''Toen zijn we ze gaan aanhouden. Achteraf ook niet zo slim''

''Toen zijn we ze gaan aanhouden. Achteraf ook niet zo slim''

Voormalig voetbalcommandant van de politie Rotterdam Dirk Schouten erkent dat er rond de Klassieker in 2007 fouten zijn gemaakt. De politie had destijds niet ruim achthonderd Feyenoord-fans moeten aanhouden en opsluiten in parkeergarages onder de politiebureaus, vindt Schouten.

''Voetbalbalinzet was destijds net tactische oorlogsvoering. Man, je stuurde zes tot acht pelotons van vijftig, zestig man aan! Een leger'', zegt Schouten in BN De Stem. De politiecommandant herinnert zich een incident uit 2007. ''Feyenoord-supporters bij De Kuip gaven geen gehoor aan ons bevel zich te verspreiden. Toen zijn we ze gaan aanhouden. Achteraf ook niet zo slim. Dat werden er dus 834! Bij gebrek aan cellen moesten we al die supporters ook nog eens noodgedwongen ophouden in parkeergarages onder drie politiebureaus. Dat leverde ons later flinke kritiek van de Ombudsman op. Je moet zo'n massa laten wegdruppelen, weten we nu.''

''In 2005 kwamen twee treinen vol amok makende Ajax-supporters richting Rotterdam. Ons advies aan burgemeester Opstelten: stuur ze terug. Maar dat - zo bleek achteraf - kan dus technisch helemaal niet. Het zijn geen Fleischmann-treintjes die je eventjes de andere kant op kunt laten rijden. Wisten wij veel. Eén trein stopte in een weiland bij Nieuwerkerk aan den IJssel. Van de tweede hebben we de supporters bij het Feyenoordstadion meteen op een andere trein gezet, terug richting Amsterdam. Een hoop ellende in die rijtuigen! Toen hebben we voor het eerst foto's van hooligans op tv laten zien'', sluit Schouten af.

Lees meer over
De Kuip Klassieker ajax
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties