoord als opvolger van Rinus Israël, al was trainer Wiel Coerver woedend dat hij niet in de transfer werd gekend. ‘Hij zei tegen mijnheer Brox: “Die scout eruit of ik eruit,”’ vertelde Van der Hoeven in 2019 in Feyenoord Magazine. ‘Waarop Brox antwoordde: “Ik weet niet wat je gaat doen, maar die scout blijft.”’

Van der Hoeven was later onder meer actief als begeleider van de scheidsrechters op wedstrijddagen in De Kuip. Ook behandelde hij sinds seizoen 1983-1984 de binnenkomende fanmail voor club en spelers. De veelal uit het buitenland afkomstige brieven werden door hem zorgvuldig gelezen en beantwoord, waar mogelijk met bijgevoegd een gesigneerde spelerskaart voor de brievenschrijvers.

‘Het begon in het seizoen 1983-1984, toen Johan Cruijff naar Feyenoord kwam,’ vertelde Van der Hoeven deze maand nog in Feyenoord Magazine. ‘Er waren toen veel mensen die een handtekening van hem wilden hebben. De telefonisten van Feyenoord konden alle post die binnenkwam voor hem niet aan, toen ben ik erin gesprongen samen met mijn vrouw en dochter.’

Van der Hoeven was tot aan zijn 92ste in deze rol aan Feyenoord verbonden en onderhield op die manier ook goede contacten met veel oud-spelers van de club. Ook bezocht hij tot aan het begin van de coronacrisis trouw de thuiswedstrijden van Feyenoord. In november 2003 ontving hij zijn zilveren speld voor 25 jaar lidmaatschap van Sportclub Feyenoord.

Feyenoord wenst de familie en nabestaanden van Loe van der Hoeven veel sterkte toe bij het verwerken van dit verlies.

Lees meer over
De Kuip
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties