Hiele: ''Het is een jongen met potentie en hij zal er zeker komen''

Hiele: ''Het is een jongen met potentie en hij zal er zeker komen''

In de Dick Voormekaar Podcast bespreken Michel van Egmond en Martijn Krabbendam alles dat rondom Feyenoord speelt. In deze vierde aflevering komen corona, de slechte wedstrijd tegen FC Twente, de eventuele verkoop van Steven Berghuis, smeuïge verhalen over oud-spelers en -trainers aan bod (met als leuk weetje dat 'ideale schoonzoon' Arnold Scholten indertijd gemener was dan John de Wolf en Henk Fraser). Daarnaast werd er gebeld met Feyenoords oud-doelman Joop Hiele over de ontwikkeling van Bijlow. "Dit seizoen laat hij wel zien dat hij de stijgende lijn te pakken heeft."

"Dat neemt niet weg dat hij een aantal blessures heeft gehad waardoor hij, buiten het coronagebeuren om, het afgelopen jaar maar weinig wedstrijden heeft kunnen spelen", zo vertelt Hiele aan Voetbal International. "Het is een jongen met potentie en hij zal er zeker komen. Of dat dan de volgende interlandperiode is of daarna: ik denk dat het voor hem belangrijk is dat hij veel blijft spelen bij Feyenoord, dat hij zijn ontwikkeling daar goed doormaakt. Daarnaast vind ik dat hij ook zo veel mogelijk internationale wedstrijden moet spelen. Als jij als derde doelman bij het nationale elftal komt, dan is dat een eer, maar je weet ook dat je daar niet veel aan spelen toe komt of eigenlijk helemaal niet. Als je dan bij Jong Oranje elke wedstrijd negentig minuten kunt spelen, dan denk ik dat dat voor zijn ontwikkeling op dit moment misschien wel beter is."

Doodziek van dat gezeik
De laatste jaren komt de term 'meevoetballende keeper' steeds vaker ter sprake. Van Egmond spreekt uit dat hij erg blij is dat Bijlow geen meevoetballende keeper is. Ook Hiele moet zuchten bij het horen van die omschrijving. "Daar komt dat woordje 'meevoetballen' weer, ik word helemaal doodziek van dat gezeik. Volgens mij is er een aantal dingen dat eerst van belang is. Dat is het coachende werk waarmee je de verdediging en de rest van de verdediging goed neerzet, want als jij goed coacht is de kans groot dat jij niet zo snel handelend op hoeft te treden. Dat is één en twee is: op het moment dat een tegenstander wel doorkomt en een doelkans krijgt, dan moet je die verijdelen, dan moet je er voor zorgen dat dat balletje niet tegen het netje aankomt. Dat zijn de twee belangrijkste facetten volgens mij."

"Ik vind dat er te veel de nadruk wordt gelegd op het zogenaamde voetballende aspect. Dan zal de keeper de splijtende pass moeten geven om een speler alleen voor de keeper te zetten bij wijze van spreken, overdreven gezegd. Er zijn toch spelers die wat dichter bij het vijandelijke doel staan die dat zouden moeten kunnen doen? Natuurlijk is het aanvalsspel in werking zetten belangrijk, maar we moeten het ook niet gaan overdrijven."

De uitstraling van Bijlow
Wat zowel supporters als buitenwacht opvalt is dat Bijlow ontzettend rustig en zeker oogt in het doel. "Dat was hij altijd al, ook in de jeugdopleiding van Feyenoord toen ik met hem mocht werken", aldus Hiele. "Toen was hij ook rustig, hij was niet snel van zijn à propos te brengen en zo waren zijn vader en moeder ook: heel nuchter, heel normaal kijkend naar dingen. Dat heeft hij ook en dat is een voordeel voor hem." Tot slot geeft Hiele ook nog aan dat het voor Bijlow goed is dat hij uit de eigen jeugdopleiding komt. Hoewel de keeper nu uitstekend presteert heeft hij daardoor ook wat meer krediet bij de achterban, mocht het wat minder gaan in de toekomst.

Lees meer over
Steven Berghuis Justin Bijlow
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties