De Statistieken: Berghuis oppermachtig namens Feyenoord

De Statistieken: Berghuis oppermachtig namens Feyenoord

In de rubriek De Statistieken duikt FR12.nl wekelijks in de meest opvallende statistieken van het afgelopen voetbalweekend. Wie gaf de meeste passes? En wie schoot het vaakst op doel? Deze week kijken we naar de statistieken van Feyenoord tegen Willem II, met daarin onder meer Steven Berghuis, Bart Nieuwkoop en João Teixeira.

Voor de vierde keer in vier wedstrijden liet Steven Berghuis maar weer eens zien hoe waardevol hij voor zijn club is. De aanvoerder is nu topscorer van de Eredivisie met zes doelpunten uit vier wedstrijden, maar ook zijn andere cijfers blijven indrukwekkend. Op basis van de statistieken van WhoScored, gaf de website hem een 10, de hoogst mogelijke rating.

Naast natuurlijk zijn twee goals, valt vooral het aantal van vijf gegeven sleutelpasses op. Ter vergelijking: João Teixeira gaf er twee, wat na het aantal van Berghuis het meest was. Sowieso kwamen de meeste passes van van de schoen van Berghuis: hij gaf er 66, waarvan 83,3% aankwam. Met zijn 92 balaanrakingen was er geen ploeggenoot die vaker de bal had dan de aanvoerder van Feyenoord. Ook was de rechtsbuiten het meest doelgericht: drie van zijn vier schoten waren op doel.

Nieuwkoop blinkt uit in sterke verdediging
In defensief opzicht legden alle Feyenoorder-verdedigers tegen Willem II goede cijfers af, al sprong Bart Nieuwkoop er wel uit. Liefst zeven keer veroverde de rechtsback de bal via een tackle. Daarin wordt hij gevolgd door Teixeira en Mark Diemers, met beiden vier geslaagde tackles. Voor Ridgeciano Haps waren dat er drie. Het uitstekende defensieve optreden van Nieuwkoop werd aangevuld met twee onderscheppingen en twee 'clearances'.

De Statistieken: Berghuis oppermachtig namens Feyenoord

Lange ballen Bijlow komen vaak niet aan
Justin Bijlow zocht tegen Willem II vaak de directe oplossing. 23 van zijn in totaal 32 passes waren lange ballen, meer dan tegen ADO (9 van de 23), FC Twente (15 van de 28). Alleen tegen PEC Zwolle (30 van de 38) probeerde hij het vaker. Een positieve uitwerking op zijn statistieken had dit in de wedstrijd tegen Willem II niet: slechts de helft van zijn passes kwam aan, het laagste percentage van alle Feyenoorders. Van de lange ballen waren dit er slechts zeven van de 23. Leroy Fer was overigens het nauwkeurigst in zijn passing: 92,7% van zijn 55 passes kwam aan.

Teixeira overtuigt, maar lijdt wel meeste balverlies
Tot slot João Teixeira, volgens bezoekers van FR12 de Man of the Match tegen Willem II. Met twee sleutelpasses (zijn twee assists) en een passnauwkeurigheid van 86,7% (van een totaal van 45 passes) maakte de Portugees indruk tijdens zijn eerste basisplaats namens Feyenoord. Ook het eerder genoemde aantal van vier succesvolle tackles draagt bij aan zijn goede prestaties, evenals de twee luchtduels die hij won (meeste van alle Feyenoorders).

Een kleine kanttekening: Teixeira was ook de Feyenoorder die het meeste balverlies leed. Drie keer werd hem de bal onderschept en vier keer was hij zelf te slordig in zijn balcontrole. Daar moet bij vermeld worden dat de Portugees als aanvallende middenvelder meer risico in zijn spel legt dan veel van zijn medespelers. Zo was Steven Berghuis na Teixeira de speler met het meeste balverlies (twee onderscheppingen en drie keer slechte controle).

Lees meer over
Willem II Steven Berghuis Ridgeciano Haps Bart Nieuwkoop Justin Bijlow Leroy Fer Bryan Linssen Mark Diemers João Teixeira
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties