''Hopen dat we niet in een vicieuze cirkel terechtkomen''

donderdag 19 maart 2020 15:23 83.035 keer bekeken 80 reacties Pro Shots

Niemand weet hoe lang de competitie stil zal liggen: weken, maanden, of zelfs langer. De spelers van Feyenoord zullen zichzelf zo fit mogelijk proberen te houden, maar de intensiteit van echte trainingen zal uitzonderlijk lang op zich laten wachten. Verschillende specialisten buigen zich over de gevolgen voor de spelers als de competitie daadwerkelijk weer hervat zal worden.

Sportwetenschapper Wouter Frencken beschrijft de problemen zo: "In de teamtactische trainingen komt eigenlijk alles samen. De fysieke component, de technische aspecten en cognitieve zaken als snel onder druk de juiste keuzes maken. Dat kunnen we nu niet doen. Natuurlijk kunnen de spelers prima hun conditie op een bepaald peil houden door loop- en ander fysiek werk, zelfs in een hoge intensiteit, maar dat is echt iets heel anders dan de specifieke voetbalconditie die nodig is om op topniveau wedstrijden te spelen. Want wat er fysiek en in je brein gebeurt, kun je in het voetbal niet scheiden. Het reageren op elkaar en de tegenstander en het anticiperen op verschillende situaties valt helemaal weg. Dat doet fysiek ook iets met de spelers", aldus Frencken in Voetbal International.

Mental- en Prestatiecoach Joost Leenders: "In het algemeen kunnen we er het volgende over zeggen: Alle topsporters werken altijd naar een doel toe. Dat doel is voor hen heilig, op welk niveau ze ook acteren. (...) Deze doelen vallen nu gedeeltelijk weg en de ruimte wordt ingenomen door onzekerheid over wanneer ze wel weer gerealiseerd kunnen worden. Dat zorgt voor een mix van teleurstelling en verbazing. De één slaat dicht en gaat wat meer stilzitten en een ander gaat heel creatief op zoek naar een manier om fit te blijven."

Voedingsdeskundige en sportdiëtiste Naomi Brinkmans: "De meeste voetballers zijn gewend om op de club te ontbijten en te lunchen. Daar krijgen ze exact wat goed en nodig is. Dat valt nu weg. Het ritme zijn ze kwijt. Sommigen slapen net even wat langer, waardoor in het voedingspatroon ook alles opschuift. Sommigen eten daardoor te weinig, anderen juist weer te veel. Het komt aan op de zelfdiscipline van de voetballers omdat we er nu weinig tot geen zicht ophouden. Ik verwacht dat we, als deze periode voorbij is, wel een toename van het vetpercentage bij de meeste spelers zullen zien."

Volgens Fysiotherapeut Leo Echteld kun je de training onderverdelen in drie categorieën: conditietraining, spierkrachttraining en voetbalspecifieke training. "Onder het laatste vallen de spelelementen zoals passing, schieten, passeren en timing. Deze en tactische aspecten komen normaliter bij de reguliere groepstraining aan bod en zijn niet na te bootsen als je niet naar je club kunt en gedwongen thuis moet blijven. Maar de eerste twee categorieën kun je ook in de huidige situatie prima onderhouden of nu zelfs goed trainen. Als we uitgaan van een herstart van de groepstrainingen vanaf 6 april kunnen, deze spelers binnen zo'n drie weken weer gereed zijn voor competitievoetbal. Als de trainingscomplexen langer dicht moeten blijven, wordt het een ander verhaal. Maar met de huidige stand van zaken is de fysieke impact op spelers nog te overzien."

Inspanningsfysioloog Raymond Verheijen: "Voetballers hebben minimaal drie weken nodig om bij een mogelijke herstart wedstrijdfit te geraken. En dat is alleen zo als we ervan uitgaan dat we op 6 april daadwerkelijk weer kunnen beginnen. Ik ben benieuwd of de bonden en clubs zich daar ook daadwerkelijk aan gaan houden. De belangen zijn erg groot. Vervolgens wordt het nog heel interessant om de fysieke belasting van de spelers in de gaten te houden: je gaat ze met een minimale voorbereiding in een ongetwijfeld zwaar schema maximaal belasten. Laten we hopen dat we vervolgens niet in een vicieuze cirkel terechtkomen."

Gerelateerd nieuws
80 reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

0 nieuwe reacties sinds het bekijken van deze pagina.

Meer reacties laden (nog 23 gesprekken)
Website statistieken

FR12.nl heeft 72548 leden - Op dit moment zijn 538 mensen actief, waarvan 170 leden.

 

Download app in Play Store Download app in App Store

Cookie instellingen | Medewerkers | Contact | Feyenoord nieuws | Privacy- en cookiebeleid | FR12.nl © 2007 / 2020 | All rights reserved