''Gewoon een keer een gokje wagen met zulk soort spelers''

maandag 21 december 2020 03:48 67.930 keer bekeken 141 reacties Pro Shots

De meeste Feyenoordsupporters zagen in Feyenoord al geen titelkandidaat, maar als de kwartjes de goede kant op zouden blijven vallen was een tweede plek, en de daarbij behorende voorronde Champions League, helemaal geen onmogelijke opgave. Het verlies tegen Vitesse heeft die mogelijkheid ook een flinke knauw gegeven. Analist Pierre van Hooijdonk is er inmiddels ook wel over uit dat een kampioenschap voor de Rotterdammers te hoog gegrepen is. "Ja, dat denk ik wel. Feyenoord heeft een smalle selectie nu, zeker als ook nog eens Berghuis wegvalt."

"De maand januari gaat eraan komen met de echte topwedstrijden. Dat wordt ontzettend moeilijk", aldus Van Hooijdonk gisteren in Studio Voetbal. "Feyenoord verliest vandaag, maar ze hebben veel slechtere wedstrijden gespeeld. Die recordreeks had al veel eerder onderbroken kunnen worden. Het is nog niet veel eigenlijk, het eerste half uur kwamen ze er niet aan te pas. Natuurlijk heeft Feyenoord in de tweede helft nog een aantal grote kansen gekregen, maar je kunt niet zeggen dat je een goede wedstrijd hebt gespeeld."

Tafelgast Rafael van der Vaart is ook kritisch. "Denk je niet dat Dick vindt dat ze er eigenlijk niks van kunnen en dat hij het maximale eruit haalt? Bij elk interview zie je aan zijn hoofd 'wat ik hier van maak...'. Mijn beste vriend is Feyenoorder en hij zegt, en dat is misschien een beetje gek om te zeggen, 'van diarree kun je nog steeds geen kasteel bouwen.' Dat is wel een beetje het verhaal en Dick krijgt het toch voor elkaar om meer dan een jaar ongeslagen te blijven."  

Bedroevend spelersmateriaal
Het verdedigingscentrum van Feyenoord wordt regelmatig geroemd, maar Van der Vaart is niet echt onder de indruk van Uros Spajic en Marcos Senesi. "Wie zegt dat? Dat dat nou echt goed is? Als je de bal hebt: het lijkt wel of je naar dertig jaar terug zit te kijken als Feyenoord voetbalt." Van Hooijdonk zet daarnaast vraagtekens bij de lange reeks zonder verlies. "Als je zo'n lange serie ongeslagen bent, dan zou je toch zeggen dat er een enorme ontwikkeling in dat elftal zou zitten, maar dat is er toch niet?"

Van der Vaart ziet Advocaat als een resultaattrainer. "Hij heeft niet specifiek spelers beter gemaakt, maar hij zegt eigenlijk 'ik heb niks en ik ga zo spelen'." Van Hooijdonk is het daar niet helemaal mee eens. "Dat is veel te gemakkelijk. Er zijn trainers die veel minder kwaliteit hebben waarbij je wel echt ziet wat de intentie, het plan is. Een bepaalde lijn. Advocaat heeft het gewoon geweldig gedaan door eerst weer de organisatie terug te krijgen toen hij het van Stam overnam. Dat doe je van achteruit, da's logisch. Alleen: de ontwikkeling is er niet."

Van der Vaart. "Ik ben Advocaat-fan. Waarom? Omdat hij ergens iets van maakt en hij weet dat." Het programma deed onderzoek onder haar kijkers om te achterhalen of er gedacht wordt dat Feyenoord vanaf nu aan een vrije val bezig is. 58% van de stemmers dacht van wel, 42% van niet. Ook Van der Vaart verwacht een vrije val bij de Rotterdammers. "Ik ben het met ze eens. Ik denk dat Feyenoord lang genoeg met geluk gewonnen heeft. Als je Berghuis er niet bij hebt, als beste speler, heb je eigenlijk helemaal niks."

Tannane en Bazoer geopperd als spelers voor Feyenoord
"Bij Feyenoord durft niemand in de bal te komen, want er zijn linies, het is moeilijk, er komt iemand in je rug, er komt iemand van opzij", aldus Van der Vaart. Van Hooijdonk beaamt die conclusie over de Feyenoordspelers. "Het zijn spelers die ervoor zorgen dat de tegenstander niet hoeft te gaan schuiven." Van Hooijdonk haalt Oussama Tannane van Vitesse aan als voorbeeld van een speler waardoor de tegenstander het spelconcept moet aanpassen. "Bij Feyenoord heb je passers, dat werkt in ieder geval veel minder." Van der Vaart over Tannane: "Als je die nou eens bij Feyenoord weg zou zetten, die kan een elftal beter maken." Maar hij ziet ook de keerzijde. "Dan heeft hij ook weer even die kronkel door die bal tegen Nieuwkoop aan te gooien."

Ook Bazoer is een speler met een handleiding, maar ook hem zou Van der Vaart graag bij Feyenoord zien. "Ik vind Bazoer een geweldige speler, die past daar perfect. Die Tannane zou toch bij Feyenoord moeten spelen?" Beide spelers hebben naast hun voetbalkwaliteiten dus ook regelmatig kortsluiting binnen de lijnen, dat zou een reden kunnen zijn dat Feyenoord zich niet aan die spelers waagt. Van der Vaart: "Dan ga je naar ideale schoonzonen kijken. Die wil je toch niet zien? Berghuis doet ook verkeerde dingen, wordt dan uitgefloten, maar ik vind dat jammer, want ik vind Feyenoord een geweldige club, ook als ajacied, en dat soort spelers zijn toch een buitenkans? Als Feyenoord moet je gewoon een keer een gokje wagen met zulk soort spelers."

Jeugd
Uit de jeugd hoeft voorlopig geen doorstroming verwacht te worden, vooral omdat Advocaat het niveau te laag vindt. Er wordt in Studio Voetbal aangegeven dat jeugdspelers van Feyenoord tegenwoordig net zo vaak naar concurrerende Nederlandse clubs vertrekken als naar het buitenland. Van der Vaart denkt dat daar een structureel probleem aan ten grondslag ligt. "Neem Van Persie. Dat is een van de beste spelers ooit. Die is bij Feyenoord niet geslaagd, heel vroeg weggegaan. Volgens mij is dat het probleem van Feyenoord. Elke jonge speler die daar is... volgens mij krijgen die niet het vertrouwen, of de kans, als je een beetje lastig bent." Aldus benadrukt de analist dat Feyenoord wellicht wat meer geduld moet hebben met recalcitrante jeugdspelers. 

Gerelateerd nieuws
141 reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

0 nieuwe reacties sinds het bekijken van deze pagina.

Meer reacties laden (nog 71 gesprekken)
Website statistieken

FR12.nl heeft 75406 leden - Op dit moment zijn 120 mensen actief, waarvan 37 leden.

 

Download app in Play Store Download app in App Store

Cookie instellingen | Medewerkers | Contact | Feyenoord nieuws | Privacy- en cookiebeleid | FR12.nl © 2007 / 2021 | All rights reserved