''Het is voor heel veel mensen Lourdes aan de Maas''

dinsdag 15 september 2020 08:00 53.815 keer bekeken 117 reacties Pro Shots

Wel of geen Feyenoord City? De vraag op zich begint steeds meer te passen in het verhaal The Neverending Story, maar komende week worden er weer nieuwe ontwikkelingen aangekondigd, aankondigingen die in het nadeel van Feyenoord City uit lijken te pakken. Chris Woerts lichtte een tipje van de sluier op bij Veronica Inside. Feyenoordsupporter en bestseller auteur Michel van Egmond hield bij Jinek, wederom, een pleidooi voor het behoud van de huidige Kuip.

Hoe is zijn liefde voor De Kuip begonnen? "Het heeft een beetje met mijn eigen geschiedenis te maken omdat ik in 1993 als verslaggever ben begonnen om Feyenoord te volgen, dan kom je dus heel veel in De Kuip. Ik heb zelfs een tijdje bij Feyenoord gewerkt en toen heb ik een kantoortje gehad in De Kuip onder vak K." Lachend: "Ik probeerde daar de media-afdeling te runnen, maar ik vond het wel heel bijzonder om een kantoor in De Kuip te hebben. Eigenlijk ben ik van mening dat je bij zo'n stadion ook niet te vaak moet komen buiten de wedstrijddagen, want dan wordt het 'gewoon'. Je moet voorkomen dat je naar je werk gaat zoals je naar kantoor gaat, maar dat is eigenlijk nooit gebeurd omdat dat stadion zo uniek is." Het kantoor was best wel groot. "Het is nu, geloof ik, het kantoor van Dick Advocaat, hij zit nu dus eigenlijk op mijn stoel." 

Jinek vraagt zich af of Van Egmond zichzelf niet zo nu en dan in de de arm moest knijpen om zichzelf te realiseren dat hij echt in De Kuip werkzaam was. "Als ik nu ja ga zeggen klinkt het heel kinderachtig, het is eigenlijk ook best wel kinderachtig, maar ik had inderdaad wel dat besef van 'dit is wel een heel bijzondere plek om je baantje uit te voeren'. Dat heeft dat stadion altijd wel voor me gehouden. Dat heeft met een paar dingen te maken: dat het gewoon een heel mooi stadion is, dat het het enige echte nationale voetbalstadion van Nederland is, de grootste wedstrijden zijn daar gespeeld."

"De voetbalwereld is heel verdeeld maar over een ding is bijna iedereen het wel eens en dat is dat De Kuip het mooiste stadion van Nederland is. Dit komt door de vorm, door de historie, door het schitterende veld, maar het komt vooral door de mensen die er naartoe gaan. De beleving die er plaatsvindt op de tribune, dat maakt het zo speciaal." Michel van Egmond hield eerder al een ode aan De Kuip in het programma De Wereld Draait Door:

"Nu wordt er gesproken over een verhuizing van De Kuip, soms wordt er dan over De Kuip gesproken alsof het een verzameling bakstenen is met vier lichtmasten, maar dat is het helemaal niet. Het is voor heel veel mensen Lourdes aan de Maas; het is een bedevaart voor heel veel mensen. Ik heb gehoord dat mensen stiekem hun overleden vader daar uitstrooien, op de tribune desnoods, op het stoeltje waar hij zijn hele leven gezeten heeft." 

Volgens Van Egmond het de Rotterdamse club veel te danken aan De Kuip. "Feyenoord heeft voor buitenstaanders altijd een beetje het imago van een rauwe club, de stad Rotterdam heeft heeft ook wel dat imago, en ik vind dat onterecht, van hard en rauw, maar er is geen pand in Nederland te vinden dat zulke tedere gevoelens oproept als die Kuip. Ik denk dat de ziel van Feyenoord aan De Kuip vastgeklonken zit. Ik zeg altijd 'Feyenoord is de meest Zuid-Amerikaanse club van Nederland'.''

''Alles bij Feyenoord is heftiger, zowel in goede als in slechte zin. Ik denk dat Feyenoord zo'n speciale club is omdat Feyenoord karakter heeft en karakter krijg je eigenlijk alleen maar door een heleboel dingen te ondergaan, ook de slechte dingen en dat te overwinnen, en maar door te blijven gaan. Dat is met dat stadion eigenlijk ook gebeurd, dat stadion is ook bedreigd in z'n bestaan: in de oorlog, na de oorlog, in de momenten dat Feyenoord geen geld had. Daardoor is er een soort karakter gekomen binnen die club en dat stadion. Dat is ook heel erg één, waardoor ik me afvraag of je dat ten koste van alles moet verlaten."

Gerelateerd nieuws
117 reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

0 nieuwe reacties sinds het bekijken van deze pagina.

Meer reacties laden (nog 41 gesprekken)
Website statistieken

FR12.nl heeft 73909 leden - Op dit moment zijn 748 mensen actief, waarvan 201 leden.

 

Download app in Play Store Download app in App Store

Cookie instellingen | Medewerkers | Contact | Feyenoord nieuws | Privacy- en cookiebeleid | FR12.nl © 2007 / 2020 | All rights reserved