Tomasson: ''Grote clubs zijn de beste leerscholen''

Tomasson: ''Grote clubs zijn de beste leerscholen''

Jon Dahl Tomasson werd in 1999 kampioen met Feyenoord en won drie jaar later de UEFA Cup met de Rotterdammers. Inmiddels timmert de Deen al jarenlang succesvol aan de weg als trainer en is hij dit seizoen met Malmö FF op weg naar de landstitel. Als coach is hij vooral beïnvloed door Nederlandse trainers. "Eigenlijk ben ik ook een halve Nederlander geworden. Mijn familie woont nog steeds in Rotterdam."

Naast de trainers Foppe de Haan en Carlo Ancelotti heeft de 44-jarige Deen vooral veel opgestoken van Leo Beenhakker en Bert van Marwijk tijdens zijn jaren bij Feyenoord. "Het kampioen worden toen is een geweldige prestatie geweest. Beenhakker was soms wel losjes en kon spelers goed raken in zijn manier van communiceren. Wat hij tegen mij zei? Iets met oude Deen en dat soort dingen. Hij kon fitten als geen ander. In de omgang met de pers was hij ook heel sterk. Dat is toch een belangrijk onderdeel van het vak. Je moet iedereen verschillend benaderen en kunnen raken. Daar was Beenhakker ontzettend sterk in."

"Beenhakker behandelde niet iedere speler hetzelfde, dat was heel belangrijk. Daar moet je als trainer ook nauwkeurig mee omgaan. Samen met Ancelotti is hij voor mij het grote voorbeeld in hoe je moet omgaan met de kleedkamer. Hoe zorg je dat iedereen dezelfde richting ingaat? Door mijn ogen en oren open te houden, heb ik veel van hem geleerd. Grote clubs zijn de beste leerscholen", aldus Tomasson in Voetbal International.

Ook Van Marwijk kan op lovende woorden rekenen. "We hadden toen een heel volwassen groep en werkten goed samen. Iedereen pakte zijn verantwoordelijkheid, de band onderling was heel sterk. Het was echt gas geven dat jaar. Ik kon goed opschieten met Van Marwijk, die ook veel overliet aan de groep. Dat was heel belangrijk. Als de groep in staat is verantwoordelijkheid te nemen, dan moet je dat ook benutten. Dat had Van Marwijk uitstekend gezien." Het leverde de Rotterdammers de UEFA Cup op en Tomasson werd uitgeroepen tot man of the match.

Tomasson was met zijn manier van spelen toentertijd eigenlijk een voorloper van het zogenaamde Gegenpressing. "Het druk zetten in die tijd ging min of meer automatisch bij mij. In die tijd werden er minder wedstrijdbeelden gebruikt en analyses en dat soort dingen. In de finale verloor ik natuurlijk de bal op weg naar die goal en jaagde ik door. Dat was zo'n geval waar nu iedereen het over heeft, dat je de bal snel terug moet winnen na balverlies." Onder andere de lessen van Beenhakker en Van Marwijk hebben er voor gezorgd dat Tomasson op zijn eerste landskampioenschap als trainer afstevent.

Lees meer over
Van Marwijk
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties