''Zo kan je competities toch op sportieve gronden beslissen''

dinsdag 5 mei 2020 07:00 67.190 keer bekeken 204 reacties Pro Shots

Veel 'definitieve beslissingen' blijken op dit moment helemaal niet zo definitief te zijn: Bureau Hypercube heeft een nieuw plan ontwikkeld en dat wordt achter de schermen in overweging genomen. Het plan houdt in dat de rest van dit jaar de tijd genomen wordt om alle competities uit te spelen. Pas in januari wordt aan het nieuwe seizoen begonnen en dat wordt dan over het hele kalenderjaar 2021 verspreid. Ook het volledige daaropvolgende seizoen zou dan in het kalenderjaar 2022 gespeeld worden. Na het WK in Qatar, eind 2022, wordt er in 2023 een verkorte competitie gespeeld die tot de helft van het jaar duurt, waarna de gebruikelijke voetbalkalender weer in ere wordt hersteld.

"Zo kan je de competities toch nog op sportieve gronden beslissen en het neemt enorm veel druk weg bij de clubs en bonden", aldus directeur Pieter Nieuwenhuis van Hypercube in Voetbal International. "De beslissingen vallen gewoon op de mat en niet achter de vergadertafel. Alle seizoenen worden gewoon zoals afgesproken gespeeld, alleen is de indeling de komende jaren anders."

Het nieuwe seizoen is dan half op weg voor het EK van 2021, het tweede deel wordt na het EK gespeeld. "Dit lijkt mij verstandiger dan vanaf september volle bak competitie, interlands en Europese duels te gaan inplannen, om dan in november weer te moeten concluderen dat niet alles gespeeld zal kunnen worden. Dan zit je opnieuw met schade. Commercieel biedt het vooruitschuiven van de agenda veel meer mogelijkheden aan clubs. Als je nu skyboxen, sponsorpakketten en seizoenkaarten moet verkopen voor september, is dat een heel lastig verhaal. Dat zal over drie of vier maanden makkelijker zijn."

Niet alleen in Nederland zijn er problemen ontstaan door het stopzetten van de competitie. "In de landen waar ze de competitie al hebben afgerond zie je dat bonden en clubs lijnrecht tegenover elkaar komen te staan", zo vertelt Nieuwenhuis. "Vervolgens wordt er nu een nieuwe competitie voorbereid, maar niemand weet wanneer die kan beginnen omdat niemand weet hoe het coronavirus zich zal ontwikkelen. Als straks blijkt dat je pas in oktober of november kunt beginnen, sta je al meteen weer met de rug tegen de muur. Er is een risico dat dan ook het volgende seizoen niet kan worden afgemaakt. Het zou in de hele sector veel rust geven als je tot januari alleen nog het staartje van dit seizoen hoeft zien in te plannen. De kans op wedstrijden met publiek is in januari ook groter dan in september."

Het plan is volgens Hypercube financieel gezien wel haalbaar en hun meerjarenplan zal naar eigen zeggen veel faillissementen voorkomen. "We hebben alles doorgerekend. Er is voor dit plan acht miljard euro financiering nodig voor heel Europa. Dat klinkt als een hoog bedrag, maar dat is het niet als je nagaat dat de Europese clubs bijna dertig miljard per jaar omzetten. De schade van een nieuw seizoen dat voor een groot deel in lege stadions zal moeten plaatsvinden en waarvan je je nog maar moet afvragen of dat dan wél kan worden afgerond, zal hoger zijn dan acht miljard."

"Zonder een breder plan en op hoop van zegen maar een een nieuw seizoen proberen te beginnen, zal gaan leiden tot veel faillissementen. Overal zal de overheid de portemonnee moeten trekken om het betaalde voetbal overeind te houden. Kom je vooraf met een doorwrocht meerjarenplan dat alleen een garantstelling behoeft, dan is dat voor iedereen beter."

Gerelateerd nieuws
204 reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

0 nieuwe reacties sinds het bekijken van deze pagina.

Meer reacties laden (nog 55 gesprekken)
Website statistieken

FR12.nl heeft 73909 leden - Op dit moment zijn 652 mensen actief, waarvan 197 leden.

 

Download app in Play Store Download app in App Store

Cookie instellingen | Medewerkers | Contact | Feyenoord nieuws | Privacy- en cookiebeleid | FR12.nl © 2007 / 2020 | All rights reserved