De Statistieken: 'Absolute beast' Geertruida blinkt uit

De Statistieken: 'Absolute beast' Geertruida blinkt uit

In de rubriek De Statistieken duikt FR12.nl in de meest opvallende statistieken van de afgelopen wedstrijd. Wie gaf de meeste passes? En wie schoot het vaakst op doel? Vandaag kijken we naar de statistieken van Feyenoord tegen FC Groningen, met daarin onder meer 'absolute beast' Geertruida, de passing van Linssen en de doelpuntenproductie van de Rotterdamse achterhoede.

We beginnen vandaag met Lutsharel Geertruida. De rechtsback speelde met zijn bevrijdende openingstreffer een belangrijke rol in de 2-0 overwinning op FC Groningen. Zijn optreden is ook buiten de landsgrenzen opgevallen. Internationaal Twitteraccount Football Talent Scout gaf de Feyenoorder een plek in het Europese Onder 23-elftal van de week. Ook Football Wonderkids lichtte het optreden van 'absolute beast' Geertruida uit. (Tweets onderaan het artikel)

De Statistieken: 'Absolute beast' Geertruida blinkt uit

Naast zijn belangrijke kopdoelpunt waren het vooral de balveroveringen van Geertruida die opvielen. Statistiekenwebsite WhoScored - die Geertruida op basis van zijn statistieken met een cijfer van 8.88 als Man of the Match aanwees - noteerde liefst 10 succesvolle tackles van de rechtsback in het duel tegen FC Groningen. Nog niet eerder kwam een Feyenoord dit seizoen in één wedstrijd tot dat aantal; Bart Nieuwkoop kwam in de openingswedstrijd tegen PEC Zwolle met 7 tackles het dichtst in de buurt. Overigens telde Football Wonderkids er zondag geen 10, maar 9.

Ook de passing van Geertruida zag er dit weekend goed uit: uit 45 passes bereikte hij een nauwkeurigheid van 86,7%. Alleen Ridgeciano Haps (90,5% van 21 passes), Mark Diemers (89,5% van 19) en Marcos Senesi (87% van 54) behaalden een hoger percentage. Geertruida zag bovendien 4 van zijn 5 lange ballen hun bestemming bereiken.

De passing van Linssen
Minder positief zijn de passstatistieken van Bryan Linssen. De gelegenheidsspits gaf 15 passes, waarvan slechts 60% aan kwam. Al het hele seizoen heeft Linssen moeite om zijn medespelers te vinden. Slechts drie keer behaalde hij een nauwkeurigheidspercentage van boven de 70%, tegen FC Twente (78,6% van 14 passes), Sparta (92,3% van 13) en RKC Waalwijk (80% van 10). Daar moet natuurlijk wel de kanttekening bij worden gemaakt dat het voor een spits lastiger is een ploeggenoot te bereiken dan voor een speler lager op het veld. Overigens gaf Linssen tegen FC Groningen wel 2 sleutelpasses, het meest van alle Feyenoorders.

De Statistieken: 'Absolute beast' Geertruida blinkt uit

Scorende verdedigers
De goal die Geertruida tegen Groningen maakte was zijn tweede Eredivisietreffer van het seizoen. Eerder scoorde hij al tegen ADO Den Haag, waar ook Marcos Senesi trefzeker was. Ridgeciano Haps was in de competitie al goed voor drie goals (tegen Willem II, Sparta en RKC). Kortom: de achterhoede van Feyenoord is belangrijk in de doelpuntenproductie. Liefst zes van de negentien competitietreffers werden gemaakt door verdedigers. Bij geen enkele andere Eredivisieclub is dat aandeel zo hoog.

Met zijn drie goals is Haps de meest scorende verdediger van de Eredivisie. Hoewel hij de laatste wedstrijden als linksbuiten fungeerde, maakte hij alle drie zijn doelpunten als back. Hij wordt gevolgd door onder meer ploeggenoot Geertruida. Met zijn twee treffers staat de rechtsback gelijk met Shaquille Pinas (ADO), Lisandro Martínez (Ajax), George Cox (Fortuna Sittard) en Philipp Max (PSV).

Lees meer over
Willem II Ridgeciano Haps Bart Nieuwkoop FC Groningen ADO Den haag Fortuna Sittard Lutsharel Geertruida Bryan Linssen Marcos Senesi Mark Diemers
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties