De Statistieken: Marsman, Johnston en Senesi belangrijk

De Statistieken: Marsman, Johnston en Senesi belangrijk

In de rubriek De Statistieken duikt FR12.nl in de meest opvallende statistieken van de afgelopen wedstrijd. Wie gaf de meeste passes? En wie schoot het vaakst op doel? Vandaag kijken we naar de statistieken van Feyenoord tegen FC Utrecht, met daarin onder meer de reddingen van Marsman en belangrijk verdedigend werk van Johnston en Senesi.

"Er leken wel magneetjes in zijn handschoenen te zitten", zei Utrecht-trainer René Hake na afloop van Feyenoord - FC Utrecht over de doelman van de thuisploeg. Ook de bezoekers van FR12 zagen Nick Marsman sterk keepen en riepen hem uit tot Man of the Match. Dat de schade voor Feyenoord zondag tot een gelijkspel beperkt bleef, was dan ook voor een groot deel te danken aan de reservegoalie. Marsman was belangrijk met 6 reddingen. Pas één keer eerder dit seizoen werd Feyenoord zo gered door de keeper: ook vorige week tegen Fortuna Sittard voorkwam Marsman 6 keer een doelpunt. In de openingswedstrijd tegen PEC Zwolle kwam Bijlow met 5 reddingen het dichtst bij dat aantal.

De Statistieken: Marsman, Johnston en Senesi belangrijk

De Rotterdammers wisten elkaar tegen Utrecht goed te vinden, maar kwamen niet in de buurt van het doel van de tegenstander. Van de in totaal 772 balaanrakingen van Feyenoord waren er slechts 18 in het zestienmetergebied van Utrecht. De ploeg schoot 9 keer (2 op doel), waarvan 6 keer van buiten de zestien. De treffer van Lutsharel Geertruida was de enige doelpoging van binnen het vijfmetergebied. Berghuis noteerde de meeste doelpogingen: 4 in totaal, waarvan 2 van binnen de zestien. Alle vier die pogingen gingen echter over of naast. Geertruida kreeg zijn 2 pogingen wel beide tussen de palen en onder de lat en was dus de enige Feyenoorder die op doel schoot.

Zoals gezegd: de spelers van Feyenoord wisten elkaar wel te vinden. Liefst vijf spelers behaalde een passnauwkeurigheid van boven de 90%. Dit waren Uros Spajic (94,3% van 88 passes), Jordy Wehrmann (93,6% van 62), Marsman (93,6% van 31), Geertruida (92,6% van 54) en Mark Diemers (90,2% van 51). Interessanter is echter om te kijken naar de wat risicovollere passes. Zo kwamen de lange ballen van Marsman (9 van de 11), Spajic (8 van de 10) en Marcos Senesi (6 van de 9) het vaakst aan. Ook Berghuis probeerde het vaak (12 keer) met een lange bal, maar zag er daarvan slechts 4 aankomen. Bryan Linssen was voorin de meest dreigende aangever met 3 sleutelpasses, waar de rest van zijn ploeggenoten niet verder kwam dan 1.

De Statistieken: Marsman, Johnston en Senesi belangrijk

Eerder werd de belangrijke rol van Marsman al aangehaald, maar ook de verdedigers voor hem hadden hun handen vol aan de snelle aanvallers van FC Utrecht. De verdedigende prestaties worden door statistiekensite WhoScored.com opgedeeld in succesvolle tackles, onderscheppingen en clearances (weggewerkte ballen). Vooral dit laatste deed Feyenoord veel. George Johnston kwam zelfs tot 10 clearances, gevolgd door Senesi en Wehrmann met 6 en Diemers en Spajic met 4. Sowieso spreken de defensieve cijfers in het voordeel van gelegenheidslinksback Johnston. Hij had 3 - en daarmee de meeste - onderscheppingen (Senesi en Linssen volgden met 2) en won 4 luchtduels, waar alleen Senesi het met 5 beter deed. Met 4 geslaagde tackles deed Berghuis het op dat gebied het beste, gevolgd door - wederom - Senesi met 3.

Lees meer over
Steven Berghuis Jordy Wehrmann Justin Bijlow FC Utrecht Fortuna Sittard Lutsharel Geertruida Nick Marsman Bryan Linssen George Johnston Marcos Senesi Mark Diemers Uros Spajic
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties