Israël: ''Spelers hadden respect voor hem''

Israël: ''Spelers hadden respect voor hem''

Eddy Pieters Graafland overleed dinsdag op 86-jarige leeftijd. De keeper, die de eerste speler ooit was die de directe overstap maakte van Ajax naar Feyenoord, won de Europa Cup 1 in 1970 samen met Rinus Israël. De verdediger herinnert zich Eddy PG als een betrouwbare en eigenzinnige man.

"Het was een aardige vent waar je echt wat aan had", zegt de 78-jarige Israël woensdag in gesprek met NU.nl. "Als hij zijn woord gaf, kon je op hem rekenen. Ik heb hem nog niet zo lang geleden gezien en toen leek hij fysiek nog in orde, dus zijn overlijden had ik echt niet aan zien komen."

"Hij was een man met een eigen mening die niet meeliep met de kudde", herinnert Israël zich. "En Eddy was bovenal een geweldige keeper. Wat mij betreft hoort hij zeker in de top drie van beste Nederlandse keepers aller tijden. Hij had alle kwaliteiten die een keeper nodig heeft'', vervolgt Israël. ''Eddy was wel goed in de één tegen één en betrouwbaar bij voorzetten. Als speler wist je dat er een keeper onder de lat stond waar je op kon rekenen. Hij had alleen niet zo'n atletisch lichaam als bijvoorbeeld Jan van Beveren, maar spelers hadden wel respect voor hem."

Pieters Graafland won in dienst van de Rotterdammers onder meer vier landstitels en twee KNVB-bekers, maar het absolute hoogtepunt was de winst op Celtic in de Europacup 1-finale (2-1). Ernst Happel had het hele seizoen Eddy Treijtel als eerste keeper onder de lat staan, maar vroeg Pieters Graafland of hij de finale wilde keepen. Na een paar dagen bedenktijd stemde PG toe.

"Dat ging niet bepaald van een leien dakje", weet Israël nog. "De meeste keepers zullen geen bedenktijd nodig hebben als hen wordt gevraagd een Europese finale te keepen. Die happen direct toe, maar Eddy wilde er nog een nachtje over slapen. Dat tekende ook een beetje zijn karakter. Het zat hem dwars dat hij het hele seizoen niet had gespeeld. Een dag later stemde hij alsnog toe. Die finale was een heel mooie afsluiter van een loopbaan van een geweldige, betrouwbare doelman."

Lees meer over
ajax
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties