Rotterdamse politiek: ''40 miljoen euro blijft maximale bijdrage Feyenoord City''

woensdag 8 juli 2020 14:46 63.765 keer bekeken 384 reacties Pro Shots

De voltallige coalitie en grootste oppositiepartij in de Rotterdamse gemeenteraad gaan geen grotere financiële bijdrage leveren aan het nieuwe Feyenoord Stadion. De Rotterdamse politiek houdt vast aan wat het vorige college heeft afgesproken: 40 miljoen euro. 

Bronnen binnen Feyenoord laten Rijnmond weten dat er in de clubleiding mensen zijn die vinden dat een nieuw stadion in het huidige plan te weinig oplevert (25 miljoen euro), terwijl de investering gigantisch is (444 miljoen euro). Het risico van die investering ligt ook voor het grootste deel bij Feyenoord. 

Volgens deze bronnen is er één manier om de Feyenoord-leiding alsnog te overtuigen: De stad Rotterdam moet meer geld in het project stoppen dan afgesproken was. In 2017 is vanuit de gemeente toegezegd dat voor 40 miljoen aan aandelen wordt gekocht (plus een investering van 35 miljoen euro in de infrastructuur en 60 miljoen euro voor de aankoop van de grond onder het stadion, die daarna in erfpacht wordt uitgegeven). Bij een grotere deelname door Rotterdam gaan de lasten voor Feyenoord omlaag, omdat de club dan minder hoeft te lenen. 

De coalitie GroenLinks, PvdA, D66, CDA, VVD en ChristenUnie/SGP wijst unaniem naar de zogenaamde Position Paper die drie jaar geleden is opgesteld. Daarin zijn de participatie-voorwaarden vastgelegd. "We waren destijds al tegen een gemeentelijke bijdrage voor het stadion", zegt Astrid Kockelkoren (GroenLinks). "Wij vinden dat een gemeente geen voetbalclub moet steunen, maar we voeren nu het raadsbesluit uit van 2017. Een hogere bijdrage staat niet in het voorstel, dus daar staan we zeer kritisch tegenover." 

D66 is altijd een groot voorstander geweest van het stadionplan als onderdeel van Feyenoord City. Chantal Zeegers is dan ook duidelijk: "Wij zien een nieuw stadion helemaal zitten, mede door de gebiedsontwikkeling. We investeren er al heel veel in en we houden ons aan de gemaakte afspraken." Jan-Willem Verheij (VVD) zegt: "Het is heel simpel. We hebben destijds een raadsbesluit genomen over de bijdrage aan het nieuwe stadion. In mijn stemverklaring ben ik toen heel duidelijk geweest: 40 miljoen euro voor aandelen is het maximum, maar liever minder. Ik heb toen een motie ingediend voor een eventuele exitstrategie. Die motie is aangenomen: we hoeven niet mee te doen. Dus 40 miljoen en niet meer!"

De Feyenoord-leiding begrijpt dat in de ontwikkeling van een nieuw stadion al zo veel grote stappen zijn gezet dat het 'point of no return' eigenlijk al gepasseerd is. Zo is een lening aangegaan met de Amerikaanse bank Goldman Sachs van bijna 25 miljoen euro, enkel om de ontwikkelkosten te dekken.

Gerelateerd nieuws
384 reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

0 nieuwe reacties sinds het bekijken van deze pagina.

Meer reacties laden (nog 107 gesprekken)
Website statistieken

FR12.nl heeft 73546 leden - Op dit moment zijn 896 mensen actief, waarvan 245 leden.

 

Download app in Play Store Download app in App Store

Cookie instellingen | Medewerkers | Contact | Feyenoord nieuws | Privacy- en cookiebeleid | FR12.nl © 2007 / 2020 | All rights reserved