'BeNeLiga levert tussen de 250 en 400 miljoen euro per jaar op'

'BeNeLiga levert tussen de 250 en 400 miljoen euro per jaar op'

De BeNeLiga is al decennia onderwerp van gesprek binnen het voetbal, maar verdwijnt steeds weer van de radar. Het is steeds wachten tot het plan weer opduikt en weer verdwijnt, maar deze keer neemt het plan steeds concretere vormen aan: de ontwikkeling van de BeNeLiga zit in fase 3 en dat is de stap voordat er daadwerkelijk een businessplan gepresenteerd gaat worden.

Een businessplan dat volgens onderzoeksbureau Deloitte zal aantonen dat de nieuw te vormen competitie de zesde competitie van Europa zal worden en tussen de 250 en 400 miljoen euro aan tv- en andere commerciële gelden per jaar op zal leveren. Er wordt ingezet op zeven clubs die vanuit de BeNeLiga aan de verschillende Europese competities mee mogen doen.Het voordeel is dat er meer topwedstrijden zullen zijn, maar verslaggever Marco Timmer van Voetbal International snijdt ook wat minpunten aan. "Hoewel het uiteraard subjectief is, zit ik niet te wachten op Racing Genk-PSV of Vitesse-AA Gent. Ik heb er totaal geen gevoel bij. De BeNeLiga voelt door het gebrek aan historische rivaliteit als een surrogaatcompetitie."

Timmer denkt dat er, met behulp van de KNVB, binnen de Eredivisie en Eerste Divisie ook stappen gezet kunnen worden die een BeNeLiga overbodig maken. "Jorien van den Herik had het recent in dit blad over een Taskforce. (...) Kom met een doorwrocht (Delta)plan en een bindend advies voor onder meer het competitieformat, kunstgras, een eerlijke verdeling van tv-gelden, beloften in de piramide, Europese afdrachten en versterkte promotie/degradatie."

Dus juist niet de BeNeLiga de Eredivisie laten vervangen, maar "onze competities sterker en beter maken, de weerstand vergroten om vervolgens eensgezind meer geld uit de markt te halen, dat kunnen we als creatief, innovatief en eigenwijs volk echt wel zelf. Daar hebben we onze zuiderburen niet voor nodig", zo besluit Timmer.

Lees meer over
PSV Vitesse KAA Gent
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties