50 jaar terug: ''Dat hele seizoen hebben we nooit twijfels gekend''

50 jaar terug: ''Dat hele seizoen hebben we nooit twijfels gekend''

Willem van Hanegem verruilde in 1968 Xerxes voor Feyenoord. De Kromme zou veel successen vieren met de Rotterdammers, met de Europa Cup 1 in 1970 als absoluut hoogtepunt. Toen Van Hanegem voor het eerst binnenstapte bij Feyenoord was hij best onder de indruk. "Aanvankelijk dacht ik 'dat zal wel pittig worden'. Daar heb ik niks van gemerkt."

"Je komt bij een grote club, maar de kwaliteit van het elftal viel mij een beetje tegen. Het was wel aardig hoe zij speelden, maar niet bijzonder. Ik had geen moeite om me aan te passen, terwijl ik er vooraf best tegenop zag", aldus Van Hanegem in de special 'De eerste', die momenteel nog te koop is, bij Voetbal International.

In 1969 werd Feyenoord zowel landskampioen als bekerwinnaar onder trainer Ben Peeters. "Maar zijn inbreng was niet zo groot." Het bleek dat Wim Jansen, Rinus Israel en Van Hanegem zelf eigenhandig de tactiek hadden veranderd na wat mindere resultaten. "De omzettingen hebben we verder niet met hem besproken. We gingen op het middenveld gewoon wat dichter bij elkaar spelen, daar heb je toch geen trainer voor nodig? Zo moeilijk is het allemaal niet, hoor. De trainer zei er ook niks over. Peeters was een geweldige man. Lieve, aardige kerel."

Het bijzondere is dat de op papier uiterst succesvolle Peeters na het winnen van de dubbel vervangen werd door Ernst Happel, die zal samen met de nieuwe aanwinsten, Franz Hasil en Theo van Duivenbode, het memorabele seizoen 1969/1970 gaan beginnen. "Happel bracht gezag [...] Hij ging altijd uit van onze eigen kracht. Happel gaf ons nauwelijks instructies. Die liet ons zelf nadenken. Happel was altijd overtuigd: van zichzelf en van zijn spelers."

Dat vertaalde zich naar de eindstrijd voor de Europa Cup 1 tegen Celtic: "Dat hele seizoen hebben we nooit twijfels gekend. We waren voor niemand bang. Toen we in Milaan het veld op kwamen, deed Celtic een warming-up en dat zag er heel interessant uit. Ze hadden een uitstraling alsof ze superieur waren aan ons. Heel showy allemaal. Wij stonden te kijken en zeiden 'denken die gasten soms dat wij een stel koekenbakkers zijn?' tegen elkaar. Het maakte allemaal geen indruk, sterker nog: zulke dingen maakten ons sterker."

"Die avond waren wij voetballend echt de betere ploeg. We hadden de wedstrijd goed onder controle. En dat versta ik onder dominantie. Door een kutgoal kwamen we op achterstand omdat een vrije trap van Tommy Gemmell van richting veranderde. Maar we hadden de mazzel dat we vrij snel gelijkmaakten door Israel. Vanaf dat moment waren we er van overtuigd dat we die beker konden winnen."

Aldus geschiedde.

50 jaar terug: ''Dat hele seizoen hebben we nooit twijfels gekend''
Lees meer over
Willem van Hanegem Celtic
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties