''Voor Berghuis heel fijn dat hij Diemers en Teixiera erbij heeft''

''Voor Berghuis heel fijn dat hij Diemers en Teixiera erbij heeft''

Door zowel nieuwe aankopen als enkele blessuregevallen besloot Dick Advocaat zijn Feyenoord dit seizoen iets anders te laten spelen. In de VI Talkshow van zondagochtend analyseert hoofdredacteur Pieter Zwart deze speelstijl aan de hand van de wedstrijden tegen Willem II (1-4) en Sparta (1-1).

"Feyenoord speelt nu eigenlijk met vier nummers tien", laat Zwart zien. "Dat zag je voor het eerst tegen Willem II. Teixeira werd ingepast naast Toornstra, met Diemers vanaf links en Berghuis vanaf rechts. Dan heb je vier aanvallende middenvelders, met Leroy Fer als enige controleur daarachter. Dat bracht heel veel dynamiek in het spel. Vooral de combinatie tussen Diemers en Teixeira aan de linkerkant, die elkaars taken overnamen. Nieuwkoop en Haps die er veel overheen komen, waardoor Berghuis en Diemers naar het centrum kunnen trekken. Feyenoord heeft een team waarin een spits veel gaten trekt en veel spelers die creatief kunnen zijn rondom zo'n spits en op die manier tot veel kansen kunnen komen."

Volgens Zwart is vooral Berghuis erg gebaat bij deze manier van spelen. "Vorig jaar was Feyenoord moeilijk te verslaan, maar hing het in topwedstrijden vooral af van de bevliegingen van Berghuis. Het is voor hem heel fijn dat hij met Diemers en Teixeira nog twee spelers erbij heeft staan die ook een steekpass kunnen geven en een actie kunnen maken."

Waar het tegen Willem II goed werkte, kwam tegen Sparta de zwakte van het systeem naar voren. "Sparta ging 5-3-2 spelen en je zag dat Feyenoord het meteen lastiger kreeg. Die jongens die vanaf de zijkant naar binnen komen, waren makkelijker op te vangen met drie spelers centraal achterin en drie middenvelders daar nog voor. Er was eigenlijk heel weinig ruimte. In die wedstrijd zag je de kwetsbaarheden van dit systeem: de backs gaan ver naar voren en je hebt vier aanvallende middenvelders. Dan ligt er veel ruimte aan de zijkanten."

Senesi en Spajic zijn volgens Zwart niet de juiste verdedigers om dit op te vangen. "In kleine ruimtes kunnen ze geweldig verdedigen met hun duelkracht, maar ze worden wat kwetsbaarder als ze in grotere ruimtes komen te spelen. Daar ligt niet hun kracht. Zeker een trainer als Dick Advocaat, die niet houdt van kwetsbaarheid, zal hier nog wel aan gaan sleutelen om die creativiteit te behouden en aan de andere kant niet zulke ruimtes weg te geven als tegen Sparta. Als dat lukt, kan Feyenoord wel echt gaan meedoen."

Lees meer over
Willem II Steven Berghuis Ridgeciano Haps Bart Nieuwkoop Jens Toornstra Dick Advocaat Leroy Fer Marcos Senesi Mark Diemers João Teixeira Uros Spajic
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties