14-jarige Maradona werd aangeboden bij Feyenoord

14-jarige Maradona werd aangeboden bij Feyenoord

De voetbalwereld werd woensdag opgeschrikt door het op zestigjarige leeftijd overlijden van Diego Maradona. Veel verhalen over het voetbalicoon werden vervolgens gedeeld. Een daarvan is zeer opmerkelijk te noemen: volgens sporthistoricus Jurryt van de Vooren werd Maradona ooit op veertienjarige leeftijd aangeboden bij Feyenoord.

"In Nederland had Maradona als jeugdspeler in Nederland contact gekregen met de Rotterdamse voetballer en atleet Meijer Stad", vertelde Van de Vooren aan RTV Rijnmond. "Die had veel contacten in de atletiekwereld, maar ook in de voetbalwereld. Meijer Stad heeft bijvoorbeeld nog met Faas Wilkes gevoetbald in zijn jonge jaren bij Xerxes." De Argentijnse voetbalbond hoopte van dat netwerk gebruik te maken door Maradona in Nederland aan te bieden. "Ze vroegen: wij hebben best een geinig spelertje hier, zou jij in Nederland kunnen kijken of die ergens terecht kan?"

Maradona zou vervolgens zijn aangeboden bij Sparta, Feyenoord, Ajax en ADO (toen FC) Den Haag. "Allemaal hebben ze dat toen nog onbekende jeugdtalentje afgewezen om te komen spelen", aldus Van de Vooren. Het verhaal kwam voor het eerst naar buiten door de Engelse sportjournalist Simon Kuper. Van de Vooren sprak zelf met de in 2005 overleden Meijer Stad en kan het bevestigen. "Hij heeft me de kerstkaart laten zien die Maradona dat jaar stuurde om hem te bedanken in ieder geval geprobeerd te hebben Maradona onder te brengen bij een Nederlandse voetbalclub."

Hoewel het verhaal bijzonder klinkt, benadrukt Van de Vooren dat de voetbalwereld er toen (rond 1974) aanzienlijk anders uit zag. "Het was nog niet zo vreselijk internationaal georiënteerd. Nederland had de voorgaande vijf jaar wel laten zien goed te kunnen voetballen, maar er waren niet ver ontwikkelde jeugdscouts zoals die er nu zijn." Van de Vooren besluit: "Later kun je erom lachen. Diego Maradona is de beste voetballer die de Nederlandse competitie nooit heeft gehad."

Lees meer over
ajax ADO Den haag
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties