''Het lijkt net of ze geen plan hebben''

''Het lijkt net of ze geen plan hebben''

Waar Dick Advocaat en zijn ploeg vorig seizoen nog veel lof oogsten met hun lange ongeslagen reeks in de Eredivisie, neemt de kritiek in de eerste weken van het nieuwe seizoen flink toe. Feyenoord herpakte zich zondag met een 4-2 thuisoverwinning op ADO Den Haag na een gelijkspel tegen Twente. Desalniettemin zijn de nabeschouwingen bij vlagen vernietigend: “Dick laat het aan de spelers”, aldus Ronald de Boer bij Dit was het Weekend van FOX Sports. “Het lijkt net of ze geen plan hebben.”

Net als vorige week is een van de speerpunten van de kritiek op het spel van Feyenoord het gebrekkige drukzetten. ''Wij hebben het natuurlijk ook geroepen hè'', aldus een schuldbewuste De Boer. “Feyenoord is titelkandidaat, dan moet je direct met het mes tussen de tanden de tegenstander aanpakken. Maar blijkbaar kunnen ze het niet. Het drukzetten is van zo’n slecht niveau, dat je wel begrijpt wat Dick bedoelt.” De broer van de nieuwe bondscoach van Nederland doelt hiermee op het vermeende meningsverschil tussen Advocaat en zijn spelers over de te volgen spelopvatting. ''Advocaat staat eigenlijk bekend om zijn duidelijkheid: ‘zo gaan we het doen’. Nu houdt hij het een beetje in het midden en laat het aan de spelers. ‘Als jullie zo graag druk willen zetten zoeken jullie het maar uit - maar ik weet wel beter’. Terwijl, als hij denkt dat ze niet kunnen drukzetten, hou het dan lekker compact.''

Ronald de Boer en Kenneth Pérez hadden beiden meer verwacht van dit Feyenoord voorafgaand aan het seizoen. De Boer: ''Je verwachtte heel veel als je de voorbereiding zag, ook al zegt dat niet altijd alles. Maar ze geven niet echt thuis. Het is heel stroef wat Feyenoord laat zien.” Ook Pérez spreekt zijn verbazing uit over de moeizame seizoensstart. ''Vorig jaar deden ze het echt heel goed onder Advocaat. Ze klommen van heel ver naar boven. Eigenlijk met spelers die heel lang niet gespeeld hadden en eigenlijk niet superfit waren. Nu denk je: voorbereiding gespeeld, iedereen is nu fit, Fer en Narsingh hebben lang gespeeld - een heel fit team. Maar de eerste drie wedstrijden zijn echt heel moeizaam.''

Pérez heeft wederom met name aanmerkingen op het spel van Orkun Kökçü, die in de rust vervangen werd door João Teixeira. “Spelers als Ihattaren en Kökçü worden uitgeroepen tot supertalenten. Kökçü heeft een mooi nieuw contract getekend bij Feyenoord, ondanks dat de grootste clubs ter wereld achter hem aan zouden zitten - en dan let je toch op zo’n speler. Vorige week was het abominabel en deze week heeft hij dat voortgezet. Je kan natuurlijk even minder spelen, maar hij is heel jong en ik mis dynamiek bij hem.”

De oud-speler van onder anderen AZ, FC Twente en PSV schrok met name van de hoeveelheid balverlies van Kökçü in de eerste helft: ''Zijn Eredivisie-record van meeste keren balverlies per wedstrijd was 22, dat is oké. Vandaag had hij in één helft negentien keer balverlies. Het tempo waarin hij voetbalt is heel erg laag en de beslissing die hij moet nemen duurt heel erg lang. Het voetbal is tegenwoordig dynamisch, je moet snel kunnen beslissen. Tegen Dortmund zien we één pass en denken we dat hij het wel kan. Hij is de man die samen met Berghuis creativiteit moet toevoegen aan dit elftal, maar hij staat veel te ver van waar hij eigenlijk moet zijn, waar hij de tegenstander echt pijn kan doen. En hij speelt in een veel te laag tempo, getuige ook dat vele balverlies vandaag.''

Perez verwelkomt dan ook de kritische houding van Dick Advocaat ten aanzien van de jeugdspelers van Feyenoord en respecteert diens keuze hen niet op de summier bezette bank van Feyenoord plaats te laten nemen. “Ik ben er helemaal klaar mee, het ene supertalent na het andere. Iedere speler die jong is wordt een supertalent genoemd. Het is gewoon een jonge speler die nog alles moet bewijzen. Het was een trend om iedereen die twee keer een bal hoog kon houden bij het eerste te nemen, maar je moet het verdienen om op de bank te zitten. En hij kan het als geen ander weten. Hij loopt al wat langer mee in het voetbal en ik vind het fantastisch dat een trainer dit gewoon durft te zeggen.”

De Boer vindt dat Advocaat dit ook wel iets anders had kunnen brengen, wellicht iets meer rekeninghoudend met de gevoelens van de jeugdspelers in kwestie: “Je geeft eigenlijk heel de Feyenoord Academy direct een tik om de oren. Zelfs als dat terecht zou zijn, denk ik: ‘hou het voor je’. Nu gaan wij er ook over praten. Ik vind dit niet tactisch van hem. Nu gaan er allerlei mensen vingers wijzen naar die jeugdopleiding die het misschien al hartstikke moeilijk heeft.”

Lees meer over
PSV Steven Berghuis ajax ADO Den haag Dick Advocaat Leroy Fer Marcos Senesi João Teixeira
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties