KNVB wil snel weer publiek: ''Januari een hele belangrijke maand''

KNVB wil snel weer publiek: ''Januari een hele belangrijke maand''

Maandag wordt een belangrijke dag voor de voetbalbranche, want dan staat in de tweede kamer het deels toelaten van publiek in de stadions in januari op de agenda. Mocht dit doorgaan, dan is er een goede kans dat er geen clubs om gaan vallen vanwege de coronacrisis. Voor de crisis bezochten gemiddeld 220.000 mensen per week de stadions. Eric Gudde, directeur betaald voetbal KNVB, is weliswaar blij dat veel supporters dit jaar een seizoenkaart hebben gekocht, maar "dat is echter geen vangnet of garantie dat de clubs niet in de financiële gevarenzone komen."

"Het blijft de vraag of de supporters voor het volgende seizoen opnieuw een seizoenkaart zullen kopen als zij het huidige seizoen hier al weinig gebruik van konden maken. Bovendien bestaat bij sommige clubs de kans dat seizoenkaarthouders aan het eind van dit seizoen nog hun geld terugvragen als ze te weinig wedstrijden hebben kunnen bezoeken. Daarmee hebben die clubs gedurende de rest van dit seizoen het zwaard van Damocles boven het hoofd hangen: een hoger verlies kan voor hen dan alsnog realiteit worden”, aldus Gudde op de website van de KNVB.

“Ook vanuit dat perspectief zou je weer zo snel mogelijk met publiek willen voetballen als dat weer veilig is. Desnoods in beperkte aantallen. Juist gericht op de veiligheid zijn protocollen voor verschillende scenario’s opgesteld en hebben de clubs tienduizenden euro’s geïnvesteerd in maatregelen. Aan het begin van het seizoen ging dit ook heel goed, bij bijna alle 130 wedstrijden werkte het publiek gedisciplineerd mee aan alle coronamaatregelen en er zijn geen gevallen bekend van personen die in een stadion besmet zijn geraakt. Dit blijkt ook uit de evaluaties van gemeenten, politie en auditteam Voetbal en Veiligheid.”

Voor de voetbal sector is snel perspectief nodig om straks uit de coronacrisis te kunnen komen. "Januari is voor ons een hele belangrijke maand. We hopen dan echt weer beperkt aantallen toeschouwers te mogen toelaten want als dit nog veel langer gaat duren, dan zal vroeg of laat de schade voor clubs alsnog te hoog oplopen."

Lees meer over
ADO Den haag
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties