''Het is eigenlijk absurd, maar de belofte aan Kuyt is gedaan''

''Het is eigenlijk absurd, maar de belofte aan Kuyt is gedaan''

Bij Feyenoord is nog niet duidelijk wie er volgend seizoen voor de groep staat. Het contract van huidige trainer Dick Advocaat loopt in de zomer van 2021 af en de verwachting is dat hij dan ook afscheid zal nemen van de club. Technisch directeur Frank Arnesen zit nog altijd met het dilemma of de belofte dat Dirk Kuyt hoofdtrainer wordt, moet worden ingelost.

"Die belofte aan Kuyt, dat is toch echt heel raar", zegt Sjoerd Mossou in de AD Voetbal Podcast. "In het leven kun je nooit langer dan een jaar vooruit kijken en in het voetbal al helemaal niet. Waarom zou je dan met een soort langetermijnblik gaan bepalen dat Dirk Kuyt de hoofdtrainer wordt?" Clubwatcher Mikos Gouka komt met een opmerkelijk antwoord op die vraag. "Feyenoord zoekt een beetje naar boegbeelden. Willem van Hanegem is er één, maar Willem is de eerste die roept dat het niet goed is. Feyenoord merkt dat ze in praatprogramma's en kranten nooit iemand hebben die de ploeg echt verdedigt. Jan Boskamp doet dat wel een beetje, maar verder hebben ze dat niet."

"Die iconen willen ze echt aan de club blijven binden", vervolgt Gouka. "Ze willen zorgen dat die erbij blijven en dat er geen ruzie ontstaat. In die context is het iets begrijpelijker dat ze bij Dirk Kuyt hebben gedacht: 'Die heeft ons kampioen gemaakt, dus wat zou hij in de toekomst willen doen?'. Op een gegeven moment zei Dirk dat hij het hoofdtrainerschap wel interessant vond. Toen heeft iemand hem beloofd dat hij hoofdtrainer in Rotterdam zou worden. Dat is ook gewoon geaccepteerd. Er had natuurlijk iemand moeten zeggen: 'Laat hem eerst kijken of hij het bij de A'tjes en daarna bij de Onder 21 leuk vindt. Dan kunnen we weer verder kijken en kan hij misschien een keer assistent worden.' Maar die belofte is alvast gedaan."

"Het is eigenlijk absurd, maar het is gedaan en ze zijn er ook heel open in. Arnesen zegt letterlijk: 'Het is voor mijn tijd gebeurd, maar ik conformeer me er wel aan.' Hij kan ook bijna niet anders; als je een belofte doet, moet je die nakomen", aldus Gouka, die suggereert dat er ook mensen zijn binnen Feyenoord die pas liever over vijf jaar Kuyt als optie willen overwegen. "Het is het probleem van Feyenoord in een notendop", concludeert Mossou tot slot. "De cultuur wordt groter gemaakt dan het voetbal."

Lees meer over
Dirk Kuyt Dick Advocaat Willem van Hanegem Frank Arnesen
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties