Woningbouw Feyenoord City gaat door

Woningbouw Feyenoord City gaat door

Het bestemmingslan voor Feyenoord City is met één stem verschil in het voordeel van City door de gemeenteraad gekomen. Dit houdt in dat de woningbouw van start kan gaan, maar ook dat er tot september 2021 gewacht moet worden om erachter te komen of er ook een nieuw stadion zal verrijzen tussen de nieuwbouw aan huizen.

De meeste Rotterdamse politici betwijfelen of het stadion ook doorgang zal gaan vinden, maar beslisten met een meerderheid dus wel alvast om te beginnen met de woningbouw op Zuid. Hiermee is ook de stap op de komst van een nieuw stadion een stuk dichterbij. Wethouder Bas Kurvers verwacht dat Feyenoord genoeg extern geld op gaat halen, zo meldt RTV Rijnmond.

Voor Rob de Jong, bestuurder van Stichting Gebiedsontwikkeling aan de Maas, is de instemming van de Raad een belangrijk moment. ''Echt ontzettend fijn, We kunnen nu verder werken aan een dynamisch gebied op Zuid dat straks uitdaagt om actief en sociaal te leven. We komen elke dag een stap dichterbij realisatie van dit project.''

Directeur Jan van Merwijk van Stadion Feijenoord is blij met het nieuws: ''Dit is van groot belang. Voor veel partijen die zijn betrokken bij de stadionontwikkeling is de vaststelling van het bestemmingsplan een voorwaarde om verder te gaan. We zijn weer een stap dichterbij een nieuw stadion.''

De oppositiepartijen hebben zo hun bedenkingen. Leefbaar Rotterdam geeft aan dat het stadionplan nog steeds vijftig miljoen euro nodig heeft, de coronacrisis dat geld minder gemakkelijk zal laten rollen en dat er te weinig informatie is gedeeld over de zoektocht van Feyenoord naar de benodigde geldschieters. Ellen Verkoelen van 50Plus gaat zelfs nog een stapje verder. "Het hele project Feyenoord City hangt aan elkaar van geheime documenten, van valse voorwendselen en van aaneengeregen leugens. Ook zijn de financiën voor een nieuw stadion totaal niet geregeld. Erger nog: de voetbalclub Feyenoord staat op de rand van bankroet. De gronden waar het stadion moet komen zijn nog niet verworven. Er is geen enkele garantie."

Maurice Meeuwissen van de PVV doet daar dan weer een schepje bovenop. "Er moeten dringend huizen worden gebouwd, maar dit college staart zich blind op een nieuw, veel te duur stadion. Knettergek." Partijen als de SP, Nida, Denk en de Partij voor de Dieren vrezen er ook voor dat er wellicht niet genoeg geld vrij zal komen voor een nieuw stadion. Ruud van der Velden van de partij voor de Dieren verwacht dat de bouw van een nieuw stadion een 'historische vergissing' zal worden.

Mocht het nieuwe stadion daadwerkelijk niet doorgaan, dan zal de huidige Kuip gerenoveerd worden, maar op dit moment kan daar sowieso niet aan begonnen worden. Wethouder Kurvers zou aangegeven hebben dat 'er bij een grote verbouwing van de Kuip eerst allerlei onderzoeken gedaan moeten worden. Zo moeten milieurapportages worden opgesteld en moet onder meer geluidsonderzoek worden gedaan.' Leefbaar Rotterdam-raadslid Robert Simons heeft wel de afspraak kunnen maken dat wanneer het nieuwe stadion niet doorgaat de renovatie van De Kuip in dat geval zo snel mogelijk kan beginnen, omdat de eerder genoemde onderzoeken dan wel gelijk gedaan zullen gaan worden.

Lees meer over
De Kuip Feyenoord City
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties