''Veel spelers die gewoon dwars door de ondergrens gingen''

''Veel spelers die gewoon dwars door de ondergrens gingen''

Het reilen en zeilen van Feyenoord wordt in vele praatprogramma’s en podcasts kritisch gevolgd. De podcast van de voetbalcommentatoren van de NOS vormt hierop geen uitzondering. De aanwezigen, drie Jeroens (Elshoff, Grueter en Stekelenburg) en één Jan (Roelfs) wijten het gelijke spel van Feyenoord tegen Twente met name aan een gebrekkige wedstrijdinstelling. “Ze deden maar wat, eigenlijk”, aldus de duiding van Jeroen Grueter.

Grueter, voor de NOS aanwezig bij de ‘eerste thuiswedstrijd onder Advocaat die Feyenoord niet won’, heeft wel een verklaring voor het puntverlies. Constaterend dat Feyenoord vorig seizoen veel slechte wedstrijden wél won, zegt de commentator: “Als we ons beperken tot de twee wedstrijden die dit seizoen tot nu toe gespeeld zijn, dan is het twee keer onder de maat geweest. Ze komen er mee weg in Zwolle omdat ze vroeg scoren, vervolgens lange tijd onder druk staan en daarna de angel uit de wedstrijd halen door nog een keer te scoren. Als Berghuis de kansen had afgemaakt hadden ze toen zelfs nog uit kunnen lopen naar 3, 4 of 5-0.”

“Gisteren was een andere wedstrijd”, aldus Grueter, die door zijn tafelgenoten ‘Nostradamus’ wordt genoemd vanwege zijn vermeende voorspellende gaven, over de wedstrijd tegen Twente. “Nu kwamen ze op achterstand en moesten ze laten zien wat ze waard zijn. En dat viel niet mee.” Hij zag een collectieve off-day bij Feyenoord: “Ik druk me nog echt zwak uit. Het was heel erg matig. Veel spelers die gewoon dwars door de ondergrens gingen. De simpelste dingen mislukten. Het was allemaal heel voorspelbaar eigenlijk. Twente kon zich daar vrij eenvoudig op instellen. Achterin hadden ze heel veel moeite met de bewegelijke Twente-aanval. Ze kwamen nog een paar keer goed weg ook. Twente had dat nog wel een paar keer kunnen uitspelen.”

Zijn gesprekspartners vragen zich af of Grueter ook zo kritisch zou zijn geweest als Feyenoord één van de enorme kansen in de blessuretijd wél had afgemaakt. Volgens de commentator, die ook te horen is in de FIFA-spellen van EA Sports, zeker. “Absoluut hadden we het daar dan ook over gehad. Het was nu wel heel opvallend hoe matig Feyenoord presteerde. Ik had ook de indruk dat er een soort vanzelfsprekendheid was dat ze die wedstrijd wel zouden winnen.” Hij is vernietigend over de instelling van de ploeg van Dick Advocaat: “Het gaat gewoon om de instelling waarmee die spelers op het veld komen. Het was hartstikke sloom, ze waren niet geconcentreerd, ze waren niet scherp, ze deden maar wat eigenlijk.” Volgens Grueter was dit probleem al in de eerste minuten van de wedstrijd zichtbaar: “Dat werd heel mooi geïllustreerd door het drukzetten van Jørgensen, die ging onmiddellijk afjagen en toen ontstond er een gat van 30 meter, omdat de rest gewoon rustig bleef staan op de middenlijn.”

Jan Roelfs vindt dat de uitslag ook deels mag worden toegeschreven aan een goede prestatie van Twente en de verrassend goede ontwikkeling die die club de laatste weken doormaakt. Grueter is het daar niet mee eens. “Dit verhaal gaat niet over Twente. Natuurlijk heeft de tegenstander ook invloed op het resultaat, maar zij komen heel snel op 0-1 omdat er een enorme hoeveelheid fouten wordt gemaakt door verschillende spelers. Dat begint met balverlies van Berghuis, dan wordt er een duel verloren door Geertruida, dan legt die Diemers de bal klaar voor een tegenstander, die vervolgens een ploeggenoot in stelling brengt om makkelijk de 0-1 binnen te schieten. Het feit dat er zoveel fouten worden gemaakt in de eerste minuten van een wedstrijd - dát geeft te denken. Want dat heeft puur te maken met instelling, dat je kennelijk nog niet klaar bent om die wedstrijd te spelen.”

''Veel spelers die gewoon dwars door de ondergrens gingen''

Berghuis & Advocaat
Ook de harde woorden van de teleurgestelde Steven Berghuis na afloop van de wedstrijd passeren de revue. Als wordt gesteld dat deze woorden van de belangrijkste speler van Feyenoord een ‘regelrechte aanklacht’ vormen jegens Dick Advocaat, toont Jeroen Elshoff zich verbaasd. “Berghuis is natuurlijk onder Advocaat heel belangrijk gemaakt - de belangrijkste van allemaal. Ik heb niet de indruk dat daar iets dwars zit tussen die twee.” Elshoff oppert dat de ‘emotionele’ Berghuis mogelijk teleurgesteld is in zijn medespelers en het perspectief voor dit seizoen: “Feyenoord was vorig seizoen toch niet ploeg die makkelijk won, maar ploeg die moeilijk was te verslaan? En daardoor eigenlijk wedstrijden won? Vaak met één goal verschil, eigenlijk nooit met grote cijfers. Ik denk dat daar de zorg van Berghuis wel een beetje zit. Dat op het moment dat het een beetje tegenzit, of je haalt niet het niveau wat je vorig jaar haalde als ploeg om moeilijk verslagen te worden, dan wordt het voetballend gezien misschien best wel ingewikkeld om makkelijk te winnen.”

Net als veel analisten, vinden ook de vier J’s dat Feyenoord wel erg afhankelijk is van Berghuis. Dat terwijl Grueter constateert dat Feyenoord het vorig seizoen onder Advocaat vooral van het team moest hebben: “Vorig jaar speelden ze wel echt voortdurend als een team. Individueel was het misschien niet allemaal even top, maar als team slaagden ze er wel altijd in om die prestatie neer te zetten. En gisteren voetbalden ze gewoon niet als een team. En waren er gewoon heel veel spelers afwezig.” De tafel bespreekt de mogelijkheid dat Berghuis een transfer zou kunnen afdwingen, constaterend dat Berghuis een jongen is die weet welke impact het heeft als hij zoiets roept. Jan Roelfs gelooft niet dat Berghuis er op uit is om een breuk te forceren: “Ik heb niet de indruk dat hij daarom dingen gaat zeggen. Zo’n jongen is het ook weer niet, vind ik.”

Grueter begrijpt dat Advocaat probeerde na de wedstrijd de kritiek wat in te dammen: “Dat kan ik me ook wel voorstellen, want het laatste wat hij wil op zo’n middag is natuurlijk nog een beetje onrust er bij. Dus ga je dat in ieder geval wat bagatelliseren.” Hij denkt dat Advocaat woedend is geweest op zijn spelers: “Zo kennen we hem. En dat zullen de spelers echt wel merken vandaag en morgen en overmorgen.” Een andere Jeroen merkt op dat Advocaat op de bank zat te lachen dat de enorme kansen in de blessuretijd er niet in gingen. De consensus aan tafel is dat Advocaat met deze wedstrijd had kunnen leven als Feyenoord als nog gewonnen zou hebben. Jan Roelfs maakt zich dan ook geen zorgen om Advocaat. Gevraagd of er in de volgende wedstrijd tegen ADO al een beetje druk op staat, zegt Roelfs: “Het is nog erg vroeg in het seizoen. En Advocaat heeft genoeg ervaring om ook deze discussie, mocht die er zijn, te pareren en die ploeg wakker te schudden.” Grueter lijkt zijn eerdere forse kritiek zelf grotendeels te bagatelliseren: “Kom op jongens, één echt slechte wedstrijd. Ze hebben prima materiaal. Dat moet misschien alleen allemaal nog eventjes ingeslepen worden.”

''Veel spelers die gewoon dwars door de ondergrens gingen''

Publiek
Tot slot denken de heren aan tafel niet dat veel Feyenoord-supporters zich in de aankomende wedstrijd live aan het matige spel van hun ploeg zullen hoeven storen. Ondanks maatregelen van overheidswege, was er volgens Jeroen Grueter veel gejuich en gezang te horen in de Kuip. “Dat was niet goed. Ik neem aan dat zij ook gehoord en gelezen hebben wat de regering daarover heeft gezegd.” Instemmend met de mening van zijn tafelgenoten vervolgt Grueter: “Dan gaat dat misschien ook consequenties hebben”, verwijzend naar de mogelijkheid dat er minder of geen publiek zal worden toegelaten bij toekomstige thuiswedstrijden van Feyenoord.

Lees meer over
De Kuip Steven Berghuis Dick Advocaat Lutsharel Geertruida Mark Diemers
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties