''Voor Feyenoord is Denemarken bijna een gesloten markt geworden''

''Voor Feyenoord is Denemarken bijna een gesloten markt geworden''

Het is een opvallende tendens: topclubs winkelen bijna niet meer in eigen land. Feyenoord werd eerder wel beschuldigd van bord-op-schoot-scouting, maar onder Frank Arnesen is dat verleden tijd. Mark Diemers werd weliswaar voor negen ton overgenomen van Fortuna Sittard en Bryan Linssen kwam transfervrij over van Vitesse, maar de nieuwe spelers komen tegenwoordig vooral uit het buitenland en het zijn regelmatig verrassende namen. Arnesen: "Toen de clubs over de grens maar drie buitenlanders mochten opstellen, was alles anders'."

"Veel spelers maakten de stap van de subtop naar de top in Nederland, want er was ook geen alternatief. Die tijd is al heel lang voorbij. Ik denk dat die alleen terugkomt als kleinere clubs meer naar de lange termijn gaan kijken", aldus Arnesen in het Algemeen Dagblad. "Stel: een club in het rechterrijtje van de eredivisie heeft een speler die Feyenoord wel wil hebben. Dan vragen ze 2 miljoen, terwijl wij bijvoorbeeld nog niet eens de helft kunnen betalen. Ik denk dat het doorverkooppercentage wel een oplossing kan zijn. Dus nu genoegen nemen met 1 miljoen euro, maar in de toekomst weleens kunnen uitkomen op een veel hoger bedrag dan de 2 miljoen die je nu wilt hebben, omdat je meedeelt in een toekomstige transfer."

Zo denkt Arnesen dus in oplossingen voor de huidige problemen op de transfermarkt. "Zoals Volendam en Feyenoord elkaar hebben gevonden bij het aantrekken van Francesco Antonucci bijvoorbeeld." Al wordt de markt in het buitenland steeds kleiner voor de Rotterdammers. "Als je vier jeugdige Denen haalt voor zo'n 10 miljoen euro en er slaagt er eentje, dan heb je dat bedrag al snel volledig terugverdiend. Zo was ik zelf heel erg gecharmeerd van de 16-jarige Jeppe Kjaer, die deze zomer voor Ajax koos. Die clubs in Denemarken weten inmiddels wel: als zij een groot talent hebben, wachten ze op Ajax. Voor Feyenoord is Denemarken ook al bijna een gesloten markt geworden.''

Lees meer over
Vitesse ajax Fortuna Sittard Bryan Linssen Frank Arnesen Mark Diemers
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties