Mastenbroek: ''Ervoor zorgen dat de jongens zich thuis voelen''

donderdag 2 april 2020 08:24 44.110 keer bekeken 37 reacties Pro Shots

Jan Mastenbroek is al 24 jaar spelersbegeleider en in die hoedanigheid ontfermt hij zich ook over de jeugdige buitenlandse talenten die allemaal een eigen handleiding hebben. Waar talenten regelmatig aan hun lot overgelaten worden in het betaald voetbal, daar waakt Mastenbroek als een moederkloek. "Ik help waar mogelijk."

"In eerste instantie gaat het om een woning, huisvesting, in sommige gevallen een baan voor de vriendin of misschien zelfs wel een school voor kinderen. Maar in het grotere plaatje gaat het om een vertrouwensband. Ervoor zorgen dat de jongens zich thuis voelen", aldus Mastenbroek in Voetbal International.

"Toen ik begon, was begeleiding een ondergeschoven kindje. Je regelde een appartementje en het was klaar. Juist in die tijd kwamen er massa’s buitenlanders naar Feyenoord, veel Afrikanen ook. Die gingen dan in een appartement vol landgenoten zitten. Dat trok veel zogenaamde vrienden en familieleden aan die wilden profiteren. Dat zijn randzaken die trainers niet in de gaten kunnen houden. Ik wilde geen politieagentje spelen, maar de jongens wel duidelijk maken wat het voor impact kon hebben op hun loopbaan. Iemand als Salomon Kalou had dat snel door; die had van dichtbij gezien dat zijn broer een tikkeltje té sociaal was geweest."

"Ze moeten vooral het gevoel hebben dat ze je kunnen vertrouwen, dingen bij je kwijt kunnen. Ze kunnen mij alles vertellen zonder dat ik het doorspeel naar de clubleiding. Het zijn niet alleen profvoetballers, maar ook jonge mensen die aan het begin van hun leven staan. Alleen dan wel met een profcontract en hoge verwachtingen. Je probeert er dag en nacht voor ze te zijn; ik zeg ook weleens dat ik bij de club het duizenddingendoekje ben. Er komt van alles op je af waar veel mensen geen weet van hebben. Ik kan alleen niet controleren of ze ’s nachts achter de PlaySation zitten. Maar als ze dat doen, merkt de trainer dat snel genoeg op het trainingsveld."

Gerelateerd nieuws
37 reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

0 nieuwe reacties sinds het bekijken van deze pagina.

Meer reacties laden (nog 17 gesprekken)
Website statistieken

FR12.nl heeft 73587 leden - Op dit moment zijn 989 mensen actief, waarvan 225 leden.

 

Download app in Play Store Download app in App Store

Cookie instellingen | Medewerkers | Contact | Feyenoord nieuws | Privacy- en cookiebeleid | FR12.nl © 2007 / 2020 | All rights reserved